"Успіх залежить від того, наскільки кожен добросовісно виконує свою роботу": як приватні клініки приховують факти COVID-19

"Успіх залежить від того, наскільки кожен добросовісно виконує свою роботу": як приватні клініки приховують факти COVID-19

У зв’язку з коронавірусом виникла нова проблема — недобросовісні лабораторії можуть зробити тест на коронавірус, виявити, що людина має позитивний результат і симптоми хвороби, але не повідомити про ці результати. До цього ж, сама людина може приховати факт захворювання.

0:00 0:00
10
1x

Подібний випадок вже зафіксували в Києві. Столичні поліцейські порушили справу за фактом приховування приватною клінікою інформації про інфікованого короновірусом. Про це повідомляє прес-служба МВС. Клініка мала б повідомити МОЗ а також Центр громадського здоров‘я. Втім, співробітники поліції виявили публікацію, з якої дізналися про згаданий раніше інцидент, під час моніторингу мережі інтернет.

У МОЗ пригрозили медичним закладам, які будуть приховувати COVID-19 позбавленням ліцензії. Це прокоментував заступник голови міністра охорони здоров‘я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко: "Ніхто не має права приховувати результати, оскільки чинне законодавство передбачає: заклад охорони здоров‘я (а діагностичні лабораторії, які проводять діагностику, в тому числі на коронавірусну хворобу, відносяться до закладів охорони здоров‘я) при виявленні випадку інфекційної хвороби, в тому числі і коронавірусної хвороби, зобов‘язані подати екстрене повідомлення до закладу громадського здоров‘я, яке веде статистику, облік і відразу проводить епідеміологічне розслідування. Випадки, які трапляються щодо неповідомлення, відразу розслідуються. Ми додатково проінформували всі приватні лабораторії, а також лабораторії закладів охорони здоров‘я про неприпустимість неповідомлення або несвоєчасного повідомлення про випадки коронавірусної хвороби. Зараз відбувається звітування, подання екстрених повідомлень, то, якщо будуть виявленні випадки неповідомлення про виявленний випадок коронавірусної хвороби, будуть відзиватись ліцензії, будуть каратись керівники цих закладів. Це питання національної безпеки, оскільки повідомлення про результат передбачає проведення епідеміологічного розслідування, відпрацювання контактних, самоізоляція контактних. Усе це дозволить стримувати поширення коронавірусної хвороби і ефективно проводити профілактичні протиепідемічні заходи".

В ефірі Українського радіо про цю ситуацію розповів асистент кафедри громадського здоров‘я Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицього — Олександр Ябчанка. 

— Як можна виявити факти приховування певних результатів окремими лабораторіями?

— Ми маємо визначитись зі стороною практичною й зі стороною юридичною. З точки зору юридичної сторони — в ліцензійних умовах конкретно прописано умови провадження господарської діяльності. У постанові Кабінету міністрів, затвердженій у 2016 році, записано, що суб‘єкт господарювання зобов‘язаний інформувати територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері санітарного законодавства, про надзвичайні події і ситуації, які становлять загрозу для здоров‘я населення, санітарно-епідеміологічного благополуччя у визначенні МОЗ сроки. Порушення цього буде причиною відкликання ліцензії. З практичної точки зору, реалізація залежить від того, як носії повноважень відстажуватимуть ці речі. Самі надавачі цих лабораторних послуг мали б розуміти всю відповідальність, тому що мова йде не лише про ліцензію, а й про кримінальну відповідальність, передбачену ст. 325 ККУ "Порушення правил та норм встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, а також масовим інфекційним захворюванням і боротьбі з ними", якщо такі дії спричиняють або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань.

— Зараз у дуже багатьох українців виникає питання куди йти для того щоб провести тест? Можете поділитися інформацією яку ви маєте, що взагалі зараз з тестами відбувається?

— Станом на зараз протестовано майже 2000 осіб, з них інфікування підтверджено у 418 випадків. Якщо ви не знаєте як діяти, то дійте за процедурою: якщо у вас скарги на сухий кашель, слабкість, температуру — зверніться до свого сімейного лікаря. Це перше що треба зробити. Від має вам детально пояснити, що робити. Не займайтесь самолікуванням у цій ситуації. Це найголовніше, на що потрібно наголосити. Я б не хотів ширити чутки щодо текстів. Є тести, що визначають антитіла вірусу, вони виникають не відразу, а лише за кілька днів. Відповідно, якщо людина захворіла, але в неї ще немає антитіл — тоді цей тест може не показати, що людина хвора. Є й інші тести, які показують, чи є у людини збудник.

— Давайте розберемо на живому прикладі позафакційної нардепки Ганни Скороход, яка раніше була у фракції Слуга Народу. На своїй сторінці у ФБ вона повідомила, що в неї виявлено коронавірус — вона зробила тест ПЛР у приватній клініці, а перед цим експрес-тест показав негативний результат в Олександрівській лікарні, але там її попередили що експрес-тест не точний і результат показує лише на 5-10-й день симптоматики. На прохання про цей тест на коронавірус їй відповіли, що рішення про його проведення приймається  щоранку на нараді лікарів. Роз’ясніть цей момент про ранкові наради, якщо вам щось відомо про це?

— Власне цей момент може роз‘яснити представник носія повноважень, тому що вони достеменно знають, скільки тестів є, наскільки ці тести є на місцях, де вони потрібні. Саме тому я не хочу брати на себе  роль роз'яснювати за носія повноважень. Я працював свого часу речником МОЗу і я знаю, наскільки важливо надавати лише перевірену інформацію, тим більше, у таких чутливих питаннях. Тому‚ я б не хотів розганяти паніку, що на місцях тести є чи на місцях тестів немає. Зрозуміло, що визначати, кому потрібно робити цей тест, а кому ні, потрібно не за наявності цих тестів, а за показами лікарів. Ми зараз намагаємось запобігти різкому поширенню інфекції. Як показали приклади успішних кейсів запобігання поширенню інфекції, наприклад, Південної Кореї, — найкраще працює виявлення людини з підтвердженим діагнозом та відслідковування контактів цієї людини. Для того, щоб відслідковувати контакти цієї людини і перевірити чи люди хворі, потрібні ці тест-системи. З тієї інформації, яку надали ви про нардепку складається враження, що тестів недостатньо і лікарям доводиться приймати рішення, кому їх робити, а кому — ні. Але це мали б коментувати носії повноважень, а не люди, які беруть дані з відкритих джерел, не маючи повної картини.

— Мало не щодня ми чуємо і від преставників МОЗ, і від Президента, що тестів не вистачає, але вони будуть надходити, зокрема з Китаю. І є міф, що в державних клініках тестів може не бути, в приватних — будуть. На прикладі депутатки Скороход ми дізналися, що тест роблять при виклику невідкладної допомоги з приватної клініки Добробут, що вона і зробила. За проведення цього тесту їй довелося заплатити 4100 грн, сам тест нібито безкоштовний, а плата береться за виклик і захисні костюми парамедиків. Отже, два питання — чи це міф чи ні? Чи платні тести для населення чи ні?

— Якщо це приватна клініка — вона заробляє гроші у той спосіб, який не суперечить законодавству. В державних-комунальних клініках цей тест безкоштовний. Остання інформація, яка є у відкритому доступі, що 250 тисяч тестів надійшли в Україну та їх завезуть в регіони. Успіх чи неуспіх у цій ситуації залежатиме від того, наскільки кожен добросовісно виконає свою частину роботи. Це стосується і приватних закладів.

Також нам потрібно думати над планом Б. Ми можемо не втримати ситуацію із поширенням вірусу, а розробленого плану Б і С я не бачу, якщо розвиток ситуації піде за сценарієм Італії. Зараз ми рухаємося в бік недопущення поширення інфекції, але ми чуємо, що тестів не вистачає, не так багато людей протестовано, порівняно з іншими країнами. 

Фото: УНІАН