Чи є безпечною прогулянка під час карантину — роз'яснює доктор медичних наук Анастасія Бондаренко

Чи є безпечною прогулянка під час карантину  —  роз'яснює доктор медичних наук Анастасія Бондаренко

З 21 березня у Києві заборонено користуватися дитячими та спортивними майданчиками. КМДА наголошує на тому, що площі з гойдалками, пісочницями та каруселями чи спортивними тренажерами можуть бути потенційно небезпечними і сприяти поширенню інфекції. Батькам з дітьми цю інформацію мають роз’яснити працівники комунального підприємства “Зеленбуд” з Національною поліцією.

Заборона стосується майданчиків розташованих у парках , скверах та на прибудинкових територіях столиці, повідомляє сайт КМДА. Комунальники вже почали розміщувати на дитячих і спортивних майданчиках інформацію про заборону. "Також таблички будуть розміщені і в зонах відпочинку на території київських лісів. Столична влада закликає киян залишатися вдома, а також залишати вдома своїх дітей", — наголошує ресурс.

"Дихати свіжим повітрям корисно, і прогулянки загалом потрібні. Тому, якщо у людей є приватний будинок і приватне подвір’я, то нехай дитина гуляє", — пояснює доктор медичних наук, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика Анастасія Бондаренко.

Обмеження стосуються поки лише дитячих та спортивних майданчиків, говорить вона. "По-перше, через скупчення людей, як батьків, які гуляють, так і дітей. Навіть, якщо 2-3 пари дітей з батьками зустрілися на дитячому майданчику, то вже дотримуватися дистанції у 2-3 метри — неможливо".

Навіть, якщо діти і не є групою ризику в захворюваннях на коронавірус, вони можуть бути переносниками інфекції, каже доктор медичних наук.

Небезпека передачі коронавірусу полягає у тривалому знаходженні на поверхнях, каже лікарка. А на майданчиках це — пісочниці, каруселі, гірки, гойдалки, лавки. "Досліджено, що на дереві вірус може зберігатися близько декількох днів, а утримати дитину від торкання до них і до власного обличчя — неможливо".

Якщо все-таки вирішили прогулятися, Анастасія Бондаренко радить обирати нелюдні місця у сонячну погоду, бо "при діях сонця вірус краще гине".

Але, за словами доктора медичних наук, у багатоквартирних будинках по дорозі на вулицю нас чекають двері, які дитина відкриватиме, ліфт, де дитина натискатиме кнопки. "Коли ми виходимо на вулицю, бажано, щоб ніхто більше у ліфті не їхав. Якщо нам встановлюють обмеження у магазинах — до 1-го—2-х квадратних метрів дистанції, то скільки квадратних метрів становить ліфт?" 

Також варто зважати, що протягом дня кнопки поверхів натискало багато людей. "Можна використовувати ключі чи лікоть, натискаючи на поверхи, — говорить Анастасія Бондаренко, — але, якщо живете не на високих поверхах, краще користуватися сходами, намагаючись не братися за поручні".

"Обов’язково треба брати з собою на прогулянку дезінфікуючі засоби, тому що змусити дитину нічого не торкатися — практично неможливо, бо діти дуже цікаві і все одно будуть чого-небудь торкатися", — говорить доктор медичних наук.

Нагадаємо, з 23 березня у Києві та Тернополі зупинили громадський транспорт. Доїхати на роботу автобусами, трамваями та тролейбусами зможуть лише ті, хто забезпечує життєдіяльність міст. Їм видаватимуть на підприємствах спеціальні перепустки. Такі ж обмеження діють з 18 березня й у Чернівцях, де поки зафіксована найбільша кількість людей, які захворіли на коронавірус.

фото - офіційний сайт КМДА