Чому Путін лякає Україну боснійським досвідом — коментує експерт-міжнародник

Чому Путін лякає Україну боснійським досвідом — коментує експерт-міжнародник

Експерт-міжнародник Олеся Яхно в ефірі Українського радіо прокоментувала, чому президент Росії Володимир Путін залякує Україну боснійським досвідом, а саме — різаниною у Сребрениці.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"З одного боку, це свідчить про те, що Росія не хоче йти з території Донбасу за будь-яких обставин. Там контроль стає ще сильнішим. І все, що вони нав’язують Україні і вимагають, все одно не призводить до того, що Росія хоче йти з цією території. Окупована частина Донбасу вже давно розподілена між трьома групами впливу: це група В’ячеслава Суркова, група Дмитра Козака і ФСБ, які там все контролюють. Якщо Україна погодиться на ті умови, які виставляються, а саме — політичну частину, то це означає, що ми легалізуємо де-факто вплив Російської Федерації на цих територіях. І за таких обставин виборчий округ не закінчуватиметься на кордоні російсько-українському, а десь в Ростовській області або взагалі Москві", — зазначала Олеся Яхно.

Ескперт-міжнародник пояснила, що у цьому питанні є й військова складова.

"Ми пам’ятаємо заяву Володимира Путіна під час анексії Криму про те, що якщо Україна здійснюватиме якісь дії, то їхні військові стоятимуть за спинами жінок і дітей. Ми бачили, що з густо населених жилих кварталах, де живуть звичайні люди, відбувався обстріл по українському Донбасу, ставлячи Україну перед вибором: або Україна відповідає на це, і тоді є ризик, що ми потрапляємо в ці жилі квартали, або не відповідає, і тоді російські зброя, війська і вплив просуваються в глиб України. І це була така формула створення війни, конфлікту, дегуманізації України. Зараз ми почули нову формулу, що там може бути етнічний конфлікт, хоча це смішно звучить, тому що в Маріуполі, Донбасі, якому контролює Україна, живуть ментально й етнічно такі ж люди, але там чомусь немає війни. Війна є там, де частину кордону контролює Росія. Але Путін таким чином зізнався, що вони можуть піти на створення етнічного конфлікту, з одного боку. А з іншого боку, це спрямоване на залякування жителів окупованих територій, які знаходяться виключно в російському інформаційному просторі", — сказала вона.

Яхно підсумувала, що залякування Путіна складається з трьох посилів: "Перший — політичний, тобто Росія не збирається йти з території Донбасу. Другий —  військовий, тобто що Росія готова піти у разі необхідності, і це може бути чергова спецоперація. Третій —  просто психологічний тиск на жителів окупованих територій".  

Експерт додала, що "порівняння української ситуації з боснійським досвідом є некоректним. Це намагання привнести мотивацію, що для війни на Донбасі нібито є якісь передумови, окрім нав’язаних Російською Федерацію штучних умов".

Зазначимо, як повідомляє "Українська правда" з посиланням на російське видання "ТАСС", президент Росії Володимир Путін лякає кривавими наслідками, якщо Україна отримає контроль над кордоном між Росією та тимчасово непідконтрольною територією Донецької і Луганської областей, наголошуючи, що "буде Сребрениця".

Різанина в Сребрениці є одним з наймасштабніших військових злочинів, скоєних у ході Боснійської війни, які відбулась 13-22 липня 1995 року. Боснійські серби вбили близько 8000 боснійських мусульман чоловічої статі віком від 12 до 77 років. У кінці лютого 2007 року Міжнародний суд визнав різанину в Сребрениці геноцидом.

На фото — Володимир Путін, Reuters