"Дослідницький університет": які переформатування очікують ВНЗ - розказує Міносвіти

"Дослідницький університет": які переформатування очікують ВНЗ - розказує Міносвіти

Цього року Міністерство освіти і науки перегляне статуси університетів. В Україні мають з’явитися дослідницькі ВНЗ. Генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих Олег Шаров у програмі "Ранковий формат" Українському радіо розповів про процес створення дослідницьких університетів, їхній статус та критерії оцінювання якості освіти.

Наразі майже всі українські університети мають статус "національний".  За яким принципом надавали статус національного університету? І що передбачає статус "національний"? Це умови фінансування, умови викладання, критерії до студентів?

  Це щось означало в 90-ті роки, коли національних було один, два, три, десять вишів. Коли їх стало 50-70 чи 115, то насправді це вже реально нічого не означає. Саме тому законодавець зараз вніс зміни до Закону про вищу освіту, згідно з якими статус національного стає просто почесним статусом, оскільки його зміст  за ці роки, на жаль, було втрачено.

Що передбачає статус дослідницького університету? І коли можна буде говорити про його впровадження?

–    Статус дослідницького університету означає, що для даного конкретного закладу освіти дослідження, наукова робота є первісними, а навчальна діяльність – другорядною, порівняно з науковою роботою. У такому університеті увесь навчальний процес ґрунтується  винятково на результатах своєї наукової діяльності, а отже ця наукова діяльність має відповідати найвищим світовим стандартам. Тому швидко і багато дослідницьких університетів у нас сьогодні бути не може. Відповідно до змін до Закону про вищу освіту у нас десь за три роки з’являться перші дослідницькі університети.

Поясніть, доведеться створювати нові навчальні заклади чи це буде переформатування вже існуючих? Як цей  процес відбуватиметься?

Зараз  більш-менш зрозуміло як це відбуватиметься для тих закладів, які є лідерськими за науковими дослідженнями і існують на сьогодні. Законом передбачені чіткі критерії присвоєння статусу дослідницького університету. Потрібно бути найкращим з точки зору досліджень у своїй галузі і мати міжнародне визнання.

За якими критеріями визначатимуть якість освіти саме в дослідницьких університетах? Працевлаштуванням випускників?

  Якість освіти визначається за достатньо складною процедурою, оскільки це дуже складне й багатогранне поняття. Працевлаштування випускників – це одна з багатьох складових цього поняття. Якість освіти визначається у ході акредитації, яку проводить Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти. Це дійсно складна процедура, яка зорієнтована на те, наскільки університет працює над удосконаленням своїх освітніх та управлінських процесів, що і становить оцінку якості освіти. Для оцінки якості освіти в дослідницьких університетах сюди має ще додатися використання результатів власних наукових досліджень світового рівня в освітньому процесі.

А що зміниться з дипломами?  Виші не будуть видавати дипломи державного зразка?

  Дипломи державного зразка вийдуть з обігу як такі. Дипломи видаватимуть заклади вищої освіти на підставі акредитації освітніх програм.  Цю акредитацію може здійснювати Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, міжнародні акредитаційні агенції. Крім того, з часом таку акредитацію зможуть здійснювати українські незалежні установи оцінювання і забезпечення якості освіти. 

На фото: Олег Шаров. Дзеркало тижня