Китайський вірус. Що треба знати та як уберегтися

Китайський вірус. Що треба знати та як уберегтися

У Міністерстві охорони здоров'я України та Всесвітній організації охорони здоров'я дали низку рекомендацій, як уникнути ризику інфікування новим штамом коронавірусу, який поширюється в Китаї.

0:00 0:00
10
1x

Очільник представництва ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт на брифінгу 23 січня закликав усі країни бути готовими до надзвичайної ситуації, а також спрогнозував, що кількість випадків інфікування може зрости найближчим часом. Однак, за його словами, наразі ВООЗ не видає жодної заборони щодо переміщення людей або товарів.

Виконувач обов'язків директора Центру громадського здоров'я МОЗ Ігор Кузін, у свою чергу, повідомив, що для осіб, які подорожують до китайського міста Ухань, встановлений середній ризик можливого інфікування, однак це не потребує якихось обмежень на переміщення мандрівників. "З 21 січня санітарно-карантинні підрозділи переведені в режим зустрічей літаків з Китаю в аеропорту "Бориспіль" — це єдиний аеропорт, який має пряме авіасполучення з Китаєм", — розповів він про нововведення в аеропорту, додавши, що в інших аеропортах пропуск здійснюється "у штатному режимі".

Центр громадського здоров'я розіслав переклад рекомендацій ВООЗ керівникам обласних управлінь охорони здоров'я та фахівцям лабораторій. Також розроблено анкету для опитування людей, які мали контакт з уже підтвердженими хворими або з пацієнтами, щодо яких існує підозра. За його словами, конкретного тесту для китайського коронавірусу немає.

Історія коронавірусів

Коронавіруси — сімейство з 39 видів вірусів (станом на січень 2020 року), об'єднаних у 2 підродини, які вражають людей, кішок, собак, птахів, велику рогату худобу, свиней і зайців. Вперше його виявили 1965-го року. Свою назву він отримав завдяки своїй формі. Коли вірус розглядати у мікроскоп, він схожий на корону.

А от епідемії вірусної пневмонії, спричиненої вірусами SARS (тяжкий гострий респіраторний синдром) і MERS (близькосхідний респіраторний синдром) сталися протягом останніх 20 років. Вірус SARS-CoV вперше виявили в тому ж Китаї 2002-го року. Він швидко поширився на 37 країн світу. Китай деякий час не інформував ВООЗ. І, коли вірус виявили, він убив 774 людини.


MERS-CoV уперше зафіксовано у 2012-му у жителя Катару, який приїхав із Саудівської Аравії. Вірус викликав тяжке захворювання у людей понад 26 країн. На 2019 рік у світі зафіксовано 2494 випадки, з яких 858 смертей. Вважається, що джерелом поширення вірусу стали верблюди.
Специфічного лікування, як і вакцини, для коронавірусів поки не розроблено.

Варто чекати на всесвітній карантин?

Станом на 23 січня зареєстровано 448 лабораторно підтверджених випадків нової інфекції вірусу 2019-CoV, які зафіксовані в Китаї, Таїланді, Японії, Південній Кореї та США, в деяких країнах є підозри на інфікування. Натепер підтверджено смерть 17 людей від ускладнень після враження вірусом. За словами заступника міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, інкубаційний період захворювання триває від 2 до 12 днів, тобто протягом цього часу симптоми не проявляються. Загалом вони схожі на симптоми застуди, грипу або ж запалення легенів — це висока температура, ураження дихальних шляхів тощо.

Київська лікарка-інфекціоністка Євгенія Менжуліна в ефірі Українського радіо розповіла про деякі особливості коронавірусу. "Людина вперше стикається з цим вірусом, і тому ми так на нього реагуємо. Вірус сам по собі не агресивний, але може спричинити сильні ускладнення. Це, в першу чергу, вірусна пневмонія. У дітей цей вірус може викликати інші клінічні прояви", — пояснила лікарка.

Менжуліна також розповіла про низку можливих заходів, щоб уникнути пандемії: "Це "жорсткий карантин", коли повністю закриваються кордони країн і припиняється міграція населення. По місцю виявляються люди, які захворіли, та ті, хто були з ними в контакті. Багато хто вже сьогодні встановлює тепловізори в аеропортах, щоб виявляти людей, які прилетіли з підвищеною температурою тіла".

Чи реально захиститися?

Натепер спільні рекомендації більшості лікарів зводяться переважно до дотримання правил особистої гігієни та дій, що зазвичай вживаються людьми, які не хочуть захворіти.
Серед порад — частіше мити руки та не вживати продукти без термічної обробки. Також варто уникати тісного контакту з людьми, які мають симптоми гострої респіраторної інфекції та контакту з тваринами. "Якщо ви бачите поруч людину, яка кашляє, відійдіть від неї або попросіть одягнути маску. Завжди носіть із собою маску, щоб її можна було одягнути, і якась частина вірусу буде абсорбуватися на масці й не потрапить у дихальні шляхи. Мийте руки частіше протягом дня. Їх треба мити протягом двох хвилин", — рекомендує лікарка Євгенія Менжуліна.

Як відомо: на ранок 23 січня у Китаї вже зареєстровано 17 смертельних випадків захворювання на новий коронавірус. Вірус може мутувати й поширюватися далі. Він уже вийшов за межі Китаю і дістався США, Таїланду та Південної Кореї. 22 січня ВООЗ скликала термінову нараду через поширення вірусу. Рішення про оголошення надзвичайного стану відклали на один день. Влада Китаю призупинила роботу аеропорту та залізничних вокзалів міста Ухань через поширення небезпечного штаму коронавірусу. Згодом на карантин закрили міста Хуанган та Ечжоу. У журналі медичної вірусології опубліковане дослідження, яке свідчить, що в китайському місті Ухань багато осіб, які захворіли, контактували з тваринами на оптовому ринку морепродуктів Huanan. Найімовірніше, коронавірус розповсюджують змії кобра та крайт. Аеропорт "Бориспіль" в Україні не має наміру припиняти приймати рейси з Китаю і відправляти їх у цю країну, аргументуючи рішення "контролем над ситуацією".
 

Фото Reuters