"Зіркові пірнання" на Водохреще із Вікторією Білан

"Зіркові пірнання" на Водохреще із Вікторією Білан

Вікторія Білан, міс Екстрим світу 2019 року, розповідає на хвилі радіо "Промінь" про свій досвід зимових пірнань та про організацію екстремального заходу Моржі Fest-2020, який відбудеться 19 січня у парку "Муромець".

Традиційно на свято Водохреще велика кількість людей пірнають в ополонку. У цей день, занурюючись у крижану воду  люди поєднають момент оздоровлення з моментом духовного очищення. Та для багатьох подібні водні процедури здаються екстремальними. Вікторія Білан розвіює сумніви тих, хто ще не наважився на зимові пірнання. "У нас люди йдуть в ополонку і чекають якогось дива, і зупиняються на цьому. Це те ж саме, що сходити до спортзали раз на рік. Ефект буде ідентичним. Тобто це потрібно починати, але не закінчувати. Наша методика полягає в тому, щоб заходити не після спортивних вправ, а пританцьовуючи. Коли ти танцюєш, ти посміхаєшся. Коли посміхаєшся, ти відчуваєш щастя. Люди приходять, щоб відчути це щастя", – зазначає експертка.

На Водохреще у парку "Муромець" відбудеться фестиваль Моржі Fest-2020. Вікторія Білан розповідає про заплановані заходи, та зіркових гостей, яких очікують побачити на святі. «Запланована різні види активностей, як для початківців, так і для досвідчених зимових пірнальників. У нас є гірка, з якої можна спускатися, як на кригу, так і у воду, різноманітні човники тощо. Буде також просто плавання в холодній воді. На фестиваль планують завітати Олег Собчук, лідер гурту "Скай", Дмитро та Олександра Черкасови, Анетті Жернова – учасники шоу "Холостяк", хореограф Максим Єжов, та атлет Сергій Конюшок.

Окрім парку "Муромець" традиційні пірнання в ополонку відбудуться у Гідропарку, на Оболонській, Дніпровській та Русанівській набережних, на озері Тельбін, у парку "Феофанія" та "Київська Русь", а також на Трухановому острові та Голосіївському парку. Крім того в етнографічному комплексі "Українське село" купання пройде згідно до давніх традицій: ополонка розташована перед крижаним хрестом, политим квасом з буряків. Якщо ж ви прагнете усамітнення, тоді до ваших послуг Голубе озеро, яке вважається один з наймальовничіших місць Києва. Слід зазначити, що воду у цих водоймах попередньо освячуватимуть священнослужителі, а самі пляжі буде обладнано кабінками для перевдягання. Також на території чергуватимуть бригади рятувальників та бригади швидкої допомоги. Пам’ятайте, щоб усе пройшло без негативних наслідків, потрібно занурюватися у безпечних і обладнаних ополонках.

Перед тим, як пірнути в ополонку, необхідно обов'язково порадитись з лікарем, оскільки зимове плавання може спричинити проблеми зі здоров'ям. Якщо ж лікар дав вам зелене світло, тоді зверніть увагу на правила зимового купання.

Перед зануренням не намагайтеся розігрітися на тренажерах. М’язи можуть отримати мікротравми. Безпосередньо перед купанням в жодному разі не можна вживати алкоголь чи їсти. Також не дозволяється курити. Одна викурена цигарка знижує температуру пальців ніг на один градус.

Занурюватися потрібно не повільно, але поступово, бо можна замерзнути. Якщо ж це робити занадто швидко, то організм зреагує підвищенням тиску. У воді слід спершу змочити обличчя. Для новачків ідеальною буде температура від 2 до 5 градусів морозу.

Не варто плавати. Якщо занурюєтеся в ополонку вперше, не варто залишатись у воді довше десяти секунд.

Одразу після купання тіло слід розтерти махровим рушником і швиденько вдягнутися.

Після купання, деякі люди думають, що можна швидко зігрітися алкоголем. Це не так. Алкоголь здатний дати уявне відчуття тепла тільки в перші декілька хвилин, коли під його впливом судини розширюються. Після цього вони різко звужуються і ви ризикуєте дуже швидко замерзнути.

Фото: Слово і діло