Податкове послаблення для підприємців на час карантину. Чи "виживе" малий та середній бізнес?

Податкове послаблення для підприємців на час карантину. Чи "виживе" малий та середній бізнес?

Втрати світової економіки, пов'язані зі спалахом захворювання, викликаного коронавірусом, можуть скласти в поточному році близько 2 трлн доларів. Такий прогноз міститься в опублікованому в понеділок в Женеві доповіді Конференція ООН з торгівлі і розвитку. У вівторок Верховна Рада України полегшила життя бізнесу під час карантину, скасувавши низку податків та штрафів. Та, чи зможуть “вижити” підприємства, які через карантинні заходи зупинили свою роботу, в етері Українського радіо прокоментував член "Всеукраїнського об'єднання підприємців малого та середнього бізнесу "Фортеця" Олександр Пліва.

"Ці карантинні заходи більш за все вплинуть на туристичну галузь та на транспортну сферу – авіаперевезення, які фактично заблоковані, харчові підприємства, які не працювали "на виніс" – маленькі кав’ярні, ресторани", – прогнозує член "Всеукраїнського об'єднання підприємців малого та середнього бізнесу "Фортеця" Олександр Пліва.

 

Верховна Рада тимчасово звільнила бізнес від сплати ЄСВ, скасувала основні штрафи за порушення податкового законодавства та відтермінувала обов'язкове впровадження реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Крім того, бізнес звільняється від основних штрафів та пені за порушення податкового законодавства з 1 березня по 31 травня. Ця норма не буде стосуватися порушень по сплаті ПДВ, акцизів та ренти. Крім того, передбачається кілька пільг для громадян, які звільняються від штрафів та пені за прострочення виплат по споживчих кредитах. Пільги діють з 1 березня по 30 квітня.

 

Полегшення, яке ввели законодавці, у бізнесових колах не називають "податковими канікулами". Підприємець Олександр Пліва пояснює чому: "На сьогоднішній день, все що мають підприємці – тимчасове звільнення від соціального внеску – на два місяці. При цьому вони лишаються платниками, або – єдиного податку, або – податку на прибуток, і те , що називають "податкові канікули" наразі немає. Є – можливість не сплачувати земельний податок, податки на об’єкти нежитлової нерухомості, на термін за березень-квітень поточного року".

 

Однак, на думку бізнесмена, українська економіка все одно не готова до сильної кризи через поширення коронавірусу. "В інших країнах, коли настають негативні наслідки, то надаються безвідсоткові кредити, гранти, просто допомога, страхування від вимушеного припинення бізнесу". Послаблення податкового тиску на бізнес Олександр Пліва називає "гарним сигналом", але вважає, що прийнятий нашвидкоруч ще зазнає змін: "будуть напрацьовані нові дії, і я в цьому впевнений, що вони будуть ще краще нівелювати негативні впливи на бізнес".

 

Що ж до ситуації на валютному ринку, то на думку експерта, тут є кілька причин: "на курс вливають з одного боку, так звані "панічні настрої", з іншого – багато з того, що накуповується, йде до нас з-за кордону, і для того, щоб купити імпортні товари, необхідна валюта, а вона дорожчає, і те, що приїде до нас вже буде коштувати дорожче, ніж те, що зараз в наявності. Також, девальвація національної валюти, яка спостерігалася до цього, негативно впливає на розвиток економіки, за словами президента "економіка спіткнулася", через що був звільнений попередній уряд, і, як наслідок, зараз ми вийшли на офіційний курс, який був закладений у бюджет".

Також член Громадської ради при Державній регуляторній службі України прокоментував і побоювання про стихійний дефолт, які обговорюють у суспільстві. "Дефолт, це – не шлях розвитку, це – колапс для української економіки. Тому, після можливого світового дефолту, ми будемо відновлюватися дуже-дуже довго. Зараз, багато країн опинилися в складній ситуації, тому і домовлятися з нашими кредиторами буде важко. Сподіваюся, що і новий уряд, і керівництво держави буде домовлятися з нашими кредиторами щодо перегляду умов кредитування, можливу співпрацю".

Олександр Пліва радить і на економічні дивитися і з філософської точки зору: "Криза" це – два ієрогліфи, один із яких "Можливість". Тобто, для малого і середнього бізнесу, це дійсно можливість. Там де великий бізнес, або середній, виявиться неспроможним, хтось з малих підприємств зможе заповнити ту проріху, яка можливо виникне через те, що хтось припинив свою діяльність. Головне, щоб ми подбали про своє здоров’я та своїх рідних – буде здоров’я – буде бізнес і будуть гроші!"

фото - UNIAN