“Укрзалізниця” і німці. Експерт Віктор Медвідь проаналізував заяви щодо меморандуму з Deutsche Bahn

“Укрзалізниця” і німці. Експерт Віктор Медвідь проаналізував заяви щодо меморандуму з Deutsche Bahn

Залізничний оператор Німеччини Deutsche Bahn та “Укрзалізниця” готуються до угоди про партнерство. Міністерство інфраструктури УКраїни вже підписало з найбільшою німецькою залізничною компанією меморандум про партнерство. Підписання супроводжували заяви прем’єр міністра України Олексія Гончарука, міністра інфраструктури Владислава Криклія і коментарі самого оператора. Деякі з часом змінювалися. Їх в етері Українського Радіо прокоментував директор консалтингової компанії “William Invest Expert” Віктор Медвідь.

0:00 0:00
10
1x

В рамках “Меморандуму про взаєморозуміння” “Укразалізницю” віддадуть в управління німецькому “Deutsche Bahn” на 10 років, про це 22 січня заявив прем’єр-міністр Олексій Гончарук . “ так, ми хочемо віддати на 10 років німцям в управління залізницю. Ми пов’язуємо з цим важливим рішення не лише долю інфраструктури, це системне рішення, яке має показати, що Україна безпрецедентно відкрита до інвестицій, до світу, до нових стандартів”.

І ось далі – щось пішло не так. Міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що відомство має намір залучити менеджмент “Deutsche Bahn” для співпраці та розвитку “Укрзалізниці” як радників з можливістю зміни у майбутньому їхнього статусу. Про те, що компанія буде у статусі радників, безпосередньо підтвердили і в “Deutsche Bahn” на запит “DW”.

Сьогодні прем’єр вирішив виправитися. “Важливий момент, щоб уникнути спекуляцій — мова лише про стратегічне партнерство, а не про продаж чи концесію Укрзалізниці. Українська залізниця залишається під повним контролем держави, і це точно. Крапка!”, – написав він у “Фейсбук”.

Аналізуємо те, що вже відомо.

Віктор Медвідь, директор консалтингової компанії “William Invest Expert”, експерт з питань транспорту:

ТЕХНОЛОГІЯ. “Існує технологія – тестування на громадськості певних заяв. І від реакції громадськості коректується відповідна думка. І найкращим засобом для коректування позиції є, безпосередньо, меморандум. Тому що це – декларація, яка не міститься зобов’язань, а лише – наміри. І ці наміри можуть за добу тричі змінюватися. Що і продемонстрував прем’єр-міністр”.
ЗАКОНОДАВЧЕ ВРЕГУЛЮВАННЯ ПИТАННЯ “Є відповідні закони, які прийняті Верховною радою, є затверджені стратегічні напрямки розвитку залізниці на наступне десятиліття. І прем’єр-міністр не є тою особою, яка може індивідуально вирішувати питання щодо розпорядження “Укрзалізницею”, потрібно рішення , перш за все, Верховної Ради, а далі постанова Кабінету Міністрів”.
УПРАВЛІННЯ НЕ ДОРІВНЮЄ ІНВЕСТИЦІЇ “Прем’єр-міністр не досить коректно сказав не тільки в проміжку часу, а й протягом першого виступу. Коли він говорить про те, що він хоче залучати інвестиції, а потім говорить про управління. Так управління не передбачає інвестицій”.
ЧОМУ САМЕ НІМЦІ? “ Якщо подивитися в Google, 38% рухомого складу цієї залізниці (Deutsche Bahn – ред.) відповідають нормам якості, а до, більш, ніж 60% є зауваження споживачів щодо неякісних перевезень. Меморандуми, коли вони приймаються, повинні мати конкретні показники, мету, для чого це робиться. Щоб можна було потім виміряти. У даному разі заяви були суто політичні”.
САМ МЕМОРАНДУМ НЕ НЕСЕ ЗАГРОЗИ. “Він не має жодних кулуарних домовленостей. Тому що він передбачає, що сьогодні меморандум був підписаний з німецькою компанією, завтра з японською, потім із США”.
ПРОГНОЗИ. “Вважаю, що не найкращі прогнози при реалізації даного плану (мається на увазі заява міністра інфраструктури Владислава Криклія, що відомство має намір залучити менеджмент “Deutsche Bahn” для співпраці та розвитку “Укрзалізниці” як радників з можливістю зміни у майбутньому їхнього статусу – ред.). По-перше, не слід оцінювати активи, в тому числі, й інтелектуальні “Укрзалізниці”, як нуль. Це є надбання української держави. Інше підприємство матиме доступ до всіх процесів, які знаходяться, в тому числі, й інтелектуальних активів. Ми знаємо на прикладі підприємства “МоторСіч”, що саме за інтелектуальну власність інші держави сплачують величезні гроші. А тут ми надаємо фактично в безоплатне користування, топ-менеджери отримуватимуть доступ до секретної інформації, в тому числі, бо це стратегічне підприємство. Я вважаю, що іноземців треба залучати саме на посади, фахівців, експертів, радників та вузьких спеціалістів”.

Повну версію інтерв’ю слухати тут

5 лютого очікується безпосереднє підписання "Угоди про стратегічне партнерство" із Deutsche Bahn в Києві. Тоді прем’єр-міністр Олексій Гончарук обіцяє надати суспільству більше інформації.

Напередодні директор “Укрзалізниці” Євген Кравцов в інтерв’ю BBC Україна заявив, що минулого року підприємство вийшло на рекордну прибутковість: “Попередньо, за минулий рік ми виходимо на прибуток 2,5-3 млрд гривень. Але якщо казати про пасажирський сегмент, то потреба у фінансуванні, наприклад, тільки приміського сполучення, щоб оновити парк приміських поїздів, - це десятки мільярдів гривень. Пасажирські перевезення приносили 200-500 млн доларів збитків на рік для компанії”.

фото - офіційний сайт "Укрзалізниці"