Фальсифіковані ліки: як розпізнати підробку?

Фальсифіковані ліки: як розпізнати підробку?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я кожна десята упаковка ліків в країні з низьким середнім рівнем доходів, до яких належить й Україна, неякісна або є підробкою. Тільки у 2019 році під час обшуків у ході досудового розслідування правоохоронці виявляли фальшиві медичні препарати для лікування онкозахворювань і гепатиту. Доктор фармацевтичних наук, професор Костянтин Косяченко в ефірі Українського радіо розповів, як розпізнати фальсифіковані ліки.

Яка різниця між фальсифікованими та неякісними ліками?

Фальсифіковані ліки — це підробка до справжніх ліків. До прикладу, там немає діючої речовини або взагалі "пустишка", як-то кажуть. Їх підробляють з метою збуту, і вони абсолютно не допомагають в боротьбі з хворобою.

Ліки, які є неякісними, не є фальсифікатом. Таке буває, коли у процесі виробництва відбулися збої або закінчився термін придатності. Неякісними ліки можуть стати і вдома за умов неправильного зберігання. Тобто вдома за ліки ти відповідаєш сам, але якщо такі неякісні ліки є в лікарні чи аптеці, за це передбачена відповідальність.

Який відсоток фальсифікованих ліків в Україні?

ВООЗ говорить, що в Україні близько 12% фальсифікованих ліків. Проведені дослідження свідчать, що майже третина людей, які вживають ліки, вказали, що, можливо, стикалися з фальсифікованими ліками і навіть їх вживали.

Хто займається контролем за якістю ліків?

В Україні є Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками, і у кожному обласному центрі є територіальний підрозділ цієї служби. Якщо є якісь підозри щодо якості ліків чи того, що вони є фальсифікованими, можна звернутися у цей орган. У кожній аптеці на стенді висить телефон Державної служби з лікарських засобів.

Як розпізнати підробку?

Щодо розпізнання, то зараз фальсифікатори стали настільки вмілими, що іноді неможливо відрізнити на вигляд, чи це фальсифікований лікарський засіб, чи справжній. Тому виявити фальсифікований засіб можна при вживанні: якщо він не діє, якщо він іншого запаху, якщо таблетка виглядає інакше, ніж зазвичай, то у такому випадку на це потрібно звернути увагу чи звернутись до відповідних органів. Тому що упаковки і блістер так добре зараз підробляють, що практично неможливо розпізнати. Крім того, фальсифіковані лікарські засоби найбільше поширюються через Інтернет. І в Україні не існує офіційних Інтернет-аптек, оскільки законодавством це не дозволено. Ставтесь з обережністю, коли вам доставляють ліки з Інтернету, особливо, коли вони дешеві. Інша справа, коли ви знаєте, з якої саме аптеки вам доставляють ліки, оскільки туди ви можете звернутись, якщо вони виявляться фальсифікованими чи неякісними.

Які препарати підробляють найчастіше?

Підробляють дороговартісні препарати, ті, які найбільше вживають. Зараз є факти, коли підробляють онкологічні препарати, бо вони найдорожчі. Тобто чим більше коштує лікарський засіб, тим з більшою обережністю до нього треба підходити.  

Як повідомляє Міністерство охорони здоров'я, розпізнати фальсифіковані ліки можна таким чином:

1. Перевіряйте аптеку, оскільки  в кожної аптеки має бути ліцензія на роздрібну торгівлю лікарськими засобами. Не купуйте ліки в не призначених для цього місцях: кіосках, підземних переходах, в Інтернеті (де не вказано контактну інформацію та адресу аптеки) чи у приватних осіб.

2. Уважно оглядайте цілісність упаковки. Упаковка має бути не пошкоджена, не розірвана чи прим’ята. Інформація на упаковці, яка  контактує з лікарським засобом, має відповідати пакуванню, яке його захищає (найчастіше картонна коробка). Зверніть увагу на назву лікарського засобу, найменування виробника, адресу виробника, лікарську форму, склад, реєстраційний номер та номер серії, термін придатності тощо.

3. Для врахування потреб людей з вадами зору, на упаковці назва лікарського засобу зазначається шрифтом Брайля. 

Крім того, існують ресурси для перевірки ліків: Державний реєстр лікарських засобів, Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками та  Додаток Ліки Контроль.

Фото — pexels.com