"Надзвичайно роздуті цифри": що не так із даними про пільги та субсидії

"Надзвичайно роздуті цифри": що не так із даними про пільги та субсидії

Міністерство фінансів ще в 2019 році перевірило 24,5 млн пільговиків, отримувачів субсидій і соцвиплат, і у половини з них виявили невідповідності, які ставлять під сумнів правомірність виплат. Лише за жовтень минулого року було підтверджено майже 15 тис. випадків неправомірних виплат на суму понад 27 млн грн, тобто цю суму люди мають повернути до бюджету.

0:00 0:00
10
1x

Основні порушення, які виявили під час перевірки – наявність у пільговиків незадекларованого нерухомого майна, транспортних засобів, земельних ділянок, здійснення ними коштовних покупок або оплати послуг, які перевищують 50 тис грн. Крім того, встановлено випадки надання пільг, нарахування і виплати допомог, субсидій померлим громадянам. 

Директор департаменту соціальної політики інституту місцевого розвитку Антон Левицький в ефірі Українського радіо розповідає, як з цим бути та що не так із цифрами, представленими мінфіном. 

"Те, що оголосив мінфін – це великий фейк. За цими даними, ⅔ населення України належать до пільговиків. Цифра 24,5 млн пільговиків неймовірно завищена. Написано, що охоплено 8,8 млн отримувачів субсидій та членів їх сімей. Субсидії у 2019 році отримували лише 3,3 млн сімей, тобто втричі менше ніж те, що заявляє мінфін. Пільговиків у нас точно стільки не має, ці дані не публікуються – вони напів засекречені, але пільговиків не більше 3-х млн, а не 10,5 млн. Пише, що видали 12 млн рекомендацій – була така практика, на що мінсоцполітики відповідало, що їх немає підстав переглядати. Мінфін, не розуміючи механізм допомог, намагається щось перевіряти. Там надзвичайно некваліфікований персонал. Хлопчики граються у цифрові ігри і надзвичайно роздуває цифри". 

Про пільги

"Потрібно розділяти пільги та субсидії, пільги не залежать від наявності майна, транспортних засобів, земельних ділянок, тому немає причин пред'являти претензії пільговикам. Вони ніякого майна не декларують і доходів теж".

Про субсидії

"З субсидіями аналогічна картина. Транспортні засоби потрібно декларувати, щоб перевірити, чи вони молодші 5-ти років. Втім, мінфін виявив, що у бабусі, яка живе в квартирі є хата в селі. Але людина не втрачає право на субсидію, якщо вона має дачу в селі".

"Незаконні дії, якщо людина має автомобіль молодше п’яти років, але не заявила про це і отримала субсидію. Тоді її вимагають повернути. Але це одиничні випадки. Враховується не наявність нерухомого майна, а прибуток з нього. Якщо, наприклад, людина здає квартиру".

Про заборгованість по субсидіях

"Написано, що у бюджеті надано субвенцію в сумі 21,6 млрд грн або 29,9% плану. В бюджеті ж минулого року було передбачено 55,5 млрд грн на субсидії – тобто що в бюджеті завели суми одні, а планували інші і не збиралися їх надавати. Тому це усе фіктивна інформація". 

"Усі цифри неймовірно роздуті. Звичайно, є люди які не зовсім законно отримують пільги та субсидії. Ще попередній уряд зробив ефективні заходи, щоб вилучити їх з програми субсидій людей. У 2018 році субсидії отримували 6,5 млн сімей, а завдяки цим заходам було вилучено більш заможних людей, які отримували субсидії. Кількість субсидій зменшилися вдвічі".

"Мінфін, напевне проводить звірку з іншими базами даних, до яких немає доступ мінсоцполітики". 

Про виплати субсидій

"Минулого року всі профінансовані. А що буде цього року – тепер ніхто не скаже, тому що уряд скасував наказ про статистику. І тепер статистики по субсидіям не буде. З січня всі дані по субсидіях закриті". 

Про механізм повернення субсидій

"Мінфін не має жодних повноважень вимагати повернення коштів, це може робити лише мінсоцполітики, тому мінфін лише надає рекомендації. Тоді органи мінсоцполітики перевіряють достовірність цих даних і тоді виносять рішення – повертати ці кошти чи ні. Якщо людина повинна повернути кошти, то їй повідомляють про це, і вона або їх повертає, або проблема вирішується в судовому порядку. Суд вирішує чи правомірно це чи ні. Ці випадки одиничні, а не багатомільйонні".

Фото: Pixabay