Безвіз: чи справді українцям ускладнять в’їзд до ЄС

Безвіз: чи справді українцям ускладнять в’їзд до ЄС

Російські ЗМІ вкотре пророкують Україні погіршення стосунків з європейськими партнерами. Євросоюз нібито навмисно ускладнює правила в’їзду для українців, навіть вимагатиме додаткової платної авторизації. Це, як пишуть центральні російські медіа, є черговим підтвердженням напружених відносин між Україною та ЄС. Чому це не так, в ефірі Українського радіо обговорювали з директором зі стратегій PR House Дмитром Сіманським.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чому це не так?

Впровадження Європейської системи інформації та авторизації подорожей (ETIAS) жодним чином не пов’язане з Україною.

Євросоюз змінює принципи контролю на своїх кордонах в цілому, і це було відомо ще задовго до утвердження українського безвізу. За новими правилами, з 2021 року, для відвідування країн ЄС потрібно буде заповнити електронну заявку та сплатити збір у розмірі 7 євро – раз на три роки. Сама процедура займатиме кілька хвилин.

В заявці потрібно буде вказати стандартні паспортні дані, а для громадян, яким ще не виповнилося 18 років, форма буде безкоштовною. Після авторизації на сайті мандрівники з цих країн зможуть відвідувати будь-яку країну Євросоюзу впродовж трьох років без жодних додаткових податків і зборів при в’їзді до європейських держав.

Нові правила безпеки Євросоюзу стосуватимуться 61 держави, які мають безвізовий режим з європейськими країнами. Серед них опинилася не лише Україна, а й Сполучені Штати, Австралія, Нова Зеландія і Канада. 

Дмитро Сіманський вважає, що такі фейки – це насправді проекція проблем росіян на українців.

"Це у росіян вже є величезні проблеми з тим, щоб взагалі виїжджати кудись за межі Сиктивкара свого, тому що вони вже нікому не потрібні, вони вже небажані ніде в світі і тому що вони катастрофічно втрачають свою економічну спроможність для таких подорожей. Саме тому вони вигадують ці фейки для українців, проектуючи свої реальні проблеми на нас. На жаль, певна частина українців підпадають під цей вплив, тому що вони ментально ще там: у російському ютубі, в російському інтернеті", – вважає він.

Ознайомитися з матеріалами проєкту "Рускій міф" можна за цим посиланням