Справи Майдану: адвокат "Небесної сотні" розповів, на якому етапі знаходяться розслідування

Справи Майдану: адвокат "Небесної сотні" розповів, на якому етапі знаходяться розслідування

18 лютого 2014 року в Україні розпочався найтрагічніший етап Революції Гідності. За три дні у центрі Києва загинуло близько ста людей, кілька десятків зникли безвісти, більше тисячі дістали поранень, а сотні були заарештовані та зазнали тортур. Розслідування цих справ триває й досі, проте незрозуміло, коли покарають винних і коли розслідування завершиться. Про те, що заважає слідству у справах Майдану та чи можна прискорити розслідування в ефірі Українського радіо розповів адвокат "Небесної сотні" Роман Титикало.

0:00 0:00
10
1x

"Справи щодо розстрілів є ключовими. Конкретно справа, яка слухається, умовно кажучи, у Святошинському суді доволі довго і доволі специфічно. Україна в історії не мала таких справ, не має досвіду такого судочинства, не має досвіду ні розслідування, ні судового розгляду схожих справ. Вже ми дійшли до допиту свідків обвинувачення, тобто вже дослідили докази майже вийшли на фінішну пряму, і тут влада вирішила зробити, як кажуть, сюрприз і допомогти розслідуванню справи на Майдані, а саме: обміняла обвинувачуваних в не процесуальний, незаконний спосіб на полонених, які знаходяться на Донбасі. І зараз розгляд конкретної кримінальної справи знаходиться в доволі серйозному підвішеному стані: чи взагалі буде завершений розгляд", — зазначив Роман Титикало.

Адвокат "Небесної сотні" пояснив, що "за великим рахунком, з тих всіх справ, які є, це одна з наймасштабніших, найбільших і найсерйозніших справ, яка проводилась і розглядалась в суді. Крім того, там багато томів матеріалів, багато свідків, багато зібраних доказів, і все це умовно вийшло на фінішну пряму для того, щоб якось зафіксувати його, бо вирок суду — це і є фініш цього процесу".  

Титикало наголосив, що зараз зі зміною прокурорів фактично відбувся зрив справ Майдану.

"Як на мене, до цього були певні об’єктивні обставини. А зараз відбувся зрив справ Майдану, коли замінили тих прокурорів, які роками вели ці справ знають все досконало, на підконтрольних прокурорів, які прийшли і попрохали відпустити "беркутівців", то це виглядає зрадою ідей Майдану, зрадою Батьківщини. Можна обговорювати, що ми обміняли їх на українців, але міняти українців на українців… Де це передбачено? Це ж не полонені Російської Федерації. Це українські особи, відносно яких пред’явлено обвинувачення", — сказав він.

На фото — Роман Титикало, facebook.com

Адвокат "Небесної сотні" прокоментував, чи гальмує процес передачі справ від Генеральної прокуратури до Державного бюро розслідувань.

"Один з наших адвокатів взагалі оголошував голодування, тому що ці питання не були врегульовані. Не було окремого відділу, який би займався розслідуванням цих справ. Одного з адвокатів, який займався представництвом інтересів Віктора Януковича, взагалі призначили заступником голови ДБР. Як це все може призвести до ефективного розслідування кримінальних справ? Я можу розвести лише руками і мати надію, що щось зміниться. Хоча ми і до цього критично ставились до якості слідства, до відповідального ставлення до цього всього", — зазначив він.  

"Процес передачі, на моє переконання, може бути доволі швидким. Незважаючи на великий об’єм, Генеральна прокуратура та ДБР складається з великої кількості працівників, а перелік матеріалів цих справ складений в електронному вигляді, тому було б бажання. Проблема була у тому, що лише зараз ухвалили зміни, якими створили відповідний підрозділ в ДБР, який буде розслідувати ці злочини. А технічне питання передачі, як на мене, не є складним. На нього звертають увагу, тому що він гальмується за незрозумілих підстав, і є підозри у суспільства і у потерпілих, що під час цієї передачі щось загубиться, втратиться чи не знайдеться", — додав Титикало.

Адвокат також прокоментував ініціативу народних депутатів провести окреме позачергове засідання, аби заслухати звіт про поточний стан розслідування справ Майдану.

"На мою думку, це ознака популізму з точки зору депутатів Верховної Ради. Але я впевнений, що будь-яка така ініціатива і будь-яке підіймання цього питання може позитивно впливати на цю ситуацію, на розслідування цих справ. Чим більше ми будемо про це говорити, чим більше будемо не забувати це, чим більше будемо, можливо, трошки критикувати, тим більшою є вірогідність того, що про це не забудуть, не заховають, не приховають. Коли ми говоримо, що будемо робити публічний звіт, з одного боку, а з іншого боку не створювали відповідне управління і не забезпечували розслідування кримінальних справ, а потім новопризначений керівник управління не знає, як цим займатися і не хоче давати нікому інформацію, то виникає питання, яким чином розходяться діла з словами", — сказав Титикало.  

Фото — facebook.com/sodel.vlad