"Треба вжити низку антикризових заходів, щоб пом'якшити удар, який вже на нас несеться" – Стефанишина

"Треба вжити низку антикризових заходів, щоб пом'якшити удар, який вже на нас несеться" – Стефанишина

Напередодні у Верховній Раді призначили новго міністра охорони здоров'я. Іллю Ємця, яким пробув очільником МОЗУ три тижні, змінив на посаді колишній голова Одеської ОДА Максим Степанов. Народна депутатка від партії "Голос" Ольга Стефанишина в етері Українського радіо пояснила, чому їхня фракція не голосувала за Степанова, та розповіла, які задачі терміново стоять перед новим керівником медичного відомства.

0:00 0:00
10
1x

"Людей банально не тестують, і наші медики знаходяться майже без жодного захисту" – Стефанишина про помилки колишнього керівника МОЗУ

Чи пом’якшать перебіг кризи для українців кадрові зміни, буде видно найближчим часом, каже Ольга Стефанишина. "Ми бачимо ці кадрові помилки, які відбиваються на житті кожної людини. Ще 4-го березня я на 100% розуміла, що призначення людини, яка не розбирається в темі, на крісло Міністра охорони здоров’я є помилкою. Це – той випадок, коли б краще було нікого не призначати. І те, що зробила людина за три тижні перебування в посаді Міністра, ми вже бачимо на власні очі – коли країна горить від коронавірусу, коли ми не знаємо, скільки у нас насправді є хворих, бо людей банально не тестують, і наші медики знаходяться майже без жодного захисту. Пан Ємець блокував закупівлі захисних костюмів, тестів та іншого обладнання, він з першого дня своєї роботи не підписував міжнародні угоди на закупівлю необхідних засобів".

"Голос" не підтримав кандидатуру Максима Степанова на посаду міністра охорони здоров'я. "Пан Степанов не має досвіду у сфері охорони здоров'я, і це є величезним недоліком, оскільки на сьогодні, людина яка не працювала в цій сфері, не має часу розбиратися, не має часу вчитися, не має часу зануритися в деталі. У нас величезна криза в медичній реформі, а завтра вже починається другий її етап, у нас епідемія коронавірусу. І треба вжити низку заходів, які хоча б якось пом’якшать цей удар, який вже на нас несеться".

Максим Степанов під час присяги у Верховній Раді, скріншот з трансляції

Найперші кроки, які має зробити новий міністр, каже Стефанишина, це – розгортати тестування, забезпечувати лікарні й розблокувати закупівлю засобів лікування. "Вважаю, що однією з задач пана Степанова є – зробити прозорим процес отримання, зберігання та розподілу засобів та майна, яке нібито, майже не щоденно, доставляється президентськими літаками з Китаю, бо ніхто не може відповісти, де це майно, та щоденно з лікарень жаліються про його відсутність. Також, необхідно провести роботу з координації роботи та співпраці з волонтерами, благодійними організаціями щодо отримання, доставляння, розподілу різних засобів захисту, ліків, апаратів штучної вентиляції легень, яких у нас взагалі майже немає. І тут мали би співпрацювати – держава та волонтери, бо часто ці функції дублюються цими організаціями".

Тестування населення, ізоляція тих, хто захворів та контактних осіб, організація роботи лікарень та захист медиків – перші кроки для нового очільника МОЗУ

Хоч депутати відправили на доопрацювання запропоновані урядом зміни до держбюджету, де передбачався фонд для боротьби з коронавірусом, Стефанишина говорить, МОЗ зараз має достатньо ресурсів, для того, щоб закупити необхідні матеріали для медиків: "Вже є все: і гроші, і тести, і ті, хто закуповує, тому, тут просто треба працювати. Офіс президента звітує про тести, які начебто постачаються президентськими літаками з Китаю. Так розподіліть їх по регіонах і контролюйте як відбувається тестування, бо сьогодні немає державної політики щодо тестування. А я нагадаю, воно є одним з найефективнішим заходом стримування епідемії. Для чого це роблять інші країни? Щоб ізолювати тих людей, які його вже мають. Що раніше люди тестуються, тим раніше вони мають можливість отримати необхідне лікування. І тоді ми маємо менше важких та летальних випадків".

Ще питання це – лікарні. "Насправді, та кількість людей, яка потребуватиме звернення до лікарень вже є шаленою, наші лікарні цього не витримають. Необхідно розглядати питання "польових госпіталів", щоб медики могли надавати допомогу неважким пацієнтам, але які потребують допомоги, і обладнувати лікарні, щоби приймати тяжких пацієнтів, там де вже будуть і апарати штучної вентиляції легень, спеціальні ліжка, спеціальні інші засоби. Сьогодні усіх везуть в лікарню з будь-якою формою коронавірусу чи підозрою, і це є неефективним використанням ресурсів держави. Це все має пояснити новий міністр охорони здоров’я: як він збирається це все організовувати", – каже депутатка від "Голосу".

І щодо захисту персоналу лікарень, Ольга Стефанишина бачить два напрямки, якими наразі має піти влада, щоб убезпечити медпрацівників від зараження на коронавірус. "По-перше, це можливо через зменшення безпідставних звернень та масове тестування населення. По – друге, захист медперсоналу – це трагедія, до якої довів пан Ємець. І сьогодні, насправді, необхідно включити всі державні можливості, щоби швидко знайти ці засоби захисту, бо їх вже і дуже важко купити, необхідно розглянути можливість їх виготовлення в Україні, щоби забезпечити попит. Також, протягом двох тижнів Кабмін розгляне питання щодо можливості збільшення доплат медикам, що стане хоч якоюсь компенсацією за їх ризики".

Раніше ініціативи щодо доплат медперсоналу підіймались на місцевому рівні, зокрема мер Львова Андрій Садовий пообіцяв медичним працівникам, які працюють і будуть працювати з тими людьми, які мають підозру на коронавірус, щомісячну доплату у 10 тисяч гривень з місцевого бюджету. А мер Києва Віталій Кличко, заявив про збільшення фінансування медичних закладів на 894 мільйони гривень і доплати лікарям інфекційних відділень у розмірі від 5 до 10 тисяч гривень.

Нагадаємо, в Україні станом на ранок 31 березня зареєстровано 549 людей, хворих на коронавірус. За останню добу померло двоє, а кількість летальних випадків збільшилася до 13. Зокрема, станом на 30 березня, в Тернопільській області зафіксовано 27 випадків зараження на коронавірус і серед медичних працівників. Також повідомляється про випадки захворювань лікарів у Черкасах та на Волині.

 

 Медики Олександрівської лікарні рятують хворого, фото - Фейсбук сторінка Людмили Антоненко