Житомир — найкраще місто для реалізації можливостей і свобод — результат всеукраїнського опитування

Житомир — найкраще місто для реалізації можливостей і свобод — результат всеукраїнського опитування

“Ти приїзди і переконайся в тому, найкраще місто — це Житомир”, — все, насправді, як у пісні Артема Кондратюка. Сама Житомир, Івано-Франківськ і Вінницю українці визначили як міста з найвищим рівнем можливостей і свобод. Про це свідчить опитування. В ефірі Радіо Промінь заступник директора соціологічної групи “Рейтинг” Любомир Мисів пояснив, що такого в цих містах.

Українські міста оцінювали за 9-ма параметрами: можливість вільно висловлювати свої думки, вільно пересуватися усіма частинами міста, долучатися до ухвалення рішень у місті, різносторонньо проводити дозвілля, отримати якісну освіту, самореалізовуватися, займатися підприємницькою діяльністю, заробляти достатньо грошей і реалізовувати духовні потреби. “Якщо ми говоримо про духовні потреби, то це можливість відвідувати ті чи інші ритуальні організації, чи є доступ, чи ніхто не забороняє, це нормальний світовий параметр. Що стосується самореалізації, місцева влада теж має бути до цього дотична. Оскільки, це теж робочі місця, це частково місця дозвілля, розвитку, креативні громадські ростори, які мають зміст для самореалізації людини. Настрій громадян впливає на рейтинг місцевих політиків”, — пояснює заступник директора соціологічної групи “Рейтинг” Любомир Мисів.

У таких містах як Вінниця організована швидка реакція на звернення людей, також місто інфраструктурно дуже змінилось. Зараз у Вінниці з’явились конкуренти. Наприклад, Чернігів із аутсайдерів поступово піднімається вище за рейтингом. “Містян уже не так цікавлять інфраструктурні зміни, люди тепер хочуть розвитку. І це, за їх думкою, залежить від місцевої влади”, — показало дослідження.

За словами соціолога, наприклад, у таких містах як Маріуполь, Харків та Сєвєродонецьк, за оцінками людей, можливості висловлювати свої думки є дещо нижчими, ніж загалом по Україні. “Це пов’язано з конфліктом на Сході, і люди відчувають певний страх у висловлюванні своїх думок. Навіть просте питання про ставлення до Росії розділяють Україну: 60% вважають її агресором, але 30% мають протилежну думку. Говорити про це вони бояться”, — каже Любомир Мисів.

Любомир Мисів, заступник директора соціологічної групи “Рейтинг” розповідає, що найнижче люди оцінили можливості заробітку достатньої суми грошей та ведення підприємницької діяльності. “На це важливо звернути увагу оскільки всі попередні можливості не потребують значних зусиль від влади, бо це є скоріше внутрішнє відчуття людей”, — каже аналітик.

Опитування проводилося у вересні, зауважив соціолог. “Саме тоді спостерігався високий рівень оптимізму через напрям розвитку країни. І можливості теж входили у цей параметр, і показники вищі, ніж минулого року. Індекси наступного року будуть дещо нижчі”, — вважає Любомир Мисів.

Зауважимо, що значення індексу коливається від 1 до 5. Жодне з міст не отримало максимальний бал. Столиця України посідає дев’яте місце: Київ оцінили у 3,4 бала.