Російська пропаганда поширює фейк про "соросят" в українській владі

 Російська пропаганда поширює фейк про "соросят" в українській владі

Україна нібито втрачає довіру та підтримку західних партнерів. Саме тому з української влади починають зникати так звані “люди Сороса” та іноземні фахівці. Про це повідомив постійний відвідувач російських політичних ток-шоу, політолог Вадим Карасьов. Його заявами одразу ж зацікавилися кремлівські медіа. Цей кейс в ефірі Українського радіо аналізували з співзасновницею сайту StopFake Ольгою Юрковою і головним редактором інтернет-видання Texty.org.ua Романом Кульчинським.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чому це не так?

Пропагандистський наратив про Сороса та його людей немає нічого спільного з реальністю. В Україні діє єдина організація за підтримки Сороса – “Відродження”, яка допомагає у проведенні реформ та займається розвитком громадянського суспільства в країні. 

 

"Порохоботи", "зелебобіки", "соросята" є певним маркером, це так звана мова ворожнечі. 

 

"Слово "соросята" є яскравим зразком мови ворожнечі проти людей, які отримують західні гранти. Цей наратив з'явився досить недавно", – каже Ольга Юркова і додає, що це є частиною інформаційної кампанії Росії проти Джорджа Сороса. 

 

Щодо політологів з України, які беруть участь у програмах російського телебачення, то, на думку представниці Stopfake, їм варто відмовитися від цієї практики. 

 

"Тому що своїми виступами вони фактично легалізують російські телеканали як джерела інформації. Те ж роблять українські політики, які дають коментарі російським медіа", – наголошує вона.