Торгівля лікарськими засобами онлайн – це елемент національної безпеки в умовах пандемії – Наталія Гуран

Торгівля лікарськими засобами онлайн – це елемент національної безпеки в умовах пандемії – Наталія Гуран

Про те, які ліки не можна продавати онлайн та про ризики зростання фальсифікату в ефірі Українського радіо розповідає голова громадської організації "Ліки Контроль" Наталія Гуран.

0:00 0:00
10
1x

Кабінет міністрів дозволив ліцензіатам на період карантину здійснювати торгівлю лікарськими засобами та супутніми товарами дистанційно. Також дозволяється здійснювати доставку безпосередньо споживачам із дотриманням умов зберігання лікарських засобів, визначених виробником під час їхнього транспортування.

На питання, чи не призведе така ініціатива уряду до зростання фальсифікованих ліків Наталія Гуран відповідає: "По-перше, жодної офіційної інформації на сайті Кабінету міністрів немає. Постанова про затвердження ліцензійних умов також без змін. Це вже давно потрібно було зробити, тому що насправді інтернет торгівля в Україні є. Вона законодавчо заборонена, але великі аптечні мережі вже давно знайшли дірки в законодавстві, пристосувалися і торгують. Заборонити – це найпростіше, але це не вирішує проблеми. Онлайн торгівлю лікарськими засобами потрібно обов’язково дозволити, щоб не наражати людей на небезпеку заразитися цим вірусом. Людям у  сільській місцевості, де немає аптек і відсутнє транспортне сполучення також потрібно якось лікуватися. Інтернет-торгівлю потрібно дозволити але з такими умовами, які впроваджені в багатьох країнах з жорсткою дисципліною щодо якості лікарських засобів. По-перше, список аптек, яким дозволено інтернет-торгівлю має бути на сайті Держлікслужби та МОЗ. Це обов’язково мають бути аптеки, в яких є стаціонарна торгівля. Крім того, слід обов’язково створити фонд на промоцію цієї всієї кампанії для того, щоб кожна людина розуміла, де можна переглянути цей список аптек. Наприклад, Інтерпол спільно із службами безпеки всіх країн проводять операції з призупинення нелегальної інтернет-торгівлі. Щороку закривають кілька десятків тисяч інтернет-сайтів, які продають фальсифікат. Тобто ця проблема давно існує, але в розвинених країнах пішли саме таким шляхом.  Наприклад, в США на сайті FDA (американський аналог Держлікслужби) є список аптек, в яких можна купувати ліки онлайн. Ці аптеки знають, що щокварталу їх перевіряють. Там просто шалені штрафи, якщо є якісь порушення. І це дуже добре, тому що людям повинно бути боляче від того, що вони там щось порушили, продали не ті препарати. Щоб було вигідно вести легальний бізнес. Ми нікуди від цього не дінемося. Це вимога часу. А зараз це ще й елемент національної безпеки".

Читати більше: Фальсифіковані ліки: як розпізнати підробку?

Крім того, Наталія Гуран наголошує на необхідності затвердженого списку ліків, які можна продавати через інтернет:  "Однозначно, препарати, які містять наркотичні речовини не мають продаватися через інтернет. Також не можна продавати лікарські засоби, які потребують дотримання холодового ланцюга. Наприклад, якщо температура при транспортуванні та зберіганні коливається в межах 1-5 градусів, такі препарати не підлягають онлайн торгівлі".

На фото: Наталія Гуран Громадське радіо