Це вже шоста хвиля аномального тепла у цьому році – метеорологиня про грудневе потепління

Це вже шоста хвиля аномального тепла у цьому році – метеорологиня про грудневе потепління

Чи буде сніг у цьому році, як змінюються температури та звідки береться аномальне тепло в Україні, в ефірі Українського радіо розповіла Віра Балабух, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту.

0:00 0:00
10
1x

Зараз в Україні досить тепло. Чи ми ще дочекаємося зимових холодів у цьому році?

– Поки що ми перебуваємо у зоні високого тиску, і на переважній території України спостерігається ясна сонячна погода, досить тепло. Але упродовж наступних декількох днів погоду в Україні зумовлюватиме циклон, який зараз надзвичайно потужний, з центром над Скандинавією. Фронти цього циклону поступово будуть переміщуватися через територію України. Інший циклон переміщуватиметься територією Балкан, він також впливатиме на погоду. І саме вони зумовлять опади, які ми так довго чекали.

У тилу цих циклонів до нас поступово надходитиме холодне повітря, і зрештою температура повертатиметься до типового розподілу, характерного для цього періоду. З наступного тижня і до Нового року температура поступово буде знижуватися, хоча в окремі дні ще можуть бути досить високі температури.

Чи ще буде взимку "зимова погода" і -18°?

– Довгострокові прогнози на місяць чи сезон можуть говорити лише про те, наскільки аномально високою або низькою може бути температура. За прогнозами на січень очікується, що температура може бути на 2-3° вищою, ніж загалом багаторічні значення. Найбільш високі температури можуть бути на Заході України. А на Сумщині температура буде значно нижчою.

Хоча середньомісячні значення можуть бути досить високими, в окремі дні можуть бути затоки арктичного повітря, коли температура повітря може значно опускатися.

Найбільш холодний період – це друга половина січня – початок лютого. Найбільш низькі температури імовірні саме в цей період.

Чи очікувати нам снігу до Нового року?

– Температура у нас знижуватиметься, і опади випадатимуть спершу у вигляді дощу, при високих температурах, потім це буде мокрий сніг і, зрештою, сніг. Я думаю, що сніг у нас може бути ще у цьому році. Найбільша імовірність випадіння снігу – у східних областях України.

У західних областях України і зокрема в Карпатах поки що мала імовірність того, що сніг випаде найближчим часом. Але поступово імовірність того, що у нас буде сніговий покрив, зростатиме. Зима до нас ще повернеться.

Є люди, які купили вже путівки до Буковелю, і тепер переживають, що снігу не буде.

– Температура знижуватиметься вже з наступного тижня, тож є імовірність того, що сніг таки буде. А якщо природного снігу не буде, то у Буковелі буде штучний сніг, адже коли температура нижча 10°, є можливість його зробити. Тому імовірність покататися на лижах у Буковелі є.

Чи можливо, що сніг тепер випадатиме у червні чи липні, якщо зима така тепла?

– Я не думаю, що в липні може випадати сніг. Хоча цього року посеред липня був надзвичайний заток холоду, тепература опускалася до 5° на півночі України.

Звісно, до снігу ще не дійшло, але у квітні, наприклад, можлива така ситуація, коли можуть бути і заморозки, і може випадати сніг.

Чи бували у вашій практиці вже такі випадки аномального тепла?

– Якщо подивитися на цей рік, це вже шоста хвиля тепла, коли було аномально тепло. Пригадаємо лютий, коли у нас було аномально тепло. Червень був надзвичайно теплий, найбільш теплий за весь період спостережень в Україні. У жовтні було надзвичайно тепло, в листопаді, ось уже грудень. На жаль, таких періодів з аномально високою температурою стає все більше, вони все частіші в Україні. І це пов’язано зі змінами клімату на нашій планеті.

Чи правда, що до нас погода приходить з Росії?

– Насправді все відбувається набагато складніше. Погода не стоїть на місці, відбувається циркуляція атмосфери, вона переміщується по всій планеті. Переважає, як правило, західний перенос, тобто погода до нас найчастіше приходить з Європи, не з Росії.

За три дні до нас може прийти тепла повітряна маса, яка зараз, наприклад, перебуває над Атлантикою. Тому для того, щоб дізнатися, що в нас буде у найближчі декілька днів, потрібно дивитися на те, що зараз відбувається над Європою. Ті повітряні маси, які там формуються, також впливають на циркуляцію атмосфери і на погоду в Україні. Взимку це буває найчастіше, коли формується Сибірський антициклон, і з ним пов’язані найбільш низькі температури. Але, на наше щастя, упродовж останніх років він не набуває великої потужності, і ми не маємо цих сибірських морозів на території України.

ФОТО pixabay.com