"Путін залишається" – Національний інститут стратегічних досліджень

"Путін залишається" – Національний інститут стратегічних досліджень

Державна Дума Російської Федерації підтримала поправку до Конституції РФ про "обнулення" президентських термінів. Що це означає і які наслідки це буде мати Українському радіо розповіла співробітниця Національного інституту стратегічних досліджень Ірина Павленко.

0:00 0:00
10
1x

"Те, що конституцію будуть змінювати було очікуваним моментом, тому що Державна Дума була обрана в 2016 році саме для того, щоб гарантувати наявність конституційної більшості для "Єдиної Росії" в парламенті і убезпечити саме конституційні зміни. Тому всі чекали, що ж це будуть за зміни. Спочатку вони виглядали досить оптимістично. [...] Ми могли сподіватися, що Росія перестане бути такою централізованою в майбутньому і всі зміни призведуть до позитиву. Два місяці тривало жваве обговорення в РФ, навіть ходили чутки, що Путіна зміцують, що він смертельно хворий, що він буде почесним головою майбутньої Державної ради. І врешті-решт сталося те, що відбулось сьогодні", – розповіла Ірина Павленко.

Те, що поправку внесла депутатка Валентина Терешкова, за словами експертки, не зовсім випадково: "Вона авторитетна людина, її всі знають. Випадковою була сама ця правка, тому що вона була явно незапланована. Це говорить про те, що насправді цілісного бачення, чого вони хочуть досягти цією конституційною реформою ще два місяці тому не було. Те, що поправку запропонувала пані Терешкова, звісно, не її особиста ініціатива, вона з’явилась буквально вчора-сьогодні. Вочевидь, Путіним було прийнято індивідуальне рішення, що всі ці конституційні пропозиції та схеми його не влаштовують, що все це не гарантує безпеку і стабільність Росії відповідно до його уявлень і Путін залишатиметься. Тому внесена ця ініціатива обнулити президентські терміни. [...] Так що Путін залишається".

"Наслідки для України досить печальні: Росія ніяк не трансформується, вона залишається авторитарною країною з жорсткою вертикаллю влади. Росія залишається з тими планами, цілями, цінностями, які були заявлені раніше. Але все це буде погіршуватися, тому що лідер старішає і сам процес, як все робиться – правки, загадкова Державна рада, як підміняє собою, судячи з того, що написано в правках до конституції, і уряд, і парламент –  все це маразматичне. Ні до чого хорошого воно не рухається", – наголосила Ірина Павленко.

В поправках до Конституції РФ тепер міститься норма про зарубіжні регіони, які знаходяться не на території Росії, проте за статусом, очевидно, будуть дорівнювати російським регіонам: "Заявлена мета - це те, що розпад Радянського Союзу є величезною трагедією і необхідне посилення свого впливу серед найближчого оточення, сусідніх країн. В них це комплекс заходів і зараз обговорюють законодавчі ініціативи зі спрощення отримання громадянства для російськомовних людей з сусідніх країн. Навіть йдеться про те, що буде законопроект, який дозволяє подвійне громадянство. Тобто це все збір, якщо не територій, то людей. Тим паче, що в них демографічна криза і спуск Росії в морок разом зі своїм старіючим лідером призводить в тому числі й до того, що з Росії величезна міграція".

"Все рухається до маразму і для сусідів Росії тут немає нічого хорошого", – підсумувала Ірина Павленко.

ФОТО: pravda.com.ua