Очільниця МОЗ Зоряна Скалецька: бажання дискредитувати міністерство — це політичні ігри

Очільниця МОЗ Зоряна Скалецька: бажання дискредитувати міністерство — це політичні ігри

Коли запрацює вторинна медична ланка, які недоліки лишилось доопрацювати в первинній ланці та чи вплине звільнення голови Національної служби здоров’я на перебіг медичної реформи — про це в ефірі Українського радіо говорили з міністром охорони здоров'я України Зоряною Скалецькою.

0:00 0:00
10
1x

"На сьогодні ми розуміємо, що в міністерстві охорони здоров’я є виклики, і ми повинні підготуватися до вирішення питань, які стоять перед нами, щоб запустити вторинну ланку. Але також перед нами стоять поки що не вирішені задачі, які стосуються, наприклад, первинної ланки, котра на сьогодні ще має досить багато невирішених питань. Так само, нас запитують про програму реімбурсації "Доступні ліки", яке є стратегічне п’ятирічне планування розширення програми, які захворювання чи які препарати повинні туди входити. Досить багато кроків, які робилися поспіхом, для звітування. На сьогодні нам необхідно і попередні кроки вдосконалювати, і досить багато маємо викликів", — зазначила Зоряна Скалецька.

Очільниця МОЗ прокоментувала, які основні виклики є для завершення реформи первинної ланки.

"Одна із задач — це допокриття населення доступом до лікаря первинної ланки. У нас є регіони, де бракує лікарів, де є невеличкі поселення, наприклад, 400 мешканців, і там досить складно забезпечити лікаря, щоби він працював. Тому на сьогодні розробляються певні рішення, котрі можуть бути запропоновані, наприклад, мобільні амбулаторії для того, щоб забезпечити цей доступ. Інша, не менш важлива, задача — це розробити і напрацювати критерії визначення якості надання первинної медичної допомоги. Маючи в регіонах зустрічі з сімейними лікарями, від багатьох звучить, що вони хотіли б бачити певні мотиваційні стимули. Це може бути вплив на зарплату для тих лікарів, котрі мають позитивну динаміку по зменшенню захворюваності, по зменшенню кількості виявлення ускладнених, запущених станів серед пацієнтів", — сказала вона.

Скалецька анонсувала, що вторинна медична ланка запрацює 1 квітня 2020 року.

"Всі рішення, які стосуються реформи, приймалися законом, парламентом, комітетом міністрів України. Вся координація діяльності у сфері охорони здоров’я, формування політики, проведення реформи є в зоні відповідальності міністерства охорони здоров’я. Проведення реформи на сьогодні, справді, залежить від команди, яка є зараз в Національній службі здоров’я, від регіональних центрів, від фахівців, які є і готові працювати. У п’ятницю ми будемо мати з ними розширену зустріч, вони працюватимуть у кожному регіоні з кожним губернатором та кожною обласною радою для того, щоб забезпечити втілення необхідних на локальному рівні рішень для підготовки до реформи до 1 квітня", — зауважила міністр.

Міністр охорони здоров'я зазначила, що наразі ведеться розширена робота, а бажання дискредитувати міністерство — це політичні ігри.

"Ведеться розширена робота. Є ще багато завдань, які необхідно зробити: підготувати постанови Кабміну і накази міністерства, провести значну комунікаційну роботу. Ми насправді це робимо. А бажання дискредитувати міністерство — це, напевно, політичні ігри, якими я б не хотіла займатись на сьогодні. Оскільки для наших громадян має значення отримати, згідно програми медичних гарантій, наступного року доступ до оплачених державою медичних послуг", — пояснила очільниця МОЗ. 

Зоряна Скалецька також прокоментувала звільнення очільника Національної служби здоров’я Олега Петренка і як це може вплинути на розвиток реформи.

"Є значна кількість експертів, на котрих ми покладаємось і разом йдемо до виконання поставлених планів. Реформу не робить одна людина. Реформу робить значне коло експертів, команда, котра на сьогодні є в міністерстві охорони здоров’я і Національній службі здоров’я. Для нас є одна-єдина ціль — створити таку позицію в закладах охорони здоров’я, такий стан їх можливості діяльності з 1 квітня, щоб дійсно ми могли забезпечити надання медичної допомоги нашому населенню. Інших якихось цінностей, як відповідальність перед населенням за працюючу медичну систему, у нас не може бути. І точно немає", — сказала Скалецька.

Дивіться відео за посиланням.  

На фото — Зоряна Скалецька

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук