Авіакатастрофа в Ірані спровокувала несподівані висновки Москви про МН17

 Авіакатастрофа в Ірані спровокувала несподівані висновки Москви про МН17

Збиття літака МАУ в Ірані стало благодатним грунтом для поширення Росією фейків. Цього разу одразу кілька прокремлівських ЗМІ заявили, що Україна нібито визнала свою причетність до падіння малайзійського Боїнга у 2014–му. Приводом для цього стала заява президента Міжнародних авіаліній України Євгена Дихне. Він заявив, що іранська влада винна у січневій трагедії з літаком рейсу PS752 – через нехтування правилами безпеки у повітряному просторі країни. Це, за висновками пропутінських ЗМІ, доводить, що і Україна відповідальна за збиття "Боїнга" МН17 над Донбасом п’ять років тому. Обгрунтованість таких несподіваних висновків російських ЗМІ обговорили в ефірі Українського радіо з політтехнологом Петром Охотіним.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чому це не так?

У 2014 році Україна діяла згідно з нормами Євроконтролю та Міжнародної організації цивільної авіації. Повітряний простір закривався поступово. Тоді ніхто не міг уявити, що проти цивільного літака можуть використати зенітно-ракетні комплекси "Бук".

Політтехнолог вважає, що головною цільовою аудиторією цього фейку є міжнародна спільнота.

"Цей фейк спочатку озвучується російською мовою, потім, швидше за все, перекладається іншими мовами і через канали Sputnik, Russia Today транслюється далі. Не виключаю, що з допомогою своїх агентів впливу передруки з посиланням на нібито авторитетні джерела з’являються в ЗМІ – і звичайний євопейський читач, відкриваючи сайт новин, бачить з посиланням на RT повідомлення про те, що мовляв Україна визнала себе винуватою", – пояснює він схему поширення фейків серед іноземців. 

Україна в інформаційному полі програє, не працюючи з іноземним простором. Іноземний споживач чує лише те, що йому говорять, зауважує політтехнолог. 

Читайте також – Авіакатастрофа в Ірані: чому в Росії збрехали про український літак

Петро Охотін вважає, що якщо цільовою аудиторією таких фейків є українці, то основна мета – зробити паніку смислів, коли людина вже не знає на що спиратися і через починає панікувати.

"Тому що з одного боку людина, наприклад, могла простояти на Майдані, підтримувати бійців АТО, а тут виявляється, що Україна вже бере на себе якусь відповідальність, вкидається якийсь злив, що Зеленський з кимось поговорив, звісно, зростає недовіра до влади. Давайте теж будемо відвертими – зараз в момент інтеграції Донбасу, в момент кризи в Україні підігрів занадто радикальних настроїв як з одного боку, так і з іншого, може бути дуже вигідний Російській Федерації, тому що неконструктивна критика, спалювання якихось прапорів, побиття іноземців буде вигідним для того, щоб транслювати образ українців як нацистів. Російська Федерація зараз дуже активно з цим працює", – каже він і не виключає, що Москва підключатиме до цього різні нібито правозахисні організації, які будуть використовуватись для поширення певних фейків, вкидів про рівень нетерпимості українців.

Ознайомитися з матеріалами проєкту "Рускій міф" можна за цим посиланням