Фейки про медичну реформу: чому російські ЗМІ звинувачували Супрун у геноциді

 Фейки про медичну реформу: чому російські ЗМІ звинувачували Супрун у геноциді

Кремлівські медіа шокують відсутністю життєво необхідних ліків в Україні - мовляв лише через те, що препарати виробляє Росія, українське Міністерство ‌охорони‌ ‌здоров’я‌ забороняє їх продаж, свідомо вбиваючи власних громадян ще з часів, коли відомство очолювала ‌Уляна‌ ‌Супрун.‌ ‌ Чому це не так - в ефірі Українського радіо обговорювали ‌з Катериною Гончаровою, журналісткою ГО “Детектор Медіа”, та Світланою Сліпченко, аналітикинею VoxChek.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чому‌ ‌це‌ ‌не‌ ‌так?‌ ‌

Насправді‌ ‌ж‌ ‌на‌ ‌час‌ ‌заборони‌ ‌ліків‌ ‌російського‌ ‌виробництва,‌ їх частка ‌зареєстрована ‌і‌ ‌дозволена ‌для ‌продаж‌у ‌в‌ ‌Україні‌ ‌‌становила менше ніж  1,45%‌ ‌від‌ ‌загальної‌ ‌кількості.‌ ‌Більшість‌ ‌російських препаратів ‌мають ‌іноземні аналоги‌

"За нашими спостереженнями, ідея про те, що Супрун позбавила людей права на медичну допомогу, існує щонайменше з кінця 2017 року. Просто посилаються на те що медична реформа порушує конституційне право на безкоштовну медицину. Хоча, як ми знаємо, медицина залишилася безкоштовною,  змінився принцип фінансування. Але такі наративи часто потрапляють до нашого інформаційного поля з боку Росії і ретранслюються політичною силою ОПЗЖ", - додає аналітикиня Світлана Сліпченко.