"Дуже незбалансовані рішення": законопроект про коронавірус та його недоліки

"Дуже незбалансовані рішення": законопроект про коронавірус та його недоліки

Президент України підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (Covid-19)", який в народі називають просто законом про коронавірус.

0:00 0:00
10
1x

Голова Комітету ВР з питань здоров'я нації Михайло Радуцький розповів про нього детальніше: "Цей законопроект працює тільки на три місяці, там немає глобальних змін ніяких законів України. Мова йде про: оперативну закупку товарів, робіт та послуг, необхідних для ліквідації та недопущення епідемії коронавірусу, яку через переговорну процедуру скорочено до одного дня; можливість 100-відсоткової попередньої оплати за товари, роботи та послуги, що закуповуються для запобігання та боротьби з коронавірусом; звільнення від сплати ввізного мита та ПДВ на лікарські засоби та вироби медичного призначення, що закуповуються для запобігання та боротьби з коронавірусом. Цей перелік весь затверджується урядом України. Такожі надання можливості населенню працювати дистанційно в умовах карантину або йти у відпустку. Заборона на проведення заходів державного нагляду або контролю на час здійснення заходів пов’язаних із запобігання та боротьби з коронавірусом. Віднесення введення карантину до форс-мажорних обставин. Введення адмінвідповідальності за порушення обсервації та кримінальної відповідальності за умисне зараження людей. Додаткові надбавки для медперсоналу та інших працівників, що працюють над ліквідацією епідемії коронавірусу. Також цим законопроектом передбачається зміна деяких статей трудового кодексу, де людям може бути надана оплачувана відпустка. Ініціюється постанова Верховної Ради по збільшенню карантинних заходів: у ресторанах, кафе, салонах краси, спортивних клубах. Громадський транспорт потрібно зупиняти та робити його погодинним. Усе, що не стосується життєзабезпечення країни, я маю на увазі виробництво, має бути зупинене".

Також закон передбачає певні дії Кабінету Міністрів: впродовж карантинних заходів він мав би контролювати ціни на ліки, товари медичного призначення, соціально значущі товари.

Втім, не усі депутати підтримали законопроект. Зокрема, народна депутатка від партії "Слуга народу" Лада Булах. Ось її коментар: "Цей законопроект готувався робочою міжфракційною групою, в яку я не входила. Фізично із текстом законопроекту голова комітету ознайомив нас, членів комітету, буквально на своєму ж засіданні. Текст цей непростий, багато тексту взагалі відсутньо, а йде перелік номерів статей законів, в яких заміняються на форми слів, слова, словосполучення. Усе засідання тривало трішки більше 10 хвилин. Було б не чесно сказати, що за цей час людина фізично могла б опрацювати цей весь документ. Але головне не в цьому. Я приходила та іноді занурювалась у роботу над цим законопроектом фрагментарно. Мені були відомі його положення і я не згодна з тим, що цей законопроект збалансовує відповідальність пацієнта, людей, які є потенційно інфікованими або вже інфікованими, але не можуть зробити тест, і діями влади. Там є обмежувальні заходи. Є збільшення і адміністративної і кримінальної відповідальності для людей, які гіпотетично навмисно можуть когось інфікувати, але там ні слова немає, що держава забезпечує масками, іншими засобами профілактики людей чи хоча б лікарів. Навіть про лікарів подумали пізніше в контексті підняття надбавок на заробітну плату. Але там немає передбачення забезпечення їх усім необхідним, наприклад, транспортом. Сьогодні лікар має продовжувати виконувати свої функції, але ніхто не подумав, як цей лікар дістанеться з пригорода до якоїсь клінічної лікарні Києва. Я не змогла проголосувати за цей законопроект, тому що вважаю, що там прийняті дуже незбалансовані рішення.

Це реагування дуже схоже на колишнє реагування часів "совка", реагування директивних рішень, контролю держави та перекладання відповідальності на громадян з держави і з органів виконавчої влади на звичайних осіб".

Фото: Звернення Глави держави щодо протидії коронавірусу