Коли насувається криза, треба допомагати людям, а не галузям – ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко

Коли насувається криза, треба допомагати людям, а не галузям – ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко

Вчора Кабінет Міністрів України підтримав ініціативу надати житлові субсидії громадянам, які втратили роботу в період карантину. За словами Дениса Шмигаля, збільшення субсидій на родину складатиме близько 300 гривень. Такі ініціативи уряду йдуть паралельно із посиленням обмежувальних заходів, спрямованих на запобігання поширенню в Україні вірусу COVID-19, та переведенням у простій багатьох підприємств та установ і втратою роботи багатьма людьми. Які наслідки матиме карантин для української економіки та добробуту громадян, скільки людей ще залишиться без роботи, який курс валют нас чекає та як Нацбанк може допомогти наповнити держбюджет Українському радіо розповів ректор Міжнародного інституту бізнесу, професор Олександр Савченко.

0:00 0:00
10
1x

"Перш за все, треба розуміти, що державного бюджету вже немає, він зруйнований. Треба розглядати і затверджувати новий, адже доходи бюджету навіть за цей місяць впадуть мінімум на 10 %, а в наступному – більше, ніж на 20-30 %", – розповів Олександр Савченко.

За його словами, субсидій, які уряд пропонує українцям буде недостатньо: "Субсидії вже не є головною проблемою. Головна проблема в тому, що вже втратили роботу більше мільйона українців, які не користувалися субсидіями. Вони отримували зарплату, а зараз стали фактично безробітними. В нас не так вже й легко звільнити людину, аби вона могла зареєструватися в Центрі зайнятості. Так такі бюрократичні процедури, що реальна людина, яка втратила сьогодні роботу, зможе дійти до фонду зайнятості через два місяці".

"Заходи мають бути абсолютно іншими і мають бути спрямовані на підтримку бізнесу", – наголосив експерт.

Савченко звернув увагу на проблему ізоляції працюючих людей старше 65 років, які є першими потенційними жертвами коронавірусу: "До 1 травня треба перевести їх на лікарняний і аби ці лікарняні їм всім виплачувалися. Таким чином ми підтримуємо не лише пенсіонерів, у яких є пенсія,  а й літніх людей, які в першу чергу втратять роботу. І так вони будуть в добровільній соціальній ізоляції".

"Щодо питання, де в таких умовах взяти кошти, то є лише одне джерело – запозичення. При чому позичати треба у самих себе. Я пропоную, аби Кабмін випустив «коронавірусні» ОВДП і в гривнях, і в доларах і Нацбанк їх викупив. За долари уряд має купити все, що необхідно і чого в нас дефіцит, в тому числі і апарати ШВЛ. А гривні пустити і на обладнання наших лікарень, і на доплату лікарям, і на заходи підтримки громадян. Думаю, 30 мільярдів нам вистачить. І, звичайно, не треба йти за рекомендаціями ВООЗ і ізолювати все населення. Дивіться як працюють країни такі, як Швеція чи навіть Білорусь: ніякої паніки, ніякої ізоляції, тестування всіх підозрюваних та їхня ізоляція. Йдеться насамперед про людей, які повертаються з-за кордону. А також нормальні рекомендації: соціальна дистанція, в транспорті та в приміщенні всі і масках", – висловив свої пропозиції Олександр Савченко.

За його словами інвестиційні банки прогнозують падіння ВВП десь на 4 %: "Я порахував, що якщо карантин закінчиться 4 квітня, то ВВП впаде на 5 %, а якщо затягнеться до 25 квітня, то падіння вже буде 10-15 % в кращому випадку".        

"Я чую, що кажуть, коли насувається криза, то треба допомагати галузям. Але ні, треба допомагати людям і зробити все, щоб зберегти бізнес.  Вже більше мільйона людей фактично без роботи, до 24 квітня, за моїми оцінками, таких людей стане вже десь 2,5 мільйона людей. Запасів у більшості на 2-3 тижні, тому держава має забезпечити людям і бізнесу статус-кво, щоб бізнес не збанкрутував і його не тероризувала податкова. Тому додатково я б запропонував на цей час відмінити відрахування бізнесу на соціальні внески та податок на заробітну плату, бо її не буде. Також треба скоротити витрати держави", – зазначив ректор Міжнародного інституту бізнесу.

Також Савченко рекомендував направити всі кошти бюджету на підтримку людей: "І найголовніша порада – треба якнайшвидше дозволити людям самим вирішувати свою долю і лише організувати їхнє життя в період карантину. Треба відкрити метро, усунути дискримінацію людей, кого пускати в трамваї, а кого – ні. Також треба відновити роботу всіх підприємств".

"Щодо курсу долара, то мій прогноз такий: наступний курс рівноваги – 30 гривень за долар. Не треба панікувати, не буде курсу 50 гривень, може бути 28-30. Два фактори сприяють тому, що гривня не впаде: падіння цін на нафту і газ і бідність. Багато хто з людей тримав свої заощадження в доларах і вони зараз будуть їх продавати, щоб якось прожити найближчі два місяці. Але якщо такі карантинні заходи протримаються до 24 квітня, то травень буде ще гірше, ніж квітень, адже економіка по інерції буде продовжувати падіння. Тому ми маємо балансувати наслідки боротьби з коронавірусом та економічний хаос, який нас чекає і від якого можуть загинути набагато більше людей", – підсумував експерт Олександр Савченко.

ФОТО: pixabay    

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук