Судді розізлили Зеленського. Чому президент вимагає перезавантаження судової системи?

Судді розізлили Зеленського. Чому президент вимагає перезавантаження судової системи?

Президент Володимир Зеленський вважає, що країні необхідне перезавантаження судової системи, щоб не ухвалювалися такі рішення, як щодо призупинення концесії Херсонського морського порту. 3 лютого Шостий апеляційний адміністративний суд Києва заблокував процес передання в концесію Херсонський морський торговельний порт. У січні "Рисоіл-Херсон" переміг в конкурсі на концесію. Компанія інвестує у порт близько 300 мільйонів гривень. Чому Зеленського так розлютило рішення столичного апеляційного адмінсуду? Та чому заблокована судова реформа, започаткована законом від 7 листопада 2019 року? В етері Українського Радіо, відповідала експертка Центру протидії корупції Галина Чижик.

0:00 0:00
10
1x

— Галино, чи мав право президент критикувати судову гілку влади?

Я вважаю, що президент не має заплющувати очі на свавільні рішення, які приймають українські суди. І це добре, що президент говорить, що треба перезавантажувати судову систему. Було б гірше, якби він мовчав.

— А те, що це різні гілки влади, і кожен має займатися собою та своєю гілкою влади. Тому що ми часто чуємо від суддів, що вони незалежні. І вони гостро реагують на те, що хтось критично намагається поставитися до їхніх рішень. Мовляв, європейський стандарт: рішення суддів не обговорюється, а лиш виконується.

— Президент не може втручатися в систему незалежної судової влади. Але в Україні немає незалежної судової влади, є залежна і корумпована судова система. Тому, поки ми її не реформуємо, не можна говорити, що вона захищена і недоторкана від будь-якої критики й будь-яких втручань законами у свою діяльність.

— Володимир Зеленський вже розпочав перезавантаження судової системи. 7 листопада 2019-го набув чинності закон, який розпочинав судову реформу. Зокрема, була призупинена робота Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яка не впоралась із завданням очищування системи від недоброчесних суддів. Зараз ВККС не працює. Чому?

Перезавантаження судової системи, яке почав Зеленський закінчилось, так і не розпочавшись. Відповідь на запитання: чому — це Вища рада правосуддя заблокувала судову реформу. І, зрозуміло, чому заблокувала, тому що в складі цього органу є дуже багато не гідних представників, які би втратили свої посади, якби реформа запрацювала. Тому Вища рада правосуддя заблокувала ці процеси на старті, зокрема, процес створення нової Вищої кваліфкомісії суддів, бо в конкурсній комісії мали би бути міжнародні експерти, ті самі, які нам допомагали обрати чесних, гідних, незалежних суддів до Антикорупційного суду. Було зрозуміло, що не вдасться "протягти", як раніше, потрібних людей до ВККС, які будуть покривати суддівську недоброчесність, корупцію, залежність. Вища рада правосуддя, натомість, була зацікавлена в тому, щоб контролювати цей процес. І вони затвердили незаконне положення про конкурс . Це призвело до того, що міжнародні організації відмовилися брати участь і легітимізувати цей фарс, вони відмовилися подавати експертів. Тому цей процес, створення ВККС заблоковано з вини Вищої ради правосуддя. А відсутність вищої кваліфікаційної комісії кожного дня б’є по кожному українцеві, бо в судах бракує зараз третини суддів, 2000 суддів потрібно зараз обрати. А це означає відсутність правосуддя, справедливості".

Представники Вищої ради правосуддя не змогли прийти на етер Українського радіо про судову реформу, але обіцяли наступного разу взяти участь у програмі. Прес-служба ради надала письмову відповідь: "Негайне виконання нормативного акту (про створення конкурсної комісії з обрання членів ВККС — ред.), що перебуває під конституційним контролем Конституційного суду України є великою проблемою, оскільки в результаті прийняття рішення Конституційним Судом України всі наступні акти органу влади можуть бути поставлені під сумнів. ВРП звернулася до наукових установ та провідних науковців з метою отримання їх правової оцінки. Крім того, існує низка зауважень міжнародних партнерів: Ради Європи, КМРЄ, Венеційської комісії тощо. Сподіваюся, процес буде розблоковано після винесення рішення Конституційним Судом України, яке очікується найближчим часом”, — зазначила керівниця прес-служби ВРП Оксана Лисенко. Як ви вважаєте, така аргументація наскільки серйозна, поки немає рішення Конституційного суду, чи відповідає Основному Закону закон Зеленського, який проголосований у Верховній Раді, то можна нічого не робити?

Зараз Конституційний суд розглядає подання Верховного суду про неконституційність окремих положень закону, який ініціював Зеленський. Це, справді, є велика загроза для реформи, тому що Верховний суд, зокрема, поставив під сумнів створення іншого важливого органу — "Етичної комісії", яка якраз покликана очистити Вищу раду правосуддя від недоброчесних людей у її складі й забезпечити потрапляння гідних незалежних людей під час її призначень. Ця комісія має складатися з трьох міжнародних експертів, знову ж таки, тих самих, яких пропонували включити для оцінки кандидатів до Антикорупційного суду та трьох членів ВРП. Верховний суд поставив під сумнів залучення якраз міжнародників до роботи комісії. І, взагалі, заявляє про те, що не може якась там комісія ініціювати звільнення членів ВРП. Зрозуміло, що ВРП дуже активно підтримувала це подання. Вони розуміють, що як тільки етична комісія запрацює, то, як мінімум, одна третя членів Вищої ради правосуддя одразу мала би піти на вихід. Бо дуже багато до них претензій.

— Яких?

Наприклад, там є така членкиня Лариса Іванова — колишня суддя господарського суду,  має будинок під Києвом, який складно пояснити доходами її та її чоловіка. І, коли у 2017-му році на співбесіді у Вищій кваліфкомісії суддів у неї про це запитали, то вона нічого іншого не придумала як сказати, що вона гроші на цей будинок заробила колись у 90-х роках, коли в НДР, мається на увазі, Німецька демократична республіка

— Це, мабуть, аж у 80-х…

— Вона там збирала полуницю, займалася кочегарством, і саме звідти походять гроші, за які вона у 2010-му році чи пізніше придбала будинок під Києвом. Інша членкиня ВРП Світлана Шелест володіє дуже дорогою квартирою в центрі Києва на вулиці Інститутській, яку вона могла б зараз, мабуть, собі дозволити на зарплату члена ВРП, бо це понад 250 тисяч гривень щомісяця. Але цю квартиру її мама пенсіонерка придбала, коли Світлана Шелест була суддею апеляційного суду Києва, а в неї там була зарплата 10-20 тисяч на місяць. А її мама придбала квартиру вартістю понад мільйон гривень. Є питання і до рішень, які приймають члени Вищої ради правосуддя. Тому що вони свавільно допомагали уникати відповідальності суддям Майдану, вони "покривали" суддів-корупціонерів, суддів-порушників. Водночас, вони карали незалежних суддів — Ларису Гольник, Віктора Фоміна. До речі, забула згадати ще одного члена Вищої ради правосуддя Павла Гречківського, він, взагалі, був фігурантом величезної корупційної справи, яку почала Генеральна прокуратура. Але з того, як цю кримінальну справу генеральна прокуратура розслідувала, то виглядало так, що вони її і почали для того, щоб уникнути Гречківському будь-якої відповідальності за його дії. Тобто, дуже є багато питань до доброчесності членів Вищої ради правосуддя. І вони розуміють, що "Етична комісія" — це загроза для них, тому вони активно включилися в боротьбу Верховного суду в Конституційному суді. А паралельно, просто заблокували створення комісії, яку вони зобов’язані були за законом створити до 5 лютого.

— Володимир Зеленський вважає, що країні необхідно перезавантаження судової системи. "Я впевнений, що ми з вами доживемо до моменту, коли буде перезавантаження судової системи” — сказав він. А ви, Галино, вірите?

Я вірю. Але це не робиться за один день чи за два дні, навіть за місць це не відбудеться. Але, я думаю, що умовно 5 років достатньо, щоб позвільняти всіх недоброчесних суддів, і на їхні посади набрати достатньо хороших професійних людей. І, можливо, Зеленський хотів би мати своїх людей у Вищій раді правосуддя, у Верховному, Антикорупційному суді. Але, спосіб, у який він запропонував змінювати судову систему, йому, в принципі, не дозволить ставити своїх людей. Бо він віддав перезавантаження в руки міжнародних експертів і сказав, що у них є вирішальний голос у цих процесах. А це не ті люди, якими можна керувати.

— А чому?

Тому що ми бачили цих людей в роботі. Ми бачили як вони відсіювали претендентів до Вищого корупційного суду. Наприклад, сер Ентоні Хупер, суддя з Британії, який на співбесідах просто влаштовував майстер-класи як потрібно відбирати суддів. Коли йому починали плести байки про полуницю, про кочегарство, просто зупиняв одразу, ставив питання руба і казав: "До побачення, якщо ви не можете пояснити. Якщо ви змінили своє рішення і називаєте це просто виправленням описки, до побачення". Таким людям Зеленський довірив робити судову реформу. На жаль, зараз ці процеси заблокувала ВРП. Тому іншого способу як забрати у Вищої ради правосуддя важелі впливу на процес, я не бачу. А це можна зробити тільки законом. І, схоже, що тільки в президента є зараз політична воля на те, щоби зараз це змінювати.

— Якщо ми уявимо, що Вища рада правосуддя розблокує створення ВККС або буде створений закон, який доручить формування цієї комісії іншим посадовцям, то що буде далі із судовою системою? Як задумував Володимир Зеленський у законі, який було прийнято у листопаді 2019-го року?

По-перше, конкурсна комісія обере доброчесний склад ВККС. Паралельно міжнародні експерти в складі Етичної комісії очистять Вищу раду правосуддя і сприятимуть тому, щоб нові кандидати, яких призначать до цього органу, були доброчесними. А потім уже вся повнота влади й відповідальності буде в руках нової Вищої кваліфікаційної комісії суддів, нової Вищої ради правосуддя, які мають провести очищення судової системи, позвільняти недоброчесних суддів і в доборі обрати найкращих. І не забути очистити Верховний суд від не гідних суддів. Ось так це має виглядати.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Щоб ми розуміли, хто наші Герої" — Будерацький про озвучені втрати України у війні
"Для нас результат скоріше позитивний" — Краєв про підсумки Мюнхена-2024
Досвід Залужного обов'язково буде використаний для перемоги України — Данілов
Документа про відставку головнокомандувача ЗСУ на сьогодні немає — Данілов
"Польща послідовна союзниця, але щодо зерна я поки не почув однозначної відповіді" — Магда