“У питаннях малого бізнесу Зе-команда повторює попередників” – голова Союзу захисту підприємництва Сергій Доротич

“У питаннях малого бізнесу Зе-команда повторює попередників” – голова Союзу захисту підприємництва Сергій Доротич

Врегулювання та детінізація українського бізнесу, програма дешевих кредитів для малих підприємців та стартапів “Повертайся й залишайся”, активна боротьба і як результат – зменшення випадків рейдерства – про ці та інші перемоги звітує діюча влада. Проте, частина малих підприємців заявляє про утиски, об’єднується в рух “SaveФОП” і зізнається, що вона – на межі. Чому так? У ефірі Українського радіо розповів голова Союзу захисту підприємництва Сергія Доротича.

0:00 0:00
10
1x

Малий бізнес та Зе-команда: шлях до збурення

“Я був активним прихильником Володимира Зеленського та агітував бізнес голосувати за нього” , – розповідає голова “Союзу захисту підприємництва” Сергій Доротич. Але, громадському діячу від бізнесу нині не дуже імпонує як Зе-команда ставиться до підприємців. “Вони дуже чітко повторюють помилки попередників. Того ж самого режиму Януковича, який своїми діями 2010-го року збурив і підняв “Податковий Майдан”, Петра Олексійовича Порошенка, 2015-й рік, коли так само як зараз намагалися нав’язати фіскалізацію, і проводилися чисельні акції. І Володимир Зеленський зі своєю командою нічого кращого не придумав як, замість боротьби з оліграхами, “затягнути паски” мікропідприємництва”

 20 вересня минулого року Верховна Рада прийняла закон, який фактично змінює спрощену систему оподаткування. Через це підприємницька спільнота знову змушена протестувати, каже Доротич. “На лютий анонсовані нові акції протесту, форуми. Ми створили новий рух підприємництва “SaveФОП”, у який увійшли більше 20 громадських об’єднань бізнесменів. Зараз “виловлюємо” депутатів місцях і переконуємо їх виправити цю помилку. І тепер усе залежить від президента. Якщо він не поверне назад, то, на жаль, підприємці змушені будуть підтримати радикальні настрої”.

фото - стопкадр з осінньої акції "SaveФОП", канал Skrypin.ua

Голова “Союзу захисту підприємців” також розкритикував учорашню заяву президента на економічному форумі в Давосі. “Коли він на весь обіцяє іноземним інвесторам звільнення від податку на прибуток на 5 років і податкові канікули на два роки, в той час, коли українському бізнесу цих пільг не обіцяють”.

Нагадаємо, Верховна Рада 20 вересня ухвалила закон, що дозволяє використовувати програмні РРО (програмні реєстратори розрахункових операцій) поряд із традиційними, а також зобов'язує фізосіб-підприємців 2-4 категорії використовувати РРО. Також Рада ухвалила ще один закон щодо детінізації розрахункових операцій, що передбачає впровадження механізму так званого "кешбека" – компенсації вартості покупки понад 850 гривень покупцям у разі встановлення порушення продавцем порядку проведення розрахунків.

Анонсовані владою дешеві кредити для бізнесу: чи є ризики?

21 січня президент Володимир Зеленський підписав закон щодо забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва. Як йшлося в поясненні на офіційному сайті голови держави: “Зміни передбачають виділення 2 млрд. грн. для запуску програми кредитів під 5, 7 та 9 відсотків для підтримки мікро- та малого бізнесу. Програма дасть змогу малим та середнім підприємцям відкривати власну справу та створити тисячі робочих місць вже у 2020 році”.

Створення цього фонду відбувається у межах програми “Повертайся та залишайся”, яку ініціював Зеленський ще під час своєї кампанії. Більше про те як діятиме програма кредитування, роз’яснив прем’єр-міністр Олексій Гончарук. “Отримати кредит можна буде на 5 років у сумі до 1,5 мільйона гривень. Потрібен бізнес-план, хороша репутація і кредитна історія. Звичайно, непогано, щоб ваша справа тривала як мінімум, рік. І, важливо, щоб ваша виручка за рік не перевищувала 50 мільйонів гривень. Робити бізнес в Україні стане значно простіше”.

На фото: Олексій Гончарук. FB

На сьогодні, вже є 12 тисяч заявок на отримання цих кредитів. Однак, голова Союзу захисту підприємництва Сергій Доротич вважає ініціативу гарною лише на перший погляд. “Якщо уважно почитати зазначений законопроєкт, то стає зрозумілим, що у нас створюється чергова державна структура. І видатки на її утримання будуть закладені в бюджет. А що стосується заявлених дешевих кредитів для мікробізнесу, то у мене є пересторога. Будь-які преференції – це у нас в Україні зловживання. Я хочу нагадати слухачам, що у нас вже були пільгові кредити. Просто кожен політичний режим їх використовував для власного зиску”.

До того ж, говорить Доротич, поки незрозуміло, який механізм отримання цих кредитів. “У мене велика пересторога, що будуть корупційні прояви. Тому що, коли ви йдете в комерційний банк, ви кредит, менш, ніж за 20 відсотків сьогодні не отримаєте. І, якщо хтось може отримати 5, ми ж розуміємо, яка може виникнути корупція. Я хочу зрозуміти інструментарій, хочу побачити прозорість процедури видачі кредитів”.

Рейдери – досі гостра проблема для бізнесу?

За останні два місяці Мінюст зафіксував лише 7 випадків неправомірної держреєстрації майнових та корпоративних прав, тоді як минулого року у цілому на розгляді Мінюсту перебувало 1729 скарг. Про це повідомила заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук, інформує офіційна сторінка Федерації роботодавців України. Зниження Оніщук пов’язує зі змінами у законодавстві з протидії рейдерству, що набули чинності 2 жовтня 2019 року. “В першу чергу, це пов’язано з припиненням діяльності т.зв. акредитованих суб’єктів державної реєстрації – держреєстраторів комунальних підприємств, які, за статистикою Комітету ФРУ з питань захисту бізнесу та прав власності, сприяли рейдерам, вносячи неправомірні записи до відповідних держреєстрів”, – йдеться в повідомлення прес-служби Федерації.
Рейдерство нікуди не поділося, запевняє голова Союзу захисту підприємців Сергій Доротич, принаймні, у відносинах приватного сектора. “У аграріїв це проблема. Тому що в рейдерському захопленні беруть участь не тільки бандитські формування, а, на жаль, вони зараз діють під прикриттям силових структур. І це лякає. У мене є конкретні факти, коли працівники прокуратури в Ірпені “рейдерять” підприємство, яке стало розвивалося, і заблокували його роботу. І людина просто не розуміє як діяти, коли представники прокуратури присутні з рейдерами на місці”.

“Якщо раніше це були поодинокі випадки і, здебільшого, десь у регіонах, то зараз ми це бачимо і в Київській області. Я допускаю, що про це стали більше говорити, бо ми живемо в час розвитку інформаційних технологій, коли всі новини швидко доходять. Треба змінювати всю систему й намагатися зробити так, щоб правоохоронні органи були правоохоронними”, – скаржиться Доротич.

Нагадаємо, 18 грудня в Україні запрацював Офіс із протидії рейдерству. Також Кабінет міністрів скоротив терміни ухвалення рішень щодо рейдерства до 24 годин. До цього, у вересні міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет повідомляв про запуск двох сервісів, які дозволять бізнесменам миттєво дізнатися про перехід їхнього майна в інші руки, а також надсилати скарги в Антирейдерську комісію в онлайн-режимі.

Фото: Сергій Доротич, FB