Підсумки засідання Верховної Ради: що змінилось у новому бюджеті

Підсумки засідання Верховної Ради: що змінилось у новому бюджеті

13 квітня відбулось позачергове засідання Верховної Ради порядку денному було 8 питань, серед яких зміни до закону про державний бюджет та до закону щодо запобігання поширення коронавірусу, про посилення відповідальності за пожежі у полях та лісах. Крім того, розглянули низку проектів постанов про скасування рішення про відкриття ринку землі. Сьогодні у залі були присутні 357 депутатів. Про підсумки засідання в ефірі Українського радіо розповів політичний і економічний експерт Валерій Клочок.

0:00 0:00
10
1x

"Є рішення, що Верховна Рада не працюватиме сесійно, а лише в комітетах. Але на порядку денному країни є низка питань, які потребують невідкладного ухвалення саме в частині законодавчого органу влади ― Верховної Ради. Відтак, чергові позачергові засідання стали практично традиційними. Тому народні депутати зібралися, тому що потрібно ухвалювати рішення щодо секвестру бюджету і переглядати макропоказники, як Україна фінансово може жити. Тому що сьогодні не лише наша економічна рецесія наклала відбиток на основний фінансовий документ країни, але й ситуація у світі. Відтак, питання, які сьогодні розглядали були дуже актуальними, нагальними і потрібними", ― зазначив Валерій Клочок.

"Те, що сьогодні все-таки робота була результативною, мені особисто це до вподоби. Я маю на увазі результативне голосування державного бюджету і завершення так званої земельної реформи", ― зауважив експерт.

На його думку, державний бюджет потрібно було змінювати і перерозподіляти видатки та доходи, які ми маємо.

"У цій частині я ставлю великий "плюс" Верховній Раді. Єдине, що мені дуже не до вподоби, це дуже низька ефективність роботи правоохоронних органів у частині боротьби з правопорушеннями і тими корупційними схемами, які існують в країні. Ми мали б не зменшувати дохідну частину бюджету, а думати про те, як все-таки бюджет виконати на тому рівні, на якому він був передбачений раніше", ― сказав він.  

За словами експерта, "до бюджету ми недотримаємо по дохідній частині близько 120 мільярдів. Уряд виходив прагматично з тієї ситуації, яка складається. Перегляд бюджету не сприятиме виходу з кризи. Ми зможемо якимось чином зменшити її наслідки".

"Я б хотів би звернути увагу на один дуже цікавий перерозподіл в частині надання права центральному органу виконавчої влади в галузі охорони здоров’я здійснювати розпорядження коштами на екстрену медицину. Якщо раніше за це мали відповідати органи місцевого самоврядування, то нині за це відповідатиме МОЗ. А це сума близько 1 мільярда гривень. Кабмін намагається концентрувати у своїх руках деякі фінансові ресурси для оперативного реагування на ситуацію. І саме для цього був створений фонду на боротьбу з коронавірусом у сумі близько 65 мільярдів гривень. Він значно менший у порівнянні з першим варіантом бюджету, але це нормальний і позитивний момент, тому що уряд на себе перебирає повноваження оперативного реагування", ― прокоментував Клочок.

Клочок вважає, що "у складних умовах незахищені верстви населення, тобто пенсіонери та інваліди, а також ті, хто отримують допомогу від Міністерства соціальної політики, а це і субсидіанти, повинні постійно отримувати допомогу. Тому збільшення їх фондів є вірним рішенням. Так само позитивним є збереження фінансування великого будівництва, тобто будівництво доріг. тому це певного роду підтримка і стимуляція бізнесу".

Проте, за словами економічного експерта, є суттєві негативні моменти, на які ми наражаємося і які ми не вирішуємо у цій ситуації.

"Це стосовно незабезпечення боротьби з детінізацією економіки, збиранням податків, а також збільшення зовнішніх і внутрішніх запозичень. Ми поки що не розуміємо, як будемо проводити зовнішні запозичення, а гроші потрібні до державного бюджету. Один із визначальних законів, який мав бути проголосований ще минулого разу, так званий "антиколомойський закон", був заблокований і сьогодні навіть не розглядався. Це означає, що співпраця з міжнародними фінансовими інституціями та кредиторами у нас заблокована. Це неправильно і небезпечно для нашого фінансового становища", ― сказав Клочок.

Зазначимо, Верховна Рада підтримала в першому читанні зміни до бюджету 252 голосами. В цілому закон прийняли одразу ж після цього 249 голосами.

Крім того, Рада провалила без обговорення всі голосування щодо скасування закону про ринок землі. За кожну з 13 окремих постанов голосували 60-72 депутатів при мінімально необхідних для прийняття 226.

Фото: УНІАН

Останні новини
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Новини по темі
Треба, щоб всі платили за одиницю енергії однаковий податок – Куюн про акцизи на пальне
Пам'яті Ігоря Юхновського
Україна очікує від МВФ 5,4 млрд доларів протягом року ― Устенко
"Маніпуляція цифрами". Южаніна про заяви щодо перевиконання плану податкових надходжень
Понад 16 млрд гривень — Гетманцев про перевиконання плану податкових надходжень у лютому