Зросли штрафи за порушення протипожежної безпеки: чи врятує це життя, майно та ліси?

Зросли штрафи за порушення протипожежної безпеки: чи врятує це життя, майно та ліси?

Уряд збільшує штрафи за недотримання правил протипожежної безпеки. Тепер мінімальний штраф за адміністративні правопорушення становитиме 510 грн, а максимальний - 8500 грн. Голова громадського об’єднання “Всеукраїнський союз пожежної та техногенної безпеки” Борис Платкевич в ефірі Українського радіо проаналізував, чи дійсно штрафи допоможуть зменшити кількість пожеж та врятувати життя.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Уряд збільшив штрафи за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки. Відповідне рішення було прийнято на засіданні Кабміну в середу, 29 січня, повідомляє прем'єр-міністр Олексій Гончарук у своєму Telegram-каналі.

 

В Україні будівлі діляться за класами наслідків, пояснює Голова громадського об’єднання "Всеукраїнський союз пожежної та техногенної безпеки" Борис Платкевич. Клас СС1 — незначні наслідки, СС2 — середні, СС3 — з великим складом наслідків. "Напевне, про СС1 не варто говорити, бо це досить невеликі об’єкти і там такого рівня небезпеки бути не може. Якщо ми говоримо про об’єкти з СС2, то 8 тисяч штрафу, напевне, може власника, якщо не спонукати спонукати до виконання всіх приписів з пожежної безпеки, то, він, принаймні, замислиться, що краще все зробити, аніж заплатити. Якщо ми говоримо про такі об’єкти як торгові центри, то ми розуміємо, що 8 тисяч гривень для такого об’єкту — це ніщо".

Платкевич вважає, що штрафи треба розмежувати і встановити саме за класом об’єктів. Крім того, будівлі треба регулярно перевіряти. "Наприклад, об’єкти СС3, ті, що зі значними наслідками, перевіряється раз на два роки, другого класу — раз на три роки, першого — ще рідше. Але, чи можуть пожежні нести відповідальність за безпеку об’єкта, коли він перевіряється раз на два роки? Моя особиста думка, що пожежний інспектор чи його керівник, не може повністю відповідати за пожежну безпеку на об’єкті. За неї повинен відповідати власник. Цікаво, коли йде мова про охорону, сигналізацію, камери, то ми бачимо, що багато грошей власники вкладають в ці технічні засоби. Коли мова йде про пожежну безпеку, то тут позиція: треба виконати мінімум. І так робить 50%".

Нагадаємо, раніше штраф за порушення вимог пожежної безпеки становив для громадян від 8,5 до 119 гривень, а для посадових осіб - від 34 до 170 гривень.

Також сьогодні Верховна Рада Верховна Рада посилила відповідальність за лісові пожежі. За невиконання протипожежних правил у лісах — штраф від 25 до 50 (раніше — від 5 до 15) і на посадових осіб — від 50 до 100 (раніше — від 15 до 50) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Знищення або пошкодження лісу, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягнуть за собою накладення штрафу від 50 до 100 (раніше — від 15 до 50) і на посадових осіб - від 60 до 120 (раніше — від 35 до 60) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За статистикою ДСНС, протягом 2019-го року в Україні зафіксували 97,5 тис. Пожеж, майже половина сталася у житловому секторі. З початку 2020 року на пожежах загинули 133 людини і 99 осіб постраждали.

Нагадаємо, внаслідок пожежі, що сталася на початку грудня 2019-го року в Одеському коледжі, загинуло 16 людей.

Після цього президент Володимир Зеленський доручив уряду продовжувати посилений контроль щодо пожежної безпеки у країні.

На початку січня 2020-го ДСНС почала проводити позапланові перевірки установ організацій із масовим перебуванням людей, спрямовані на те, щоб виключити можливість виникнення пожежі. Наразі вони ще тривають.

фото - dsns.gov.ua