Ухвалений в першому читанні "антиколомойський" закон суперечить Конституції – нардеп Василевська-Смаглюк

Ухвалений в першому читанні "антиколомойський" закон суперечить Конституції – нардеп Василевська-Смаглюк

30 березня Верховна Рада України прийняла за основу проєкт закону № 2571-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності", який отримав назву "антиколомойського". Проте станом на сьогодні до нього вже подано 16335 правок, з яких 13 тисяч - від провладної фракції. Прокоментувала ситуацію в ефірі Українського радіо депутат фракції партії "Слуга народу" Ольга Василевська-Смаглюк, яка подала на розгляд парламенту 1689 правок до законопроєкту.

0:00 0:00
10
1x

"Нагадаю, що я подавала альтернативний законопроєкт до цього проєкту до закону "Про банки та банківську діяльність", який, на жаль, був повністю проігнорований на засіданні комітету фінансів та банківської діяльності і не розглянутий. На основі цього законопроєкту я подала правки, які ви сьогодні бачите", – розповіла Ольга Василевська-Смаглюк..

За словами народної обраниці, її правки стосуються того, що проголосований за основу законопроєкт має корелюватися з Конституцією України, Європейською конвенцією з прав людини, з цивільним кодексом та кодексом адміністративного судочинства: "Зараз цей законопроєкт суперечить цим законодавчим актам. Як приклад наведу 58 статтю Конституції, яка говорить, що закон зворотної сили немає, якщо не йдеться про поліпшення прав громадян. А законопроєкт "Про банки та банківську діяльність" повністю суперечить цій конституційній нормі, через що власне, якщо закон приймуть, він може бути оскаржений в Конституційному суді і президент змушений буде його ветувати".

Читати також: Стефанишина пояснила, чому "Голос" підтримав "антиколомойський" та земельний закони

"Слід згадати банкопад 2014-2016 років, коли в нас з банківського ринку було виведено  більше 90 банків. Люди залишились без 135 мільярдів гривень, які були на рахунках в цих банках, а отримали лише якісь копійки від Фонду гарантування вкладів. Зараз вони судяться з українською владою через радикальні рішення, які були прийняті Нацбанком і позбавити цих людей права на справедливий судовий розгляд перетворює нас на "бананову" республіку", – пояснила Василевська-Смаглюк.

Депутат роз’яснила, які основні положення законопроєкту № 2571-д, на її думку, варто змінити: "Основні моменти, які треба міняти, закладені в перехідні положення. Право на власність, яке гарантовано українською державою, право на справедливе оскарження і норма про те, що закон не має зворотної сили в цих положеннях порушені.  Я наполягатиму саме на цих моментах".

ФОТО: Українська правда