Пандемія та заробітчани: "більшість компаній робить усе, щоб українці не поверталися до України"

Пандемія та заробітчани: "більшість компаній робить усе, щоб українці не поверталися до України"

Аналітичний департамент компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal, Гданськ, повідомляє, що близько 4% українців, які працюють у Польщі, залишили країну з моменту оголошення закриття українсько-польського кордону. В основному виїжджали трудові мігранти, у яких закінчується робоча віза або ті, хто працював по безвізу, маючи дозвіл на роботу. Люди вирішили не працювати нелегально, щоб пізніше не отримати штамп про депортацію, коли закінчиться термін легального перебування.

0:00 0:00
10
1x

Чи правдива ця цифра, яка зараз ситуація із заробітчанами та чи варто повертатися їм в Україну, в ефірі Українського радіо розповідає президент Всеукраїнської Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник. 

Із 16 березня в Україні не функціонують візові центри – повністю зупинилась можливість отримувати документи, робочі візи, які дозволять українцям працевлаштуватися за кордоном. Щодо тих людей, які вже працюють та перебувають за кордоном: на відміну від туристів, вони приїжджають до конкретних роботодавців, які на місці виконують розпорядження місцевих органів влади. Звісно, з ними набагато простіше врегульовувати ситуацію. 

Люди, які працюють у галузях пов’язаних зі спілкуванням з людьми, перейшли на карантин і перебувають у тих самих умовах, як і місцеві мешканці. Наприклад, в Польщі люди, які перебувають на карантині, отримують такі ж зарплати як ті, коли вони ходили на роботу. Люди на виробництвах, що безпосередньо не пов’язані з великою кількістю людей, працюють так само, як і працювали до цього, намагаючись максимально убезпечити себе, використовуючи маски і таке інше. 

Звісно, спрацював і фактор паніки, коли люди вирішили масово повернутися в Україну, але про достеменні цифри мова не йде. Воскобойник не погоджується з оцінкою у 4%, бо ця цифра стосуються лише однієї компанії, яка намагається екстраполювати дані на усіх українських трудових мігрантів, які перебувають в Польщі. Навіть польський уряд не розуміє, скільки українців перебувають на теренах Польщі та працюють там. Бо до 60% людей, які виїздять за кордон, працюють неофіційно або напівлегально. Говорити про якісь конкретні цифри немає жодної підстави. 

Насправді, більшість компаній робить усе, щоб українці не поверталися до України, бо Польщі потрібні робочі руки. Зараз сумісно з польським урядом Об’єднання роботодавців Польщі працюють над дозволом для українців, у яких в період дії карантину закінчуються строки легального перебування в Польщі, надалі працювати на її теренах, бо її економіка не зупиняються. Ситуація, на відміну від туристичної сфери, більш прогнозована і люди перебувають під пильнішим захистом країн, де знаходяться українські трудові мігранти.

Усі українці, які працювали та працюють зараз офіційно, користуються всіма правами, які надає місцева влада місцевим робітникам. Якщо буде об’явлений карантин чи закрите підприємство, роботодавець нестиме відповідальність за тих робітників, яких він буде звільнювати. Він буде зобов’язаний забезпечити їм нормальні умови під час карантину. В Європі всі розуміють, якщо зараз будь-яка людина залишається один на один із коронавірусом та проблемами, які він спричиняє, то це несе небезпеку, перш за все, державі. 

З іншого боку, Польща заявила: якщо хтось з людей, які навіть не сплачували податки, захворіють, то польський уряд робитиме максимум для їх лікування та забезпечення належного рівня існування. 

Також Василь Воскобойник застеріг, що як тільки карантин закінчиться та знімуть обмеження по перетину кордону, з’явиться багато шахраїв, які пропонують роботу за кордоном із високими зарплатами. Втім, він наголошує, що країни старої Європи не надто поки хочуть бачити в себе українців, адже їм потрібні фахівці, які добре знають мову перебування. Більшість українців мовами не володіють, то рекомендують шукати роботу та звертатися лише до тих посередників, які пропонують працевлаштування на безкоштовній основі. В усьому світі саме роботодавець сплачує компаніям з пошуку робітників. 

Фото: Уніан