Посол Веселовський про конфлікт Ірану і США: країни не примирились, а взяли паузу

Посол Веселовський про конфлікт Ірану і США: країни не примирились, а взяли паузу

Керівник Центру міжнародних досліджень Дипломатичної академії імені Геннадія Удовенка, Надзвичайний і Повноважний Посол Андрій Веселовський в ефірі Українського радіо спрогнозував, як у подальшому може розвиватися конфлікт між Іраном та Сполученими Штатами Америки.

0:00 0:00
10
1x

"У керівництві Сполучених Штатів були різні думки, чи варто знищувати Сулеймані, зокрема, на території іншої держави. І це рішення Трампа, звичайно, неординарне і створило багато проблем і для Сполучених Штатів, і для регіону в цілому. Чому воно було прийнято у цей момент — це питання ставлять і у самих Сполучених Штатах. Найчастіше кажуть, що розпочинається підготовка до президентських виборів восени 2020 року, і президентові Трампу потрібні гучні успіхи, які свого часу мали попередні президенти не тільки у Сполучених Штатах. Політики завжди намагаються створити собі краще реноме перед обличчям своїх виборців, незважаючи на те, які це матиме наслідки навіть для їхньої власної країни", — зазначив Андрій Веселовський.

Надзвичайний і Повноважний посол прокоментував, якою є стратегія і кінцева мета США щодо Ірану.

"Іран є однією з впливових регіональних держав і має значні інтереси у сфері нафти й газу, у сфері впливу на ряд сусідніх держав, наприклад, Сирію, Ліван й частково Йорданію. Іран загрожує країнам затоки, Ізраїлю і готовий завдавати ударів по Ізраїлю, і це тримає в напрузі весь регіон. Таким чином, американці хочуть вирішити цю проблему. Її можна вирішувати таким способом, як-то вбивством конкретного впливового державного діяча, або іншим способом, як це намагалися зробити європейці, а саме — уклавши угоду про неядерний розвиток ядерних програм в Ірані, тобто невійськовий. Такий підхід коливається то в один бік, то в інший. За президентства Обами він був підтриманий, а за президентства Трампа — ні. І непослідовність курсу є завжди гірше, ніж найбільш жорстока послідовність. Тому що непередбачуваність у зовнішній політиці, при тому що акторів дуже багато і кількість зброї, вибухового матеріалу надзвичайно велика і легко доступна, вона може створити не запрограмований конфлікт, і це призведе до страшних наслідків", — сказав він.

"Я б не говорив, що країни примирилися. Взяли паузу. І кожен уважно стежить, що робитиме інший з тим, щоби дома бути грізним, войовничим і переможним, а у розмовах з опонентом бути акуратним, виваженим, послідовним. Я думаю, що на цьому етапі в них це вийде, оскільки дуже стривоженими були і громадськість США, і громадськість європейська, що такі раптові жорсткі дії можуть призвести до незбалансованої відповіді з боку Ірану. Іранське суспільство звикло до тих санкцій, які існують, і готове продовжувати опиратися цим санкціям, готове страждати, але не готове здаватися і йти на милість так званого переможця. Іран буде далі продовжувати свою антиамериканську діяльність, тому що Америка має певну політику щодо Ірану ", — додав Веселовський.   

Нагадаємо, 8-го січня Іран обстріляв дві військові бази США, що знаходяться в Іраку. Атака стала відповіддю на вбивство іранського генерала Касема Сулеймані. Він командував іранським Корпусом вартових ісламської революції і загинув 3-го січня в результаті авіаудару США.

8 січня в Ірані розбився пасажирський літак "Боїнг 737", що належав компанії "Міжнародні авіалінії України". Лайнер виконував прямий рейс "Тегеран - Бориспіль". За попередніми даними, на борту літака перебувало 167 пасажирів та 9 членів екіпажу. Авіакомпанія "МАУ" опублікувала список загиблих пасажирів рейсу.

Як повідомляє журнал Newsweek, представник Пентагону, старший американський розвідник та іракська розвідувальна служба заявили, що український літак зазнав удару виробленою в Росії ракетною системою "земля-повітря" "Тор-М1". У Пентагоні США вважають, інцидент був випадковим, оскільки іранські зенітні системи могли, ймовірно, діяти так після ракетного нападу країни.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що пасажирський літак авіакомпанії "МАУ" був збитий іранською ракетою "земля-повітря". Про це Трюдо сказав під час брифінгу, посилаючись на "низку джерел", зокрема, канадську розвідку.

На фото — Андрій Веселовський