Оренда житла стає дешевшою. Смарт-квартири і євродвійки у топі споживацьких уподобань

Оренда житла стає дешевшою. Смарт-квартири і євродвійки у топі споживацьких уподобань

Експерт ринку нерухомості Анатолій Топал на хвилях Українського радіо розповідає про попит на оренду житла в Україні, правила укладання договору та перспективи іпотечного кредитування.

Станом на кінець 2019 року вартість оренди житла у Києві знизилася приблизно на 5-10%. Так, у середньому однокімнатну квартиру у новобудові в центрі міста можна винайняти за 16-18 тисяч гривень, у спальному районі – за 7-9 тисяч гривень на місяць. У старому житловому фонді – за 9-11 тисяч у центрі та за 6-8 тисяч на околицях міста. Що впливає на здешевлення оренди столичних квартир пояснює Анатолій Топал: "Це може бути пов’язано з курсом гривні, а також   зі зниженням ділової активності. Відтак збільшується пропозиція на ринку оренди".

Про те, які квартири користуються найбільшим попитом і де в Україні найдешевша оренда житла експерт зазначає: "Найдешевше житло можна винайняти кілометрів за 50 від великих міст,  у невеликих селищах, містечках, де немає роботи і погане транспортне сполучення. Також можна винайняти житло безкоштовно. Це варіант догляду за будинком чи квартирою, коли орендар сплачує лише за комунальні послуги. Найбільш популярним орендованим житлом на сьогодні є квартири з окремою спальнею. Їх ще називають євродвійками. Це коли є окрема спальня і вітальня з кухонною зоною.  Основний попит іде на одно- та двокімнатні квартири".

Кілька років тому великою популярністю користувалися смарт-квартири. Із переваг такого житла Анатолій Топал виділяє таке: "Смарт-квартира в нашому розумінні – це невелике приміщення, яке наповнене всім необхідним функціоналом. За площею вона може бути від 12 до 17 метрів. Смарт-квартири користуються попитом тому що, по-перше, мають однорідне наповнення, тобто там проживають люди одного статусу. А, по-друге,  це місце розташування. Але вартість смарт-квартири може дорівнювати вартості повноцінної однокімнатної квартири".

Слід зазначити, що вартість оренди житла залежить від терміну винаймання. "Є подобова оренда та довгострокова. У таких курортних містах, як Одеса чи Львів подобова оренда може бути вищою за київську. Це як альтернатива готельному бізнесу. При цьому довгострокова оренда буде дешевша. Подобова оренда завжди більш дохідна для власника, ніж довгострокова, проте й більш трудоємна. Потрібно більше вкладатися в управління", – зазначає експерт. 

На питання, винаймати самому житло чи користуватися послугами ріелтора Анатолій Топал радить наступне: "Якщо ви працюєте з фахівцем, то це мінімізує ризики, які можуть виникнути. Якщо ж ви винаймаєте самі, то я радив би залучити або юриста, або консультанта, який знається на оренді для моменту приведення перемовин та укладання угоди.  Підписання договору обов’язкове у будь-якому випадку. Це єдиний документ, який засвідчує ваші права у разі якихось форс-мажорів. Якщо оренда строком до трьох років, завіряти цей договір не потрібно. Обов’язково слід перевірити право власності на квартиру, наявність її в реєстрі, прописати усі умови оренди, строки, платню, режим користування квартирою".

Щодо переваг іпотечного кредитування замість довгострокової оренди житла, то Анатолій Топал вважає, що наразі їх немає. "Ставки, які пропонуються по іпотеці не вигідні. Якщо вони знизяться до 12-15 %, тоді буде вигідніше залучати кредитні кошти", – пояснює експерт.  

Фото: Столичний регіон