Чому масові підпали сухої трави набувають ознак загальнонаціонального лиха?

Чому масові підпали сухої трави набувають ознак загальнонаціонального лиха?

Пожежі у Чорнобильській зоні тривають з 4 квітня. Горить сухостій, очерет, трав’яна настилка. До гасіння пожежі залучено понад 400 людей та 100 одиниць техніки. Пожежа вже знищила щонайменше 12 колишніх сіл. І, хоча посадовці та фахівці з радіаційної безпеки запевняють, що загрози забруднення для населення немає, пожежі і підпали не стають менш безпечними як для екосистеми, так і для людей. Наразі в Україні палії знищили понад 18 тисяч гектарів території. Сьогодні Верховна Рада посилила відповідальність за підпал рослинності, знищення або пошкодження рослинності та забруднення повітря.

0:00 0:00
10
1x

Це відео з наслідками пожежі в одному з лісництв Чорнобильської зони сьогодні опублікували на Ютуб каналі сталкери з Chornobyl Tour. Тварини, які втікали від вогню, зараз у пошуку їжі, адже, солому та молоду траву, якою вони харчувалися, знищив вогонь.

За даними Державного агентства України з управління зоною відчуження, наразі пожежні стримують вогонь та не допустять його розповсюдження далі на лісові масиви. ДСНС наголошує, що попри задимлення, займання на лівому боці річки Прип’ять немає.

Сергій Мирний, директор з наукової роботи Чорнобильського університету розповідає, таких масштабних пожеж він не пам’ятає: "Тут збіглося кілька негативних факторів, це – практично безсніжна зима, засушлива весна без дощів, вітряна весна, яка додатково висушує, з одного боку, а з іншого – швидше розносить полум’я. І, плюс іще, накладено карантин, і на психіку він впливає, а можливо – комусь робити нічого… Тому, думка про те, що чи не є це якась система, має своє підґрунтя, бо дійсно скидається на загальнонаціональний терор".

Нині пожежі в Чорнобильській зоні локалізовані, але рятувальники продовжують гасити. Враховуючи, що це є Чорнобильська зона, виникає занепокоєння щодо виносу радіації. "З досвіду попередніх пожеж в зоні, рівень радіації може піднятися, – каже Сергій Мирний, – але, в межах зони, і іншим сильно хвилюватися не варто".

Весь той дим, які бачать кияни, знає він, то дим від сусідніх пожеж: "Палає весь Київський район і область. В плані радіації – переживати не варто, а ось з боку інших загроз – прямих дій вогню, можуть постраждати і населенні пункти, не кажу чи вже про нашу нещасну екосистему, природу… І з цим треба боротися".

За розслідування пожеж має взятися СБУ, адже палає вся Україна – Тимочко

"Багато років ми вже обговорюємо цю тему", – говорить Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги. Коли масштабні пожежі в Чорнобильській зоні були 5 років тому, екологи пропонували почати встановлювати камери відеоспостереження. "Тоді ці джерела займання були б відразу б винайдені, виявлені б люди, які це зробили, чи це".

Що цього не відбулося, вважає Тимочко, значить лише одне: "Комусь в державі це вигідно! Немає камер відеоспостереження! Немає протипожежних заходів! І ми знову бачимо ці страшенні збитки для довкілля. Вважаю, що є злочинна бездіяльність органів влади, які відповідають за зону відчуження. І ще, просто переконана, що це не є наша традиційна безгосподарність, є – система, яку не треба скидати з рахунків, і ця загроза, гібридна війна, вона може по різному проявлятися. І думаю, що Службі Безпеки України, а не поліції, треба взятися за цю тему, тому що – палає вся Україна!"

Як повідомляє прес-служба Держлісагентства, лише за минулі вихідні в Україні зафіксовано 30 масштабних лісових пожеж. "На сьогодні зафіксовано 33 великих пожежі (понад 5 га), гасінням яких займалися працівники державної лісової охорони спільно з рятувальниками ДСНС. З них 17 лісових пожеж ліквідовані повністю, а 16 - вже локалізовані й перебувають в стані ліквідації", – йдеться в повідомленні агентства.

Боротися з паліями, переконана Тетяна Тимочко, треба шляхами посилення відповідальності: "В чинному законодавстві є досить високі штрафи, але, власник земельної ділянки, де відбувається пожежа, не несе ніякої відповідальності. На мою думку, в першу чергу, має нести відповідальність власник земельної ділянки, бо дуже часто, підпалюють суху рослинність, яку хочуть прибрати, саме власники. Це стосується і сільських ділянок, і сільськогосподарських угідь". Сьогодні Верховна Рада посилила відповідальність за знищення природи. Зокрема, за підпал лісів доведеться заплатити від 91 800 гривень до 153 000 гривень.

Крім відповідальності, потрібна ще й роз’яснювальна робота, вважає голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. "І тут ми повертаємося до одної, дуже застарілої проблеми – в школах України не викладається такий предмет, як Екологія".

"У багатьох країнах світу, – каже Тимочко, – екологію дійсно починають обговорювати з дитячого садочку. На рівні дітей говорять про природу, про її збереження. На рівні школи – дають вже системні знання. І я переконана, що настав час, коли дітям треба давати ці системні знання екології, такої ж науки, як і математика, та інші".

На її думку, треба говорити не тільки про страшні збитки, а й про те, що ми маємо зробити натомість. "Це – система компостування, яка традиційно існувала в Україні з дідів – прадідів, вони – не палили стерню чи листя, вони його компостували, там воно все перегнивало і це був – родючий ґрунт", – каже голова Всеукраїнської екологічної ліги.

Нагадаємо, напередодні посилити відповідальність за підпал сухої трави закликав Верховну Раду президент Володимир Зеленський. "Я вітаю збільшення штрафів за спалювання сухостійних до 6 тисяч гривень. Водночас я пропоную парламенту подумати про можливості більш жорсткого кримінального покарання за такі бездумні дії", – заявив він.

фото - Фейсбук

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
В Україні 10 млн гектарів лісів, майже 3 млн охоплені боями різної інтенсивності — ДП "Ліси України"
Кожне зрізане дерево має потрапити в електронну систему – Андрій Заблоцький про боротьбу з незаконною рубкою лісів
З початку весни у лісопаркових зонах Києва зафіксовано 11 пожеж (аудіо)
Цієї весни у лісопаркових зонах Києва зафіксовано 11 лісових пожеж (аудіо)
Велике полум'я наближається до передмість Сіднея