Зараз ми маємо сподіватися на Бога, але докладати й власних зусиль – архімандрит Кирило Говорун про коронавірус

Зараз ми маємо сподіватися на Бога, але докладати й власних зусиль –  архімандрит Кирило Говорун про коронавірус

Про те, які можливості карантин відкриває для вірян, що спільного між релігією та медициною і які виклики стоять перед церквою сьогодні радіо Культура розповів теолог, професор університету Лойола Мерімаунт у Лос-Анджелесі архімандрит Кирило Говорун.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

"Лос-Анджелес – одне з міст в США, яке вражене епідемією коронавірусу й тут запроваджено режим обмеженого пересування. Він, можливо, не такий жорсткий, як в європейських країн, бо ми можемо гуляти, бігати, кататися на велосипеді, ходити вулицями, в супермаркет чи аптеку. Проте багато людей не працює або перейшли в онлайн. Всі намагаються сидіти вдома та берегти себе", – розповів Кирило Говорун.

Нещодавно християни святкувати Благовіщення – одне з 12 найбільших свят, які святкують, зокрема, в східному християнстві. За словами Говоруна, контекст свята є дуже актуальним для людей в умовах пандемії: "В цей день згадують, як почалося боговтілення. Йдеться про пришестя Бога через Марію, яка отримала звістку про те, що приведе Бога в цей світ. Ця звістка також передбачала її згоду на це і, власне з цього, й почалась історія нашого спасіння. Якщо витлумачувати цей сюжет, то йдеться про важливість людської волі та свободи, про відповідальність людини, яка співіснує і співпрацює з Богом. Цей сюжет дуже актуальний для того, що відбувається зараз з епідемією. Свято Благовіщення вчить нас тому, що задля спасіння людини потрібна співпраця між Богом і людиною, потрібне відповідальне ставлення людини до своїх вчинків та сподівання на Бога, що він зробить чудо. В ситуації з епідемією ми також маємо сподіватися на Бога і докладати власних зусиль, довіряти медикам".

"Ця криза – це, безумовно, трагедія, але й час для можливостей переосмислити те, ким ми є, що ми робимо, куди ми йдемо. Це стосується як глобально всього людства, так і церкви. Багато хто в церкві зараз сприймає ці події як ледь не трагедію, коли через заходи карантину люди позбавлені можливості ходити до церкви, наближається Пасха і віряни розуміють, що вони також не потраплять до церкви, бо вони або зачинені, або богослужіння звершується за зачиненими дверима. Але моє особисте ставлення до цього таке, що це спричиняє багато незручностей, але дає переосмислити й значення літургії, й значення церкви в житті", – розповів архімандрит Говорун.

І хоча перед багатьма людьми зараз стоїть проблема, як посвятити паски, Говорун зауважує, що  цей обряд не є суттєвим для церкви: "Значно важливішим є відвідання богослужіння й причастя. Тому, можливо, для багатьох людей карантин – це час переосмислення, для чого вони ходять на Пасху до церкви: просто посвятити паску чи для більш важливих речей". 

"Також це час переосмислення цінності власного життя та життя наших близьких, адже ми всі зараз живемо в ситуації загрози нашому життю та життю наших близьких. Це те, що в східному християнстві називається "пам’яттю про смерть", – зазначив священнослужитель.

Говорун наголосив на тому, що карантин, запроваджений в зв’язку з пандемією коронавірусу, та незручності, які він викликає, стосуються всіх релігій: "На цьому тижні юдеї святкуватимуть Песах, великі святкування нещодавно були серед індуїстів, які теж були відмінені. Зараз всі релігії стикаються з проблемою, як організовувати вірян, як з ними комунікувати, коли вони не можуть бути фізично присутніми на святкуваннях. Це змушує релігію переосмислити вже встановлені практики". 

"В Україні церкви ще більше будуть стикатися з цим, тому зараз запроваджуються і нові форми участь вірян в таїнствах, і ті самі пасхальні обряди. Також велика проблема й з тим, як ховати померлих, відвідувати людей у лікарнях, одружувати, хрестити. Я думаю, що через цю пандемію збільшиться релігійність людей, вони реально бояться смерті, яка, як ніколи, наблизилася до людей. Для багатьох це великий психологічний тиск: люди переосмислюють себе і намагаються отримати пораду, в тому числі і від церкви. Ці виклики є найбільш нагальними", – зауважив Кирило Говорун.

Але, з іншого боку, як звернув увагу Архімандрит, ситуація, в якій опинився світ, показує, що церква – це не сфера послуг, вона ближча до сфери медицини, яка стала зараз питанням життя і смерті: "Церква про те саме життя і смерть людської душі і цілісної людської істоти. Саме через цей аспект, я думаю, люди почнуть потребувати церкви. Інша справа – це те, що церква може дискредитуватися в очах інших непродуманими і злочинними заявами, які інколи лунають від окремих церковних представників, які говорять "не бійтеся, вірте в Бога, приходьте до церкви і не зважайте на всі небезпеки, які з цим пов’язані". Хоча це не виключно православне явище, але такі дії і заяви є найбільш небезпечними. Вони можуть дискредитувати релігію й церкву в цій ситуації".

Фото: фейсбук сторінка К.Говоруна