Магда: "Аваков не хоче обмежуватися посадою Міністра внутрішніх справ"

Магда: "Аваков не хоче обмежуватися посадою Міністра внутрішніх справ"

“Сходження Арсена Авакова на посаду прем’єр-міністра України”, саме так в ефірі Українського Радіо коментує останні події з участю міністра МВС директор Інституту світової політики Євген Магда.

0:00 0:00
10
1x

Директор Інституту світової політики Євген Магда вважає, що міністр МВС Арсен Аваков може готуватися до посади глави уряду. “Я думаю, що сам Арсен Аваков думає, що це сходження на посаду прем’єр-міністра. Інакше він би не їздив до Парижа на зустріч нормандської четвірки, не брав би участь в оголошенні підозрюваних у “Справі Шеремета” і не розвивав би таку медійну активність. Я думаю, що він внутрішньо для себе пройшов випробувальний термін, який йому встановив Зеленський і тепер хоче президенту про це нагадати”, — каже він.

Команда Зеленського буде діяти за принципами “меншого зла”, переконаний експерт. “Вони (президентська команда — ред.) вже побачили, що вибір прем’єра без управлінського досвіду виявився, м’яко кажучи, невдалим. Але чекають моменту, доки уряд Гончарука забере на себе максимум негативу”, — каже він.

Арсен Аваков, за словами директора Інституту світової політики, це — людина, яка тривалий час була при владі й сконцентрувала певні важелі впливу. Тому цілком природно, переконаний експерт, що Аваков більше не хоче обмежуватися посадою очільника МВС. “Людина (Арсен Аваков — ред.), яка перевірена владою. Людина, яка продемонструвала свій патріотизм. Людина, яка нещодавно сказала, що вона — російськомовний патріот, готовий захищати Україну. Людина, яка своєю манерою поведінки, я думаю, цілком відповідає електорату Володимира Зеленського”, — перераховує політолог можливі причини призначення нинішнього очільника МВС на посаду глави уряду.

Нагадаємо, напередодні під Офісом президента України декілька десятків активістів провели акцію протесту з вимогою відправити у відставку міністра МВС Арсена Авакова. Також у неділю на Майдані Незалежності пройшов марафон із назвою “Білими нитками” на підтримку підозрюваних у вбивстві журналіста “Української Правди” Павла Шеремета.

12 грудня Міністр внутрішніх справ України написав, що поліція затримала та оголошує підозру фігурантам провадження про вбивство Шеремета, якого підірвали в авто 20 липня 2016-го року.

14 грудня суд узяв під варту добровольця та музиканта Андрія Антоненка, лікарку та волонтерку Юлію Кузьменко, військову медсестру Яну Дугарь лишили під домашнім арештом. Ще двоє підозрюваних — подружжя ветеранів Ірина та Владислав Грищенки, які є фігурантами ще одного провадження про закладання вибухівки.

Арсен Аваков з 2005-го до 2010-й рік обіймав посаду голови Харківської облдержадміністрації. Своє звільнення з посади розцінював як незаконне, бо воно збіглося з другим туром президентських виборів — Аваков на той час підтримував кандидата Юлію Тимошенко. З вересня 2012-го Арсен Аваков — народний депутат VIІ скликання. Активно підтримував Євромайдан. 27 лютого 2014-го року призначений міністром внутрішніх справ України.
 

Фото: главком