У Росії кажуть про готовність Києва визнати анексію Криму, але це не так. Чому?

У Росії кажуть про готовність Києва визнати анексію Криму, але це не так. Чому?

Російські медіа не втомлюються створювати фейки щодо Криму. Цього разу вони розповідають, що нібито Київ вже готовий визнати анексію та піти на поступки Кремлю. Приводом для цього стали заяви екс-підполковника КДБ Володимира Попова. Його пророцтва, що Україна змирилася з російським Кримом, підхопили і розкрутили одразу кілька пропутінських ЗМІ. Чергову фантазію російських медіа щодо кримського питання в ефірі Українського радіо обговорили з кримськотатарським журналістом Айдером Муждабаєвим.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фейковий заголовок був використаний у новині сайту alternatio.org (півмільйона користувачів на місяць з РФ та України). В самій новині використовується цитати з оригінального тексту без перекручень. Але фейковий заголовок спрямований на більшість читачів, які далі заголовку не читають. За основу новини було взяте інтерв’ю екс-підполковника КДБ Володимира Попова, яке він дав українському новинному сайту "Обозреватель"

 

В інтерв’ю Попов сказав: "Пока Россия будет сильной, все так и будет оставаться. Поэтому Украине нужно заниматься своими внутренними делами, поднимать экономику, жизнь людей, а Крым и Донбасс отложить на долгую перспективу. Пока Россия сильная, ничего не получится, а она сама эти территории не отдаст". 

Чому це не так?

Жодних офіційних заяв на цю тему з боку України не звучало. Сам Попов є росіянином, і не представляє позицію України. Автономна республіка Крим є невід’ємною складовою України, що закріплено Конституцією. Зараз ця територія має статус тимчасово окупованої внаслідок збройної агресії Росії. Українська влада на чолі з президентом Володимиром Зеленським неодноразово наголошувала, що Крим — це Україна, і жодних підстав вважати інакше немає. 

Айдер Муждабаєв звертає увагу, що фейк щодо нібито відмови Києва від Криму спрямований на так званих кримнашистів.

"Інформаційні простори (України і Росії) різні. Росіянам чи людям, які користуються російською мовою в світі, все одно, що ми скажемо, вони будуть вживати те, до чого вони звикли. Нам варто переконувати в чомусь лише тих, хто щиро хоче щось знати. А ця інформація це просто додали чергову дозу "кримнашистам", щоб вони кайфували і молилися на свого фюрера", каже він.

Читайте також: Вірменія не відновлює авіасполучення з анексованим Кримом. Це фейк Москви

Журналіст також вважає, що, окрім покращення якості україномовного контенту, в Україні слід обмежувати вплив російський соціальних мереж і телеканалів.

"Ми маємо робити так, щоб україномовний контент був кращим, цікавішим, чеснішим. Крім того, ми фізично маємо продовжити обмежувати вплив російський соціальних мереж, російських телеканалів. Головне ми зараз точно програємо інформаційну війну, якщо надалі будуть існувати телеканали, які пов’язують з Медведчуком, який є кумом Путіна", додав він.