Літак збили через іранських фізиків-ядерників: версії російської пропаганди про авіакатастрофу в Ірані

Літак збили через іранських фізиків-ядерників: версії російської пропаганди про авіакатастрофу в Ірані

Чергова американська страшилка від російських ЗМІ. Цього разу кремлівська фабрика фейків вигадала, що до авіакатастрофи в Ірані причетні спецслужби США. Нібито американці навмисно збили український літак під час спецоперації. Її метою було знищити іранських вчених, які займалися розробкою ядерної зброї. Чому це не так в ефірі Українського радіо обговорювали з керівницею Групи з аналізу гібридних загроз Українського кризового медіа-центру Любов’ю Цибульською.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Автором цієї версії причин авіакатастрофи на російських сайтах скрізь вказується доцент Російського економічного університету ім. Плеханова, член експертної ради організації "Офіцери Росії" Олександр Перенджієв. Його коментарі часто фігурують в прокремлівських ЗМІ. Він є автором безлічі таких заяв-пропагандистських наративів, наприклад: "Після виборів президента України може розколотися на західну і східну частини", "У Венесуелі відбувається пряма спроба державного перевороту за підтримки США".

Коментуючи авіатрагедію у Тегерані, Перенджієв вказав чимало версій, серед них є і конспірологічна: нібито це була диверсія з метою видати те, що відбувається за нещасний випадок.

"У приклад можна привести "випадкове" падіння літака, на якому виявилися іранські вчені фізики-ядерники. Проведення подібних спецоперацій виключати не можна, особливо якщо дізнатися точні списки тих, хто був на борту. Не виключено, що серед них були якісь важливі люди. Відомо, що західні спецслужби навчилися робити диверсії, коли стаються якісь пошкодження в двигуні літака, в результаті чого відбувається падіння", – заявив Олександр Перенджієв.

До слова, в інтернеті протягом певного часу існує окрема конспірологічна теорія про те, як спецслужби США влаштовують операції по усуненню вчених-ядерників Ірану, КНДР і РФ.

Більшість пасажирів на борту вказували Канаду як свою кінцеву мету подорожі (138 осіб з усіх пасажирів). З них лише 57 мали канадський паспорт, більшість були або студентами, або мали дозвіл на проживання, або летіли в гості, пише BBC. Багато канадських університетів повідомили про те, що втратили у цій катастрофі представників своїх спільнот.

Серед вчених на борту була Форуг Хадема, яка написала докторську роботу про вісцеральний лейшманіоз (смертельне паразитарне захворювання), Захра Нагіб, вчилася в аспірантурі в Канаді, розробляла нові моделі сільського господарства в закритих приміщеннях, Фарзане Надері, яка вела проект з розвитку бджільництва в ООН, Саїд Тахмасебі, аспірант, який вивчав системне проектування, Араш Поурзарабі і Пунех Гурджі, аспіранти в сфері комп'ютерних наук, які поїхали до Ірану зіграти своє весілля, Педро Мусаві і Можган Данешман, чоловік і дружина,– вчені в галузі інженерії, які загинули разом з двома своїми дітьми. Однак, в статтях і репортажах про людей, які загинули на борту рейсу PS752, не згадуються фізики-ядерники, які поверталися до Канади.

Інформацію про авіакатастрофу українського літака нібито через іранських фізиків-ядерників Любов Цибульська називає ще однією конспірологічною теорією, Це технологія, яка завжди працює, бо має свою аудиторію.

"Ця аудиторія зазвичай не має критичного мислення, цим дуже легко маніпулювати, бо глядач чи слухач, який споживає таку інформацію розуміє, що він безсилий, бо є якісь глобальні великі сили, які все вирішують", – каже керівниця Групи з аналізу гібридних загроз Українського кризового медіа-центру.

Вона звертає увагу, що ще у 2010 році російські медіа розповсюджували інформацію про спроби вбивства іранських вчених-ядерників американськими спецслужбами.

Як зауважує Любов Цибульська, є кілька російських телеканалів, які спеціалізуються на конспірології, наприклад, РЕН ТВ.

Ознайомитися з матеріалами проєкту "Рускій міф" можна за цим посиланням

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук