Кабмін спростив процес відкриття приватних дитячих садочків: що зміниться

Кабмін спростив  процес відкриття приватних дитячих садочків: що зміниться

Кабінет міністрів спростив процес отримання дозволів для відкриття приватних дитячих садочків. Експерт з безпеки дітей Олена Лізвінська в ефірі Українського радіо розповіла, на які зміни у сфері дошкільної освіти варто очікувати найближчим часом.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"У приватних садочках є більший контакт з дітьми, більша кількість вихователів закріплена за певною групою або кількістю дітей і умови трохи інші. І порівнювати дитячі садочки державного та приватного зразка не зовсім коректно, тому що, насамперед, це обмежено кількістю дітей і кількістю приміщень", — зазначила Олена Лізвінська.

Лізвінська прокоментувала рішення уряду дозволити відкривати дитячі садочки фізичним особам-підприємцям.

"Дуже багато ФОПів вже десятиріччя працюють саме у приватному секторі дитячої освіти. І більшість підприємців зараз не мають ліцензії Міністерства освіти на відповідну діяльність. Вони сплачують податки як за надання освітніх послуг або за коротко часове перебування з дитиною у своєму закладі, але це зовсім не те, що має бути. При цьому дуже багато самих власників дитячих садочків б’ють на сполох, тому що вони хочуть отримувати офіційні документи, бо це класно і для самого закладу і йдеться про професійне ставлення до закладу, але ця процедура досить ускладнена, тому що є певні умови для отримання цієї ліцензії. І недостатньо просто поставити стільчики чи обладнати місце для сну. Є набагато глибший перелік питань, які мають бути вирішені, і при цьому не дуже багаті люди, які займаються цією освітньою діяльністю, не завжди можуть це собі дозволити і виконати цей алгоритм. Це не значить, що у них будуть гірші послуги. Це означає, що їм дуже важко офіційно отримати ці документи", — сказала вона.

Експерт з безпеки дітей зауважила, що "дуже багато власників приватних дитячих садочків з великою увагою ставляться до обладнання і певних речей, які мають бути у закладі, тобто є особистий критерій, до якого вони прагнуть дотягнутися, і дуже хочеться вірити в те, що зміни, запроваджені урядом, будуть на добро, для того, щоб, дійсно, покращити ситуацію".

Лізвінська зазначила, що багато приватних садочків мають проблеми з приміщенням.

"Навіть зараз багато приватних садочків мусять відкриватися і шукати власне приміщення, і це проблема, бо величезна складова саме оплати послуг йде на оренду приміщень. І ці приміщення не завжди відповідають певним вимогам. І у цьому випадку власники дитячих садочків є заручниками ситуації: не мають власного приміщення, величезну оренду плату платять для того, щоб отримати орендоване приміщення, і не можуть вносити зміни для покращення своєї діяльності, наприклад, додатковий евакуаційний вихід", — пояснила експертка.

Щодо того, що утримання власного штату кухарів у дитячому закладі стане необов’язковим, експерт з безпеки дітей вважає що це має як переваги, як і недоліки.

"З одного боку, це добре, а з іншого — не дуже. Для того, щоб на території дитячого садочка обладнати кухню та найняти кухарів — це величезна купа роботи і має бути постійне дотримання стандартів. Якщо дитячий садочок ухвалює таке рішення, то це дуже великі витрати. Але якщо вони згодяться це зробити, то це дуже велика якість харчування. Що стосується кейтерингу, це класна ідея, але при цьому ми маємо розуміти, в яких саме умовах, якими руками, якими людьми і з яких харчів це все готується. Звісно, можуть надати сертифікати відповідності, показати, як все обладнано, але дитячому закладу буде не завжди зручно проконтролювати цей процес. І мене бентежить, що з місця, де їжу приготували, до моменту, коли її отримує дитячий заклад, проходить певна кількість часу, і якими руками та за якої температури доставляється ця їжа, це теж треба враховувати", — пояснила Лізвінська.

Щодо того, що комусь треба віддавати медичне обслуговування, Лізвінська коментує, що "дуже багато приватних і державних дитячих садочків не мають у своєму штаті медичної сестри. Дуже багато дитячих садочків державного зразка мають медсестру, але неї є певні обов’язки, наприклад, батьки мають привести дитину о 8 ранку і забрати о 5 вечора, але неодноразово були ситуації, коли на момент діяльності дитячого садочка, медсестра приходила о 11 чи 12 годині, йшла у справах до поліклініки тощо. З точки зору безпеки, протягом всього часу, коли працює дитячий заклад, має бути спеціальна людина, яка у разі необхідності може надати невідкладну домедичну або першу медичну допомогу. Є інший досвід, коли правні дитячі садочки наймають когось з медсестер або лікарів, які зранку приходять, оглядають дітей і йдуть на постійне місце роботи. Третій варіант, на який йдуть приватні заклади, це коли вони беруть у штат людину, у якої є базова медична освіта, і вона може суміщати цю діяльність з роботою вихователя".

"Крім таких покращень, має бути чітка уряду щодо того, чи взагалі лишаються садочки, за які відповідає держава. Тому що у мене зараз таке враження, що вбивається повністю сектор дошкільної освіти державного зразка. Добре це чи погано — час розставить по своїх місцях. Але те, що більшість батьків не розглядають дошкільну освіту у дитячих садочках, це тривожна статистика, оскільки при цьому всьому не всі батьки зможуть собі дозволити приватні заклади", — підсумувала Олена Лізвінська.

Зазначимо, 3 березня Кабінет міністрів України ухвалив постанову, яка спрощує процес отримання дозволів для відкриття приватних дитячих садочків.

Як повідомляють в уряді, спрощення стосується процедури отримання ліцензії, реєстрації статутів садочків у місцевих органах влади. Крім того, уряд дозволив відкривати дитячі садочки ФОПам, а також вже відкриті садочки матимуть змогу наймати на роботу не лише педагогічних працівників, а й залучати сторонні компанії для харчового та медичного обслуговування дітей.

Фото: pexels.com