Дозвілля та навчання на карантині: чим зайняти дітей вдома

Дозвілля та навчання на карантині: чим зайняти дітей вдома

Карантин продовжили, і діти вдома. Про те, як і чим їх зайняти з користю, залишивши час ще й на себе дізнайтесь більше в ефірі Радіо Культура.

Співачка Марія Бурмака на своїй сторінці у фейсбук запустила відеопроект для найменших.  

"У мене є цілих два дитячих альбоми, 22 пісні для дітей. У першому альбомі 2011 року є пісні і на мої вірші, і на вірші українських поетів, які писали для дітей. А другий альбом 2016 року ми писали разом з татом. Деякі пісні з нього стали частиною вистави для дітей Театру імені Франка "Мама сказала "Ні!".  Ці пісні я деколи співаю на концертах, і діти це дуже сприймають, їм це дуже подобається. Оце "можна бути песиком, можна бути котиком, можна бути їжачком і навіть бегемотиком. Можна бути бджілкою, можна бути свинкою, а для мами і для тата рідною дитинкою". Взагалі на свою сторінку у фейсбук я часто викладаю хоум-музичне відео. Спершу я вирішила виходити в онлайн, щоб підняти настрій. Але я навіть не уявляла, наскільки це стане резонансним. Час виходу в ефір ― 20:30. Це всього 10-15 хвилин. Я співаю з дітьми, вони разом зі мною це вчать. І дуже багато дітей ці пісні знають. На фейсбуці ефіри можна знайти за хештегами #співаємоздітьми та #співаємозМБ. Крім того, я викладаю всі записи на мою ютюб-сторінку", ― сказала співачка.  

Менеджерка з комунікацій школи "Базис" Олена Ведмідь розповіла про комфортні правила співжиття з дітьми під одним дахом під час карантину.

"Моїм дітям майже 11 і 13 років, і з ними можна домовитися про щось. В школі, які я працюю, ми організували дистанційне навчання від першого дня, тому діти зайняті з 9 до 14 години. Вони поглинені навчанням, і це дає мені можливість попрацювати. Крім цього, ми намагаємось створити якісь правила, тому що одразу зрозуміла, що їдять всі багато. І дуже важливо, щоб мама не перетворилася на прибиральницю, куховарку, офіціантку в одному обличчі. Оскільки, крім цього,  вона ще й працює. Ми прописали правила. Не завжди вони виконуються, але ми намагаємось це робити. Ми намагаємось їсти одночасно, діти і дорослі не повинні виносити їжу з кухні, а також не приносити роботу на кухню. Важливо, що кожен має підтримувати порядок у своїй кімнаті. Крім того, ми ввели приємні правила, наприклад, спорт", ― зазначила Ведмідь.

Вона також зауважила, як можна організувати навчання вдома.

"Мої діти відчувають відповідальність перед вчителями. Діти працюють в програмі ZOOM, обов’язковим э правило, що кожна дитина включає відео. Коли дитина не виходить на відеозв’язок, це може свідчити про те, що дитина може бути неприсутня на уроці. Це справедливе правило для всіх дітей, щоб вони були абсолютно включені в процес. Вони бачать інших однокласників, вчителя, і не можуть відволікатися від час уроку", ― сказала Олена Ведмідь.

Ведучий Радіо Культура Вадим Карп’як на власному досвіді зауважив, яким чином для двох дітей можна знайти заняття вдома.

"Карантин дивним чином дав моїм дітям можливість спокійно читати. У нас дуже дозовані всі гаджети: два рази на день по півгодини з перервою не менше, ніж півгодини між ними. Мультики у нас тільки у вихідні, а якщо в будній день, то винятково англійською. І коли уроки зроблені, домашні завдання виконані, то особливо зайнятися немає чим. Погралися, і воно набридає. І тоді діти беруть книжку і читають. Їм це цікаво. І за два тижні повного карантину вони зрозуміли, що читання ― це в задоволення, там є цікаві історії. Я не можу вийти з дива, бо на карантині я побачив, як діти добровільно самі беруть книжки, сідають, читають і потім обговорюють прочитане", ― сказав він.

Співзасновниця ГО "Смарт Освіта" Іванна Коберник розповіла на що варто звернути увагу під час навчання вдома.

"На нашому сайті "Нова українська школа" та фейсбук-сторінці буде інформація як для вчителів, так і для батьків. Як б звернула увагу на статтю, яку нам допомогла зробити дитячий психолог Світлана Ройз. Там дуже цікаві поради по різних вікових групах, від молодших школярів і до старшокласників, яким чином організувати сімейне життя таким чином, щоб впоратися з тими викликами перед, якими нас поставив карантин. Звісно, є безліч безкоштовних освітніх ресурсів. І значно більша проблема в них розібратися. Важливо підібрати те, що підходить саме вам, вашій дитині, вашій родині, вашому вчителю. Найважливіше ― щоб вчитель не втрачав зв’язок з дітьми, щоб залишалось розуміння, що є школа, клас, спілкування з друзями, і до нього всі повернуться, коли в країні і світі відновиться нормальне життя", ― прокоментувала Коберник. 

Фото: pexels.com

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
У Великописарівській громаді Сумщини залишилося до 400 людей
Дитина, тато й мати якої у різних державах, має право спілкуватися з обома батьками — адвокатка
"Західні генерали розуміють, що треба діяти" — Селезньов про реакцію НАТО на погрози Росії
НАТО готується відбити можливу російську агресію. Експерт про навчання альянсу
В’ячеслав Довженко про своє надзавдання у ролі Петра Франка