Україна посилює карантинні заходи. Міста закривають усі заклади, крім продуктових магазинів, аптек, банків та АЗС

Україна посилює карантинні заходи. Міста закривають усі заклади, крім продуктових магазинів, аптек, банків та АЗС

У зв’язку з пандемією коронавірусу у світі в Україні вводиться низка заходів задля безпеки життя і здоров’я українців. Зокрема з 16 березня було введено тимчасову заборону на в’їзд для іноземців, а також припинене регулярне авіасполучення. З 17 березня частина міст закриває розважальні центри, шопінгмоли, кінотеатри, музеї тощо.

Відзавтра Київ, Одеса, Львів, Миколаїв, Запоріжжя, Житомир, Івано-Франківськ, Рівне, Херсон, Луцьк, Ужгород, Чернігів, Полтава, Вінниця, Тернопіль, Черкаси, Хмельницький обмежують:

-  Пересування людей між містом та іншими населеними пунктами України.

- Проведення культурних, спортивних, соціальних, релігійних та інших заходів за масовою участю громадян.

- Роботу закладів громадського харчування. Не працюватимуть заклади швидкого харчування, кафе, паби, бари, ресторани, серед іншого у готелях. Однак вони зможуть приймати онлайн замовлення на доставку їжі.

Тимчасово не працюватимуть:

- кінотеатри, театри, музеї, галереї, бібліотеки, клуби, дискотеки та інші культурні і розважальні заклади;

- дитячі розважальні центри та клуби, майданчики, у тому числі спортивні, у зоопарках;

- фітнес-клуби, тренажерні зали, басейни, спормайданчики та стадіони;

- усі магазини, крім продуктових та аптек;

- торговельно-розважальні центри;

- будівельні ринки та інші (крім продуктових).

Працюватимуть продуктові магазини, аптеки, банки та АЗС.

Споживачів комунальних послуг просять користуватися онлайн оплатою. Разом з тим, за словами глави профільного комітету Верховної Ради Андрія Геруса, підприємства, що здійснюють надання комунальних послуг, зокрема, облгази і обленерго не відключатимуть споживачів через неоплачені на тлі карантину рахунки.

Що стосується муніципального громадського транспорту, –  користування ним буде обмежене з 18 березня.

З полудня середи в Україні припиняються залізничні, авіа- та автобусні міжміські та міжобласні пасажирські перевезення, написав у своєму Телеграм-каналі міністр інфраструктури Владислав Криклій. "Міські перевезення можуть здійснюватися в режимі: до 10 осіб у маршрутних таксі і до 20 в тролейбусах, автобусах, вагонах трамвая. Особистий автомобільний транспорт громадян може здійснювати рух без обмежень", - написав Криклій. Крім того припиняється робота метрополітенів у містах.

Влада сподівається на свідомість мешканців, що не пересуватимуться містами без крайньої потреби. На роботу (хто працюватиме), в магазини за продуктами, чи в аптеку. Увесь громадський транспорт обіцяють обробляти дезінфікуючими засобами кілька разів на день. Міста не будуть закривати на в’їзд чи виїзд автівками.

Авіакомпанія "Міжнародна авіакомпанія України" тимчасово припиняє виконання всіх міжнародних регулярних рейсів. Пасажири скасованих рейсів будуть проінформовані електронною поштою та/або смс-повідомленням про можливість безкоштовно переоформити квитки і перенести дату своєї подорожі на період після 31 березня 2020 року.

Водночас, Міністерство інфраструктури формує перелік чартерних рейсів, якими громадяни України зможуть повернутись додому після 17 березня.

Раніше Володимир Зеленський заявляв: "Перше: ми закриваємо кордон для іноземців. Будуть закриті прикордонні пункти пропуску для пасажирського сполучення. Два тижні, починаючи з 00:01 16 березня 2020 року іноземні громадяни не зможуть потрапити на територію України ні літаком, ні поїздом, ні автомобілем, ні будь-якими іншими засобами. Через два тижні це питання буде розглянуто повторно", - наголосив Володимир Зеленський.

Виключення передбачено лише для іноземців, які мають право на постійне або тимчасове проживання в Україні.

Вантажні пункти пропуску, авіа-, залізничні, морські та автомобільні продовжать працювати. При цьому екіпажі при в’їзді в Україну проходитимуть обов’язкову медичну перевірку та експрес-тести.

"Друге. Щодо українців, які зараз знаходяться за кордоном. Ті, хто вилетів з України чартерними рейсами у туристичну подорож, точно повернуться додому згідно розкладу. Щодо інших громадян України – через три доби ми закриваємо регулярне авіасполучення. За цей час ви повинні повернутися додому", - зазначив Володимир Зеленський.

Українці, які з об’єктивних причин не встигне цього зробити, мають звернутись в українське консульство та будуть повернуті до України окремими нерегулярними рейсами.

"Усі, хто повернеться, будуть піддані медичній перевірці, а у разі виявлення ознак захворювання – відправлені в обсервацію", - наголосив Володимир Зеленський.

Найближчим часом Інститутом молекулярної біології НАН України буде виготовлено 200 000 експрес-тестів. Для проведення тестів у регіонах будуть використовуватися пересувні лабораторії

Також Володимир Зеленський зазначив, що цими вихідними спеціальний борт поверне українців, які застрягли на кордоні Італії та Словенії через закриття кордонів словенською стороною.

Нагадаємо, через загрозу епідемії коронавірусної інфекції Кабінет міністрів запровадив карантин в Україні з 12 березня по 3 квітня. Кабмін запровадив обмеження на проведення масових заходів, в яких заплановано участь 200 і більше осіб, проте це не стосується заходів державної необхідності. Проведення спортивних заходів можливе з дозволу міжнародних організацій, без глядачів.

Станом на 13 березня в Україні підтверджено три випадки коронавірусної інфекції та зафіксовано першу смерть від коронавірусу.

Фото: цензор.нет