Міфи "совка": чи справді Україна не здатна розвивати космічну галузь після розпаду СРСР

Міфи "совка": чи справді Україна не здатна розвивати космічну галузь після розпаду СРСР

Ще один популярний прорадянський фейк – занепад космічної галузі в Україні. Нібито після розпаду СРСР українці практично припинили виробляти ракети і запускати їх у космос, більше того – ще і відмовились співпрацювати із Кремлем. Чому це не так – в ефірі Українського радіо обговорювали з директором Школи політичної аналітики, доцентом кафедри міжнародних відносин Києво-Могилянської академії Максимом Яковлєвим і доцентом кафедри психології Київського інституту бізнесу та технологій, травмотерапевтом Людмилою Гридковець.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чому це не так?

Пропагандисти відводять українцям пасивну роль, хоча саме українці заклали основу для розвитку радянської космонавтики. Того самого Юрія Гагаріна в космос відправив українець Сергій Корольов. І в цілому серед засновників космонавтики чимало українців, про що розповідав у інтерв'ю "24 каналу" радник глави НКАУ Едуард Кузнєцов.

У 2017 році український підприємець Максим Поляков викупив активи, патенти і ліцензійні угоди американської компанії Firefly Space Systems і створив Firefly Aerospace. У 2018 році в Дніпрі був відкритий науково-дослідний центр цієї компанії. Firefly Aerospace стала другою компанією після компанії Ілона Маска, якій було надано ексклюзивні права від Держдепу США на використання космодромів для запуску легких ракет-носіїв.

Україна у космічній галузі співпрацює із 30 країнами, серед яких і Китай. За даними Державного космічного агентства, з 1991 по 2018 було здійснено 158 запусків ракет-носіїв, які були виготовлені українськими підприємствами. Україна також бере участь у міжнародних проектах створення носіїв Antares та VEGA.

Максим Яковлєв звернув увагу, що в пізні часи СРСР космосмічна сфера переживала занепад, тому що інтелектуальна думка не може працювати в контабірних умовах.

"Космос – дуже важливий для радянської пропаганди, навіть в Східній Німеччині дуже багато вулиць названі на честь Юрія Гагаріна. Це дійсно був прорив, але після цього був спад. Коли Ілон Маск запускає ракети, в Росії ми спостерігаємо, як служителі РПЦ святою водою окроплюють досягнення роскосмосу, які достатньо сумні", – розповів він.