Вакцина за мільйон: чи зможуть українські вчені винайти ліки від коронавірусу?

Вакцина за мільйон: чи зможуть українські вчені винайти ліки від коронавірусу?

Як заявив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, президент України Володимир Зеленський пообіцяв виплатити українським вченим щонайменше мільйон доларів за винайдення вакцини чи ліків від коронавірусу. Науковець Антон Сененко та біологиня Оксана Півень в ефірі Радіо Культура прокоментували, чи зможуть українські вчені винайти ліки від коронавірусу та чи реально це у сучасних реаліях, зокрема, якщо говорити про фінансування української науки.

"Коли у вас цей мільйон у валізі під ліжком, це дуже багато. Мільйон для науки ─ це нічого. Науковці, які отримують свою жалюгідну зарплату у 7-8 тисяч гривень, працюють з обладнанням, яке коштує сотні тисяч чи мільйони доларів. Якщо ми говоримо про лабораторії, які зможуть досліджувати якісь речовини, які в перспективі можуть стати ліками, то вони мають бути устатковані обладнанням на мільйони доларів. При цьому мають бути високооплачувані фахівці, які вже є в країні. Ці науковці повинні мати доступ до реактивів, а у нас з цим теж проблеми", ─ зазначив Антон Сененко.

На думку науковця, оскільки змінами до закону про державний бюджет передбачене скорочення фінансування науки, то заяви президента Володимира Зеленського варто оцінювати, як чергову спробу отримати популярність серед населення.

"У цьому плані дуже сильно вражає, що президент Зеленський, хоч у цьому разі він говорив ротом головного санітара нашої країни, продовжує робити шоу з усього, до чого він доторкається. Він зробив шоу з дистанційною освітою і те саме намагається зробити з наукою. Він каже, що дасть мільйон доларів, але при цьому руками своїх депутатів зрізав фінансування науки, як-то, базове фінансування науки в університетах та половину Національних фонду досліджень. Якщо ти такий принциповий і з якогось фонду береш мільйон доларів, то передай його на тих науковців, які розробляють тести на коронавірус. Наскільки мені відомо, цих грошей досі немає", ─ прокоментував він.

"Тому це гра на емоціях публіки, що "ми робимо все, що від нас залежить". І через необізнаність цієї публіки, у нас виникає проблема, що насправді те, що він говорить ─ нічого не варте. Але публіка цього не розуміє, і він на цьому постійно намагається робити собі популярність", ─ додав Сененко.

Біологиня Оксана Півень вважає, що не може одна людина, яка б вона не була розумна чи геніальна, винайти наразі вакцину.

"На це є дуже багато причин. По-перше, наука нині дуже складна, тобто ми знаємо дуже багато. Наші знання розширилися незрівнянно з тими знаннями, які людство мало ще 50-100 років тому. Відповідно, наука не є вузькодисциплінарною. Успішно працюють саме мультидисциплінарні команди: медики, біологи, фізики разом. І саме це дає успіх відносно швидкі, хороші та перспективні результати. По-друге, розглядаючи секвестрування бюджету цього року та стратегії і бюджети минулих урядів, я не бачу, щоб було державне мислення чи бачення, що державі треба вкладати в технології майбутнього, що треба розвивати біотехнології. Жоден препарат не з’явиться без розвитку хорошої фундаментальної науки. Тому ми не зможемо запропонувати якісні ліки і вакцини, якщо не будемо розвивати науку", ─ пояснила вона.

Фото: pexels.com