"Це набат, і ми маємо його почути" — депутат Олексій Гончаренко про Мюнхенську конференцію

"Це набат, і ми маємо його почути" — депутат Олексій Гончаренко про Мюнхенську конференцію

Штаб Операції об'єднаних сил повідомляє про загострення на фронті. Наразі бій поблизу населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське, Хутір Вільний закінчився. Підрозділи Об’єднаних сил утримали повний контроль над ситуацією. Однак, серед українських захисників, є один загиблий, четверо отримали легкі поранення. У противників один загиблий, п’ять – важко поранених. Питання існування держави зараз найважливіше, а нинішня влада не розуміє масштаб викликів, які зараз ставлять перед нею. Так народний депутат від “Європейської Солідарності” Олексій Гончаренко в етері Українського радіо прокоментував сьогоднішню ескалацію на фронті, безпекову конференцію в Мюнхені та заяву депутата Вадима Рабіновича щодо участі української делегації на параді в Москві у травні.

0:00 0:00
10
1x

Заява "12 кроків для більшої безпеки України та Євроатлантичного регіону", яку оприлюднили на Мюнхенській конференції, — це черговий крок напередодні зустрічі країн-лідерів нормандської четвірки, вважає народний депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко. "На жаль, там не тільки підписи росіян, а й підписи достатньо поважних західних експертів і американців. Це не просто так вкидується напередодні зустрічі в нормандському форматі. Українська офіційна влада, на жаль, не приїхала до Мюнхена за своїм порядком денним — як ми бачимо вирішення ситуації на Донбасі".

А, коли є такий вакуум, він заповниться країною-агресором, переконанинй Гончаренко. "І їхнє бачення жахливе. Я процитую один із пунктів, який передбачає наступне: Україна має запровадити новий національний діалог щодо своєї національної ідентичності,чим швидше, тим краще. І залучити до нього своїх сусідів, у першу чергу, Польщу, Угорщину і Росію. Тобто, ми маємо після 6 років війни й 13 тисяч загиблих обговорювати з Росією нашу національну ідентичність".

Під час конференції президент Володимир Зеленський заявив: "Я завжди трішечки ображався, незважаючи на обсяг допомоги тих чи інших країн нам і в цій ситуації, і в економічній ситуації, і в реформуванні. Я завжди ображався, коли про Україну починають говорити, вирішувати питання десь там у нас за спиною".

Але депутат Олексій Гончаренко вважає, що президент мав бути жорсткіший у своїх висловлюваннях щодо "12 кроків". "Ми маємо розуміти, що це — надзвичайно важливий міжнародний майданчик. І такі речі будуть використовуватися Росією для просування свого бачення, і ми маємо з цим боротися, просуваючи власне бачення".

Зараз Росія це робить не лише на міжнародній арені, а й всередині України, каже Гончаренко. Нагадаємо, напередодні один із лідерів "Опозиційної платформи – За життя" Вадим Рабінович запропонував Верховній Раді сформувати делегацію для участі у травневому параді у Москві з нагоди 75-річчя перемоги у Другій світовій війні: "Наші батьки та діди стояли поруч, захищаючи і Москву, і Київ, і Львів. Тому в день 75-річчя перемоги ми маємо стояти поруч".

"Якщо слова одного з лідерів парламентської фракції накласти на "12 кроків" та інші речі, то це — свідома річ, така провокація з боку Путіна та його агентів, і вони чекають на реакцію. Не реакцію "Європейської Солідарності", вона зрозуміла всім, ми обурені цим. В той момент, коли кожного дня Путін вбиває наших хлопців. Сьогодні йде бій, на ділянці розведення біля Золотого. І в цей час їхати до їхнього вбивці, щоб щось святкувати? Це свідома провокація, випробування влади. Далі наступний крок ( мається на увазі наступна заява ОПЗЖ — ред.) буде такий: "Ви не хочете їхати, тоді ми поїдемо". І далі має бути реакція української влади. І дуже шкода, що вчора спікер Разумков, який вів погоджувальну раду, не перервав пана Рабіновича, не відреагував на це",  говорить депутат Олексій Гончаренко.

фото - www.facebook.com/alexeygoncharenko