Спекуляції на карантині: хто і як контролюватиме ціни в магазинах та аптеках?

Спекуляції на карантині: хто і як контролюватиме ціни в магазинах та аптеках?

Напередодні компанія AliExpress, яка нещодавно відновила свою роботу після епідемії коронавірусу в Китаї, заборонила спекуляції на медичних товарах на своєму ресурсі. Маркетплейс обіцяє уважно стежити з своїми продавцями, і якщо побачить завищені ціни на маски, чи ряд інших необхідних медоварів, видалить підприємця. Що ж відбувається в Україні з наявністю медтоварів та цінами на них? Ажіотаж на антисептики та маски вже є, а ось, чи вдасться уникнути спекуляцій, в етері Українського радіо коментував голова асоціації франчайзингу України Андрій Кривонос.

0:00 0:00
10
1x

"Немає масок, антисептиків, навіть спирту", – такі дописи після відвідування аптек протягом кількох днів викладають користувачі соцмереж.

А інші підприємливі українці намагаються організувати продаж масок через інтернет. Раніше одна медична маска коштувала близько двох гривень, ціна тих, які пропонують в соцмережах, стартує від 10 грн. Але, неясно, якою є їхня якість. 

 

Facebook та Інстаграм вже заявили, що будуть видаляти повідомлення про продаж захисних масок та антисептиків.

На деяких інтернет-платформах продаж у наявності антисептиків уже немає. 

А на тих, де є, ціни завищені від у кілька разів до кількох десятків разів.

Видання "Економічна правда" опитало керівників найпоширеніших вітчизняних маркетплейсів як вони борються зі спекулянтами. В OLX розповіли, що створена спеціальна група, яка модерує контент. На Prom.ua виданню також підтвердили, що відслідковують конткент: "Також ми прийняли рішення видалити всі товари з каталогу маркетплейса по стоп-слова "медичні маски". Це пов'язано з появою величезної кількості спекулянтів. Залишимо тільки найнадійніших, сертифікованих продавців, які продавали ці товари до коронавируса, але будемо відстежувати ціни, щоб не допустити спекуляцій", - зазначає топ-менеджер компанії Іван Портной. СЕО Rozetka Владислав Чечоткін коротко сказав виданню, що "зіштовхнулися, блокуємо".

Уряд зобов’язав Міністерство економіки кожні два дні відслідковувати наявність продуктів та товарів першої необхідності в аптеках і магазинах. Про це написав заступник міністра економіки Тарас Висоцький.

Згідно з українським законом, є кілька органів, які можуть контролювати, чи немає спекуляції товарами, розповідає голова асоціації франчайзингу України Андрій Кривонос: "Державна інспекція з контролю за цінами, управління торгівлі районних та обласних адміністрацій, Міністерство економіки і Антимонопольний комітет".

Але, насправді, каже Кривонос, ситуація в Україні з контролюючими органами така: "Інспекція за цінами – недоукомплектована і достатньо не уповноважена, тому, фактично, вийти та перевірити вони не зможуть. Райдержадміністрації восени минулого року скоротили майже вполовину. І в них фактично, немає змоги вийти та виконати свої завдання та повноваження. Додати ще органи місцевого самоврядування, які можуть організувати додатковий контроль. Однак, органи місцевого самоврядування покладають ці обов’язки на виконавчий орган – РГДА. І виходить, що це питання – тест Антимонопольного комітету – справляться чи не справляться? Але, дивлячись, як цей комітет розглядає різні питання, антиконкурентної політики і т.д., вони – просто фізично не встигнуть".

Ось і виходить, каже він, що у "законодавчому полі ми маємо нормативне регулювання цієї діяльності є, а фактично виконувати цю роботу у нас не має можливості". Змінити ситуацію може "політична воля". Адже, все "замикається не тільки на повноваження, якими були наділені ці органи, але і на їх персональний склад, чи є в них люди, які спроможні це зробити, які будуть їздити по магазинам та аптекам і перевіряти наявність та відповідність цін, звітності… Ми, як завжди, "були не готові до зими", — каже Андрій Кривонос.

Ще є один вихід – штучний спосіб обмеження кількості продажу товару в одні руки. "Такі обмеження будуть застосовуватися, певен експерт, — вважайте це унеможливленням певного зговору між продавцями і тими, хто намагається скупити більше товару, ніж йому дійсно треба".

Також голова асоціації франчайзингу України нагадує про ще один орган голова асоціації франчайзингу України Держрезерв. "Держрезерв, який запевняє, що має достатній резерв на надзвичайну ситуацію, яка якраз і настала... Але, інформації, що Держрезерв веде якісь перемовини  з торгівельними мережами чи іншими торговцями щодо їх продажів – немає".

Якщо враховувати, що коронавірус зачепив 155 країн, каже Кривонос, то "не можливо сказати, що це стосується тільки нас і тільки у нас виникають проблеми. Однак, слід врахувати, що адміністративні заходи, що вжиті, можуть створити певні перебої. Треба враховувати, що компанія, яка займається перевезенням товарів, це – не тільки водій, а і експедитор чи комерційний директор. І, якщо, ці особи не можуть довести свою причетність до цього багажу, то вони і не зможуть довести необхідність його супроводу та доставки до кінцевого пункту призначення". Такі організаційні проблеми, на думку голови асоціації франчайзингу України, можуть виникнути. "Тому, вже зараз прикордонникам слід замислюватися щодо ситуації пропуску авто, де крім водія, ще є дві особи, одна з яких є – власник вантажу, однак, за документами він не є супроводжуючою особою".

фото - УНІАН 

Останні новини
"Це дійсно історичний крок". Василь Шевченко про проєкт будівництва євроколії з Ужгорода
"Це дійсно історичний крок". Василь Шевченко про проєкт будівництва євроколії з Ужгорода
Суспільне стартувало не "з нуля", а з величезного "мінусу" — Розкладай
Суспільне стартувало не "з нуля", а з величезного "мінусу" — Розкладай
"Вакцинуйте своїх тварин раз на рік". Поради експерта — як вберегтися від сказу
"Вакцинуйте своїх тварин раз на рік". Поради експерта — як вберегтися від сказу
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Probass ∆ Hardi: "Українська музика має бути впізнаваною у світі"
Probass ∆ Hardi: "Українська музика має бути впізнаваною у світі"
Новини по темі
Росія пошкодила або зруйнувала близько тисячі медзакладів України – Ляшко
Нова хвиля ковіду може бути в Україні в середині лютого – міністр охорони здоров’я Ляшко
Реальна перевірка репутації покупців ЗМІ розпочнеться, коли запрацює реєстр олігархів — Загребельська
Коронавірус під час війни. Як Україна готується до нової хвилі пандемії ― Кузін
Якщо є можливість — варто зробити бустерну дозу вакцинації — доктор медичних наук про ковід в Україні