Великий обмін на Донбасі завершено

Великий обмін на Донбасі завершено

Обмін утримуваними особами між Україною на непідконтрольною їй частиною Донецької та Луганської областей завершено. Звільнених людей чекають рідні в аеропорту "Бориспіль".

У рамках обміну Україна передала бойовикам 127 людей, ще 14 відмовилося брати участь в обміні. Про це біля КПВВ “Майорське” у коментарі Громадському телебаченню повідомили радник секретаря РНБО Сергій Сивохо та представниця України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Валерія Лутковська. Ще Сивохо підтвердив інформацію Офісу президента, що Україна забрала 76 свої полонених. Четверо залишилися на окупованих територіях, бо там їхні сім’ї.

Серед тих, кого передали Україні, є Станіслав Асєєв. До затримання він співпрацював з низкою українських медіа, зокрема, з Радіо Свобода.

Бойовикам передали екс-беркутівців, сказав у коментарі Громадському їхній адвокат Валентин Рибін. За його словами, трьох екс-беркутівців Павла Аброськіна, Павла Зінченка та Олега Янішевського передали в самоназвану ДНР, Олександра Маринченка та Сергія Тамтуру в ЛНР. Також бойовикам передали бразильця Рафаеля Лусваргі, який воював на боці бойовиків.

Уповноважена президента з прав Людини Людмила Денисова повідомила про завершення обміну й опублікувала імена звільнених військовополонених. “Наші військовополонені повернулись додому. Дехто з них роками чекав можливості ступити на рідну землю та обійняти близьких. Зокрема, звільнено : Сергія Іванчука, Юрія Євтушка, Івана Дєєва, Романа Фурсова, Богдана Панюшенко,Сергія Глондара, Олександра Коренькова, Василя Жемелинського, Володимира Воскобойника, Бориса Пундора, Кіма Дуванова,Олександра Геймура. Вдячна усім, хто доклав неймовірних зусиль для того, щоб процес взаємного звільнення відбувся. Україна ще раз довела, що головною цінністю для держави є її люди. Ми ніколи не залишимо наших співвітчизників без уваги та підтримки”, - опубліковано на офіційній сторінці уповноваженої з прав людини. Денисова також додала, що всіх не вдалося звільнити, але робота триває.

Рідні звільнених майже весь день чекали новин у Мистецькому Арсеналі. Як повідомив кореспондент Українського Радіо, Володимир Задворний, рідні звільнених вже сідають до автобусів, які повезуть їх у аеропорт: “У дворі стоїть чотири великих автобуси, і зараз люди вже сідають туди. Буквально за кілька хвилин вони поїдуть до аеропорту “Бориспіль”, куди десь приблизно о 20.00 прилетять їхні рідні. Дуже багато людей приходять з дітьми. Мені вдалося поспілкуватися з мамою й дружиною Сергія Іванчука - це один з військових. Вони бачили його під час трансляції, хочуть скоріше обняти і забрати додому”.

Нагадаємо, 9 грудня на саміті лідерів країн нормандської четвірки вирішили провести обмін утримуваними людьми до кінця 2019-го року.

На початку цього тижня, Тристороння контактна група узгодила “обмін усіх встановлених на всіх встановлених”.

Під час вчорашньої поїздки до Івано-Франківської області, президент Володимир Зеленський підтвердив, що обмін очікується на 29 грудня, і повідомив, що триває верифікація списків.

фото - Офіс президента