Рейтинг спотикання: чому влада втрачає довіру виборців

Рейтинг спотикання: чому влада втрачає довіру виборців

Невдоволення українців роботою чинної влади, відсутність державної стратегії та загрозу повномасштабного реваншу в ефірі Українського радіо коментує політичний експерт Агентства моделювання ситуацій Валерій Гончарук.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Згідно із результатами соціологічного дослідження Центру Разумкова станом на лютий 25% респондентів вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі (у вересні 2019 р. так вважали 57%, у грудні 2019 р. – 44%), 53% – що події розвиваються в неправильному напрямі (у вересні – 17%, у грудні – 36%). Отже, частка тих, хто вважає, що події в Україні розвиваються у неправильному напрямі, істотно перевищила частку тих, хто дотримується протилежної точки зору. "Насправді сенсації не сталося, тому що на весну-літо у багатьох виборців були доволі ейфорійні настрої. Проте перші місяці роботи уряду та ВР, провали по конкретним персоналіям змусили виборців задуматися над тим, чи в правильному напрямку рухається країна", – зазначає експерт.

Рівень довіри до Верховної Ради

Рівень довіри до президента 

Рівень довіри до уряду

Порівняно з попередніми місяцями зменшилася частка тих, хто дотримується думки, що Україна здатна подолати існуючі проблеми та труднощі протягом найближчих кількох років (у вересні 2019 р. такі становили 41%, у грудні – 28%, а за даними останнього опитування – 21%), Частки тих, вважає, що країна не здатна їх подолати – відповідно (6%, 11% і 15%). Дві третини українців не довіряють чиновникам, судам, прокуратурі НЗК, Кабміну, натомість довіру громадян викликають Збройні сили, рятувальники, прикордонники і Нацгвардія. "Це об’єктивні дані. Фактично ми повертаємося до того, що було традиційно в українців. Проблема полягає в тому, що суспільству не пропонуються стратегічні підходи до вирішення стратегічних проблем, як то в економічному, соціальному плані, так із війною на сході. Те що пропонується, м’яко кажучи, не витримує ніякої критики. Парламент та уряд традиційно мають низький рейтинг – це об’єктивна ситуація. Проте існує об’єктивне розчарування, яке настає через півроку, а є відсутність якоїсь стратегії, пропозиції. Це викликає найбільші побоювання у громадян", – зазначає Валерій Гончарук.

Щодо можливості повномасштабного реваншу антиукраїнських сил, експерт зазначає: "Ми за шість років так і не отримали відповіді по справах Майдану: хто вбивав, хто давав накази. Ми бачимо хто повернувся в Україну в 2019 році:  Портнов тощо, бачимо як діють проросійські ЗМІ. Ми не зовсім бачимо розуміння з боку чинної влади, в якому контексті вона буде рухатися. Складається враження, що рухається вона дуже хаотично, кидаючись в різні сторони, роблячи абсолютно не припустимі меседжі. Наприклад, ідея Давида Арахамії про повернення води до Криму – це реванш чи не реванш? Кожна нормальна людина скаже, що реванш, а нам намагаються обґрунтувати це якимись економічними кроками. Варто згадати про судові процеси, які відбуваються стосовно волонтерів, воїнів АТО. 80 % українців не довіряють владі у цьому питанні".

На фото: Валерій Гончарук Радіо Свобода