Військово-консалтингові компанії не будуть залучені до прямих військових дій – нардеп Василевська-Смаглюк

Військово-консалтингові компанії не будуть залучені до прямих військових дій – нардеп Василевська-Смаглюк

У Верховній Раді України зареєстровано проєкт закону "Про військово-консалтингову діяльність", яким передбачається створення приватних військових компаній, які будуть надавати певні послуги закордоном. Це дозволить Україні щорічно заробляти на військово-консалтинговій діяльності сотні мільйонів доларів. Проте, щойно з’явився текст документа, заговорили, що в Україні пропонують створити приватні армії. Так це чи ні і що дасть легалізація приватних військових компаній Українському радіо розповіла ініціаторка законопроєкту, член фракції партії "Слуга народу" Ольга Василевська-Смаглюк.

0:00 0:00
10
1x

"Консалтингова діяльність – це робота, яка пов’язана з супроводом цінних вантажів, охороною посольств, фізичних осіб, шахт, нафтобаз, це й робота з порятунку людей під час якихось катаклізмів. Ми знаємо, що американські приватні військово-консалтингові компанії брали участь у ліквідації наслідків урагану Катріна. Це дуже широкий спектр. Я розумію суспільне збурення, але такий діалог нам потрібен, тому що зараз ряд військово-консалтингових компаній, які мають українське походження, реєструються закордоном, тому що в Україні немає для цього законодавчої бази", – розповіла одна з ініціаторок законопроєкту Ольга Василевська-Смаглюк.

За її словами, працювати в таких компаніях будуть люди, які пройшли певне тренування та мають досвід: "Вони можуть мати досвід роботи в різних регіонах, але ці контракти мають базуватися на українському законодавстві і бути підписаними в рамках міжнародних угод. Я нагадаю, що в нас є прямі контракти на постачання зброї та засобів військово-промислового комплексу, які виготовляють українські приватні компанії. І не так давно вони мають право заключати контракти без посередників, наприклад, Укрспецекспорту чи Оборонпрому. І це не викликає жодного обурення, навпаки, ми маємо отримувати валютну виручку, що добре для нашої країни".

"Щодо того, хто контролюватиме діяльність таких компаній, то в нас є міжнародні угоди, діє міжнародне військове право, ми можемо заключати певні угоди з іншими державами напряму від імені України, тому я не бачу тут жодних пересторог. Нагадаю, що ці компанії вже давно існують і давно надають послуги, просто валютна виручка йде, на жаль, в Болгарію чи Великобританію, де засновані ці фірми через відсутність законодавства в Україні. Чому б нам ці сотні мільярдів доларів не залучити в українську економіку? Міжнародні угоди будуть гарантувати, що права наших людей будуть захищені, вони будуть застраховані, тому що ці військово-консалтингові компанії мають застрахувати людей, убезпечити їх, надягти на них бронежилети, люди мають пройти тренування. Також ці люди обов’язково мають знати французьку чи англійську, базову мову країни, куди вони їдуть, тому не всі потраплять на таку службу", – пояснила народна обраниця.

Ольга Василевська-Смаглюк також розповіла, що спонукало її працювати над цим проєктом закону: "Коли ми з чоловіком обговорювали законопроєкти, бо він мій найбільший порадник, ми думали про те, що зробити, щоб полегшити соціально-економічний стан в Україні, залучити сюди валютну виручку. Ви ж бачите, що ми легалізуємо бурштин, намагаємося легалізувати продаж землі, легалізуємо гральний бізнес. Бо потрібно вивести з тіні ті речі, які давно вже існують. Коли я була журналістом, то вивчала тему військово-консалтингових компаній, починаючи з сумнозвісних компаній, які діяли на території ЛНР та ДНР і з яких не треба брати приклад, і закінчуючи тими легальними компаніями, які залучають українців для того, щоб охороняти нафтові бази, алмазні шахти і так далі. Я подивилась, чи хтось подавав подібний законопроєкт і виявилось, що минулого скликання такий подавав Валерій Карпунцов. Я поговорила з ним, ми взяли його напрацювання, трохи їх удосконалили, прибрали звідти можливість працювати в Україні і подали його".

"Військово-консалтингові компанії не будуть залучатися до прямих військових дій, лише до охорони об’єктів і це буде гарантуватися підписаними угодами між державою чи фірмою, яка залучає ту фірму, яка буде надавати ці послуги. Нам головне зробити, аби наші люди були захищені, застраховані і щоб ця фірма несла відповідальність за цих людей в рамках міжнародно-правових угод", – підсумувала ініціаторка законопроєкту Ольга Василевська-Смаглюк.

ФОТО: pixabay