"Жодного ризику для жодного студента" – як проходитиме оптимізація ВНЗ – пояснює посадовець із Міносвіти Олег Шаров

"Жодного ризику для жодного студента" – як проходитиме оптимізація ВНЗ – пояснює посадовець із Міносвіти Олег Шаров

Міністерка освіти Ганна Новосад заявила про те, що кількість вищих навчальних закладів треба скоротити втричі – до вісімдесяти. Зараз уряд вже змінив систему фінансування і планує закривати філії ВНЗ. Окрім того, міністерство може об’єднати деякі університети. Як проходитиме реорганізація – в ефірі Українського радіо пояснив гендиректор директорату вищої освіти дорослих МОНУ Олег Шаров.

Очільник директорату вищої освіти для дорослих Міносвіти Олег Шаров розповідає, що пропозиція навчальних закладів перевищує попит на них. "Це почалося приблизно 10-12 років тому. Через демографічну хвилю, у нас у закладах вищої освіти навчалися приблизно 2 мільйони 800 тисяч студентів. Зараз у нас із суто демографічних причин, кількість студентів складає півтора мільйони, тобто, вдвічі менше. Але, я хочу зазначити, що і 12 років тому вже казали про те, що університетів забагато". 

Чиновник пояснює, що оптимізація походить із норми нещодавно прийнятого закону і торкнеться лише філій закладів Києва, Харкова, Львова, Одеси та Дніпра - найбільших університетських центрів. Те ж саме стосуватиметься об’єднання вишів. "Я не бачу жодного ризику для жодного студента. Навпаки, при об’єднаннях (реорганізовані виші Міністерство освіти збирається об’єднувати з іншими - ред.) студенти виграють. Бо у значної кількості студентів з’являється можливість вчитися у більш сильних викладачів і отримувати дипломи більш престижних університетів. Жоден студент при жодному об’єднанні не втрачає місце навчання".  

Олег Шаров запевняє, що у питанні оптимізації вишів, реформатори спираються на досвід європейських країн. "Вища освіта потребує змін, бо в ній достатньо архаїки, яка лишилася з радянських часів. Заклад повинен бути орієнтованим на високу якість освіти".

Щодо викладачів та керівництва реорганізованих вишів, то звільнення їх теж не торкнеться, кажуть в Міносвіти. Для них з’являться місця в об’єднаних навчальних закладах. 

 За інформацією Держстату, станом на 2018-2019 навчальні роки в Україні налічувалося 282 університети, академії та інститути, де навчалися 1,3 млн студентів.

Фото: shutterstock