Обмін полоненими вирішує лише наслідки проблеми, але не саму проблему – Олег Саакян

Обмін полоненими вирішує лише наслідки проблеми, але не саму проблему – Олег Саакян

Сьогоднішній обмін об’єднав суспільство, але сам його процес українців поляризував, таку думку висловив політолог Олег Саакян в ефірі Українського радіо. За його словами, Росія з кожним обміном збільшує вимоги до України щодо видачі бойовиків, а наша країна кожного разу віддає все більше своїх козирів.

Олег Саакян переконаний, що сам факт обміну є дуже важливою подією. Утім, вже сьогодні цей процес викликає значну кількість питань, на які в українському суспільстві немає відповіді.

"Зокрема, а скільки вони (обміни – ред.) ще будуть продовжуватися, оскільки, ми розуміємо, що вони будуть продовжуватися вся війну. І друге питання: ціна звільнення. Ми бачимо, що кожного разу вона зростає, і “хотєлки” Російської Федерації збільшуються. І, на жаль, ми не розуміємо як далі це буде розвиватися. І третє - це питання комунікації й процесу обміну. На жаль, ми бачимо, що інформації увесь час було недостатньо. Росія нею вдало маніпулювала, тими крохами, які з’являлися", – пояснює політолог.   

Говорячи про вплив обміну полоненими на процес деокупації Донбасу, Олег Саакян досить скептично оцінює імовірність такого впливу.

"Це процес паралельний, який буде весь час іти. Він, не сприяє деокупації, і не віддаляє її. Він, скоріше, покликаний боротися з наслідками війни, – зазначає політолог. – Що стосується політики, ми бачили, що саме питання обміну, воно сприймається позитивно в суспільстві, але ціна й процес обміну набувають поляризуючого значення.  Для більш пасивної більшості, сьогоднішній обмін буде однозначно позитивом. Але, для більш активної меншості, він вже не носить такий беззастережно позитивний характер".

Він додає, що обмін не вирішує самої проблеми, через яку українські громадяни опиняються в полоні – він розв’язує лише наслідки цієї проблеми, не усуваючи її.

"Друге – чи достатньо в нас на майбутнє “обмінного матеріалу”, мається на увазі не тільки життя людей, якби це цинічно не звучало, а й всі ті речі, на які ми готові йти на обмін з Російською Федерацією, для досягнення власних інтересів, – наголосив Олег Саакян. – І тоді, якщо ми беремо кількість людей у заручників, то у Росії є кілька мільйонів українців на окупованих територіях, і мільйони українців, які проживають у самій Росії. І ми розуміємо, що вони можуть бути схоплені в будь-який момент, і вони поповнять лави тих, за кого ми матимемо битися заради звільнення. А от з боку Україними кожен раз “відстрілюємо” останні українські “козирі” у перемовинах з Російською Федерацією".

Таким чином ми спостерігаємо явну неспіврозмірність можливостей України та Росії у питання "обмінного матеріалу".

"Відповідно, які далі “хотєлки” в Росії з’являться, і на що вона буде схиляти Україну в поступках, для того, щоб звільняти тих, кого вона може безкінечно захоплювати,  це дуже серйозне питання. І зараз ми дійшли до лінії, яка пов’язана з екс-беркутівцями - людьми, які є учасниками злочинів на Майдані. І, відповідно, тут, ця активна меншість обурилася. Оскільки, тут уже не стоїть питання обміну, а стоїть питання справедливості. А це вже набагато складніше", – підсумував Олег Саакян.