У законі про перезавантаження ДБР є норма, яка посягає на незалежність директора — юристка

У законі про перезавантаження ДБР є норма, яка посягає на незалежність директора — юристка

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект № 2116, що передбачає дочасне припинення повноважень голови Державного бюро розслідувань Романа Труби та його заступників. Керівник юридичного відділу Центру протидій корупції Олена Щербан заявляє, що законодавчі зміни містять норму, яка посягає на незалежність директора ДБР. Про це вона сказала в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

Олена Щербан зазначила, що питання зміни директора ДБР уже давно назріло. "По-моєму це один із новостворених органів досудового розслідування, який показав себе непрофесійно, абсолютно упереджено, дуже багато запитань та претензій накопичувалося. Тому питання зміни директора ДБР було актуальне", — сказала вона.

Верховна Рада змінила конкурсну процедуру з відбору директора ДБР.

"Конкурс на керівника ДБР залишається. Нового керівника обиратиме конкурсна комісія в складі 9 людей. Три з них призначатиме Верховна Рада, три — президент, а три — Кабмін," — каже юристка. — "При чому конфігурація така, що визначені Кабміном кандидати мають бути рекомендовані міжнародними організаціями, які співпрацюють з Україною у сфері протидії корупції. Конкурс буде. Єдине, що змінилося: без конкурсу будуть призначатися вже новообраним керівником його заступники".

У документі зазначається, що тепер директор ДБР зобов’язаний буде звітувати перед Верховною Радою. За результатами звіту депутати можуть визнати його роботу незадовільною, що може стати підставою для його звільнення з цієї посади.

"Насправді цю норму ми досить жорстко критикуємо, вважаємо її недоцільною. Звичайно, ця норма дає можливість політичного впливу на директора ДБР. Враховуючи той факт, що ДБР є тим органом досудового розслідування, який разом із НАБУ має право проводити розслідування щодо депутатів, то зрозуміло, що за таких умов новий директор ДБР за такої підстави звільнення не зможе вважатися незалежним. Тільки він почне дійсно розслідувати якісь питання, що стосуються депутатів, звичайно в нього будуть проблеми. Депутати не будуть задоволені його роботою. Це, звичайно, норма, яка посягає на незалежність директора", — розповіла Олена Щербан.

Читайте також: Після змін законодавства отримати "неліквідного" кандидата на посаду голови ДБР буде складно — нардепка Олена Мошенець

Нагадаємо, що Верховна Рада проголосувала у другому читанні за президентський законопроєкт № 2116 "Про внесення змін до Закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань". Також депутати підтримали поправку №318, яка передбачає створення управління з розслідування справ Майдану у ДБР та переведення туди слідчих з ГПУ. За неї проголсували 334 депутати.

Джерело: https://www.facebook.com/olikunova