Безпека у громадах: шерифи, добровільні загони охорони, ювенальна інспекція

Безпека у громадах: шерифи, добровільні загони охорони, ювенальна інспекція

Питання безпеки було важливим і актуальним завжди. І особливо гостро стояло у віддалених селах, які не могли скористатися усіма тими безпековими функціями, якими наділені лише районні відділи поліції. Але цього року у багатьох громадах реалізовувалися різні безпекові проєкти від поліцейських станцій і до власних шерифів, які з них виявилися найефективнішими. Про безпеку в ефірі Українського радіо говорили з головою Олександрійської громади, Рівненська область, Миколою Шустовим, головою Шпанівської громади Миколою Столярчуком, головою правління Рівненської обласної громадської організації "Комітет виборців України"Олексієм Горецьким, журналісткою, яка досліджує тему шерифів для громад і є авторкою відповідної програми у Херсоні, Ілоною Коротіциною, юристом проекту "Шерифи для нових громад" та керівник громадської приймальні благодійна організації "Фонд милосердя та здоров'я" Оленою Старюк і головою Зеленопіцької громади Галиною Лобунько.

0:00 0:00
10
1x

Як же у громадах, представлених у нашій сьогоднішній програмі реалізована сфера безпеки? 

ШустовЩо стосується безпеки саме в Олександрійській ОТГ, ми передбачили, ще як я був голова Заборолької сільської ради, ми передбачили місце для будівництва цілої пожежної команди генеральним планом забудови села Забороль. І крім цього була створена добровільна пожежна дружина. Після об'єднання минулого року розширили свій майданчик, переобладнали в Олександрії із старого гаража для легкового транспорту приміщення під нову пожежну машину. Крім цього ми беремо участь в спільній загальнодержавній програмі «Офіцер громади», де передбачили в адмінприміщенні Олександрійської ОТГ в населеному пункті Кустин приміщення близько 50 квадратних метрів для офіцера громади. Вже йде процес переобладнання. Робимо у тому приміщення кімнату для відпочинку. І будемо закупляти для нього комп'ютерну техніку і все що потрібно для нього.

СтолярчукХотілося сказати, що ми також беремо участь в проєктах ЮЛІД з Європою. А саме – по створенню добровільних пожежних команд. Також реалізуємо проєкт «Офіцер громади», де будемо мати найближчим часом 2 офіцери громади. У нас населення 11,5 тисяч. Відповідно по нормативам має бути два офіцера громади. Норматив – один офіцер на 5 тисяч.

А як вони працюють? Як розподіляється навантаження – позмінно, чи у них там є по півсела? 

СтолярчукПо Рівненщині цей проект буде реалізований до кінця року. Зараз це по конкурсу було відібрано дві людини, години вони проходять навчання в Львові. Там трьохмісячне навчання. Орієнтовно 22 грудня вже буде презентація їх нашій громаді. Вни повинні бути забезпечені автотранспортом, також різним технічним обладнанням, які необхідно для роботи в громаді. Так само ми для них підготували приміщення, закуповуємо техніку. Плануємо на наступний рік, в майбутньому бюджеті кошти на витрати пального та обслуговування автомобіля. 

Як побудована у більшості громад Херсонщини організація безпеки?

СтарюкНаше дослідження, вивчення цієї програми забезпечення безпеки і правопорядку, ми виявили 7 організаційних форм. Це інспектори сільрад, або ОТГ з охорони правопорядку та благоустрою, громадські формування, інспектори з інформування населення по охороні правопорядку від центрів зайнятості за програмою «Шериф», які  працюють від центру зайнятості, комунальні установи, добровольці, або іще називають народні патрулі, поліцейські станції і центр безпеки для громад. 

Тепер давайте пояснимо відмінності між усіма цими організаціями і посадовими особами. Ну, офіцер громади, ми вже зрозуміли, це співробітник Міністерства внутрішніх справ, поліцейський, який працює на своїй дільниці, в окремо взятій громаді один на 5 тисяч. Він отримує зарплату в міністерстві, а забезпечують його технікою і приміщенням громади. Правильно? А інші перелічені вами форми?

СтарюкІнспектори сільрад вони забезпечуються селищною Радою, яка прийняла його на посаду в штатний розклад із охорони правопорядку та благоустрою, і відповідно виплачують йому заробітну плату. 

У них дуже обмежені права. Не такі, як у поліцейського офіцера громади. Поліцейський офіцер громади це - представник МВС. Він наділений повноваженням відповідно до законодавства. А інспектори сільрад, вони максимум можуть виписати адміністративний протокол. 

Для чого тоді їх наймають, чим вони корисні? 

СтарюкВони займаються профілактикою правопорушень. Кількість дільничних скоротилася. І у віддалених селах і маленьких містечках не завжди є дільничний. Дільничний на сьогоднішній день обслуговує від 5 до 15 сіл. І такі інспектори найчастіше вирішують проблему навіть до приїзду поліції. 

Щодо інспекторів зрозуміло, наступна форма організації безпеки. 

СтарюкЦегромадські формування, вони співпрацюють з поліцією, патрулюють. Вони на добровільних засадах це роблять. Навести у себе порядок, попереджувати правопорушення, щоб не було навіть дрібних правопорушень. Якщо є таке громадське формування, воно патрулює. І люди знають до кого звертатися. 

А довідки, необхідні дозволи на зброю – хто з них може видавати?

СтарюкДовідки на носіння зброї  — вони не можуть як поліцейські носити зброю.

Шерифи?

Коротіцина: Шерифи для нових громад,  це проект громадських організацій благодійна організація Фонд милосердя та здоров'я та інформаційно-ресурсного центру «Правовий простір».  Ми в принципі нічого не впроваджували, більш досліджували по областях як працюють шерифи, що ми називаємо. Це цивільні люди звичайні, які живуть в громадах і займається профілактикою правопорушень. Тобто це таке місцеві авторитетні люди, які користуються довірою населення. І це більш діє мабуть психологічно, що вони спілкуються з людьми, з громадянами, роблять подворовий обхід, заходять у школи. Тобто, їх всі знають, всі бачать і чують, є до кого звернутися, з ким поспілкуватися, запитати якщо є якась проблема. Або, наприклад, якщо до села не доїжджає  дільничний. Є такі випадки на Херсонщині, дуже багато маленьких сіл, куди дільничний просто не може доїхати. І там є такі свої шерифи, як інспектори сільрад, або ОТГ.  Просто добровільні помічники, або народні патрулі.

На серйозні якісь справи все одно виїжджає наряд із райвідділу. 

КоротіцинаЦе більше профілактика. У нас є приклади, історії, наприклад, у старій Згурівці, або у Музиківці взагалі вже кілька років немає дільничного. Там працюють два шерифи. І в принципі вони багато питань вирішують  або з дільничним по телефону, або на місці з місцевими громадянами. Наприклад, якщо якась дрібна крадіжка, то шериф вже більш знає хто це міг скоїти.  Такі дрібні випадки, що можна вирішувати на місці в громаді.

Пане Миколо,  у вас є офіцер громади. А у ваших сусідів, в усіх громадах вони є, чи в усіх в достатній кількості за нормативом 1 на 5000?

Шустов: У нас ще немає офіцера громади. Ми взяли участь у конкурсі на відбір, уже відбір пройшов, зараз майбутній офіцер громади проходить підвищення кваліфікації. І з Нового року він буде приступати до виконання своїх обов'язків. 

Хто саме на цей відбір буде?

Шустов: Так, звісно, ми впливаємо на цей процес, нашу думку нацполіція чує і дослухається до нас. Процедура тестування проходила відповідно до чинного законодавства до нормативів, які визначені спеціальним законом. Але вже під час співбесіди ми брали участь вже конкретно до кандидатів, які зводилися брати участь в конкурсі саме в нашому Олександрійську громаду. Відповідно ми також давали свої висновки після відповідних співбесід. До нас дослухалися, і, наскільки мені відомо, то саме той кандидат і пройшов той конкурсний відбір і зараз навчається. І ми створюємо для нього належні умови. Також будемо забезпечувати його пальним відповідно до рекомендацій нацполіції, будемо працювати спільно. Чим відрізняється в позитиві офіцер громади? Тому що це фахівець нацполіції і відповідно може притягувати до відповідальності всіх порушників -як адміністративного та кримінального характеру. 

Чи розглядали в принципі питання і доцільність такої людини, як ювенальний інспектор  у вас, у громаді? Давайте розпочнемо із Рівного.  Микола Шустов.

Шустов: Таке питання ми не розглядали тому що у нас відповідно до закону Про місцеве самоврядування в Україні в нас окремі повноваження є у виконавчого комітету. Тобто питання порушення чинного законодавства ми розглядаємо на засіданні виконавчого комітету і приймаємо заходи відповідно адміністративного впливу. Але досвід показує по питанню офіцера громади, що саме офіцер громади, який наділений всіма повноваженнями  нацполіції, це є реальний фахівець, який може як і запобігати проявам відповідно злочинів і адмінправопорушень, так і проводити відповідну профілактику. Можливо із фахівців нашої сільської ради будуть йому допомагати, але добре те, що він буде працювати саме на нашій території і забезпечують правопорядок. І нам достатньо одного офіцера громади за кількістю 7800 населення і відстань відповідно від найвіддаленішого населеного пункту до 7 км до центру Олександрія. 

«Офіцер громади» — це добре, пише наш Слухач Євген у Viber, але повністю утримання поклали на громади. Усе переклали на громади!» Зараз ми дізнаємось, чи погоджуєтесь з нашим слухачам Євгеном? Микола Столярчук із Шпанівської громади.

СтолярчукУсі ми голови, які беруть участь в даному проекті, ми з нетерпінням чекаємо коли може приступити до виконання своїх функціональних обов'язків. Буквально декілька днів тому я зв'язався одним із них – він зараз на навчаннях у Львові. Я його запитую: Микола Фадейович, скажіть будь ласка, що там як там вас?  Він каже: ви знаєте, Миколо Анатолієвич,  не дають ні хвилини спочинку, зараз їдемо на екстремальне водіння автомобіля вчитися! Тобто, настільки їх зараз навчають. Підготовка неймовірно серйозна по законодавчій базі вони зможуть зупиняти автомобілі, працювати по адмінці, по різним кримінальним справам, по насильству в сім'ї. Тобто, повноваження наскільки серйозні, що ми дуже надіємося на цих людей. Більше того, в нашій громаді створене громадське формування, воно дієве. Ми його фінансуємо, забезпечуємо так само паливом, обмундируванням. Вони так само роблять рейди, здійснюють профілактичну роботу. Тому нашим офіцерам громади буде досить легко працювати на нашій території.

Так розумію, що це вже ми пізніше побачимо, звісно, дізнаємось  який рівень довіри сформується до тих офіцерів, яких відібрали. Але якщо громада має можливість впливати - що це не прислали якогось там в поліцію - якщо ви впливали на цей вибір, то напевно люди очікують, довіряють насправді.

СтолярчукОдин із поліцейських це наш мешканець, з нашого села. Інші – дільничний, який працював 5 років нашій громаді, досконало знає цю ситуацію. Більше того, всі вони пройшли через детектор. Тобто, задавалися дуже незручні питання. Це що я бачив на співбесіді сам. Задавав питання. Це наскільки незручні запитання, що не кожен там пройде. Тобто, це дуже високоморальні люди.  Я думаю що рівень довіри до них буде однозначно дуже великий. А на рахунок матеріального забезпечення то наша громада бере на себе фактичні витрати по обслуговуванню і заправки автомобілів.  

Коли громада далеко від обласного центру. Чи позначається це якось на питаннях безпеки і на тому яким чином ви побудували систему безпеки у вашій громаді зараз?

ЛобунькоСпільними зусиллями поліції та нашої громади у 2016 році створили першу поліцейську станцію на території нашої громади. І це підвищило довіру наших людей до дільничого інспектора. Тому що він практично повний день може знаходитись у своєму приміщенні. Ми його обладнали комп'ютерною технікою, відео спостереженням. Він отримав машину легкову, забезпечення пальним. І це дає змогу. Тому що наша громада має 9 населених пунктів. Йому ще швидше реагувати на всі випадки на території громади.

А результат який? Ви відчули поліпшення, ви чули якийсь реальні показники, які можна порівняти  - до того, як у вас з'явився офіцер громади,  і – після?

ЛобунькоТак. Тому що в нас, коли відкрилися поліцейська станція, у нас створилося громадське формування. Показники злочинності зменшилися набагато. Я хочу сказати, що люди коли ближче до міста дільничий інспектор, коли можна до нього підійти попити каву, з ним просто порозмовляти, коли дітки можуть зайти до інспектора, він їх покатає по громаді і вони розуміють, що це такий само чоловік, як і вони.  Чому я вам сказала громадське формування? Тому що це такі спільні зусилля і довіра громадян до дільничого. Чому вони поряд з ним? 

У нас на зв’язку Рівне. Ну і коли бачиш я також з Херсонської області до обох Микол і Шустова і Столярчука теж буду зараз ставити  це питання. Крім того, що з офіцером тепер можна буде там каву попиту і дітей в машині покатати, якісь показники його у боротьбі зі злочинністю відчутні?

ШустовДітей, то напевно там не будемо катати. Єдине, що – можна по фотографуватися разом з офіцером громади, поряд з його службовим автомобілем. Але ми відчуємо вже в майбутньому позитив чи негатив від офіцера громади. Моя особиста думка, що однозначно буде лише позитив. Тому що як і кожен із кандидатів на офіцера громади очікують від цього стабільності. Коли в нього буде стабільна робота і саме в одному населеному пункті, від буде знати що його завтра не перекинуть на інший якийсь населений пункт, або в інший район, чи взагалі в іншу область, то йому буде комфортніше працювати в нас. І, зрозуміло, що він буде приділяти максимум уваги саме нашому населенню, буде співпрацювати як і в школах, так і в дитячих садочках, проводити профілактичні заходи.  Я думаю, що буде належна робота. Головне спільна громада і офіцера громади, то в нас не буде відповідно злочинів та інших адміністративних правопорушень.

СтолярчукЯ повністю підтримую свого колегу. Хочу знати одне єдине, якщо у нас був один дільничний, районний на всю громаду, який не мав автомобіля, а їздив на маршрутках, зараз буде два офіцера громади. І кожен буде мати власний транспорт. 24 години на добу, 7 днів на тиждень. Тобто, результати однозначно будуть, я думаю, що в рази кращі. 

У мене запитання тепер до Ілони Коротіциної. А ефективність цієї програми із шерифами, вона підтверджується якимись статистичними даними?

КоротіцинаТак, у нас є гарні приклади. Наприклад, у селі Стара Збур'ївка перший шериф там з'явився у 2008 році. І за цей час у них зменшилась криміногенна ситуація в 16 разів, у Музиківській громаді, де працюють два шерифи, там в 3 рази. Тобто серйозні правопорушення взагалі зникли. А дрібні крадіжки і все інше у 3 рази зменшилися за словами голів громад. Також на прикладі Чортківської громади, то в них залишились лише сезоні крадіжки. Тобто влітку, коли приїздять робочі з інших регіонів до фермерів. Тільки влітку випадки. А так у них майже немає серйозних правопорушень взагалі. Ми також досліджували ситуацію в інших областях. Є класний приклад Полтавській області, село Лучки. Там три роки поспіль народний патруль патрулював вночі село - 65 чоловіків і 13 жінок. І у них за три роки не було жодної крадіжки – нічого. Почалося з того, що в них регулярно крали корів у селі і так вони вирішили захищати свою громаду. Минулого року вони вже встановили відеокамери. І тепер закінчили патрулювання. І досі у них все спокійно і все гарно. 

Олексій Горецький. Пане Олексію, а під час виборів допомагали офіцер громади, можливо громадські формування, шерифи?  Є якась інформація, що такі безпекові заходи реально допомагають?

ГорецькийВідносно виборів, то в першу чергу це завдання правоохоронних органів, національної поліції, це їхня прерогатива. Тому вони делегують працівників правоохоронних органів безпосередньо на виборчі дільниці. Ключове завдання яке стосується виборчого процесу це забезпечення належності громадської безпеки під час всіх процедур,  зокрема порядку на виборчій дільниці. Звичайно, всі випадки, в яких виникають певні проблемні ситуації, насамперед публічності, в таких випадках першу чергу заходи швидкого реагування вони однозначно є. І правоохоронні органи практично, напевно, на кожних виборах, або недостатньо оперативно реагують на будь-які протиправні дії, які з'являються, чи то факти незаконного голосування, за фактом хуліганських якість певних дій. Тому в цьому контексті так само, якщо будуть залучатися представники правоохоронних органів і на місцях, ну це звичайно і додасть порядку під час виборчого процесу. І, можливо, зменшити якість прояви хуліганських дій, або адміністративних правопорушень, насамперед різного характеру.

Чи практикується така річ як відео спостереження?

Шустов: Плануємо, у нас розроблений проект на відеоспостереження центру ОТГ. Це – самої Олександрії. У наступному році ми плануємо передбачити кошти та реалізацію цього проекту. І,  відповідно, наступні на черзі будуть інші сільські ради, які були до об'єднання Забороль і Кустин. Ми плануємо об'єднати всі шляхи в'їзду і виїзду з нашою ОТГ камерами відео спостереження. Тобто проект є,в нас вже розписаний на Олександрію. І плануємо повністю забезпечити всю ОТГ,будуть монітори встановлені в сільській раді і в нацполіції в центрі. Тобто це спільний проект також із національною поліцією. 

СтолярчукМи ще в 2016 році встановили 9 камер відеоспостереження по ключовим в трьох селах. Вони дуже суттєво допомагають.